backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Stres Boleh Jadi Punca Banyak Masalah, Termasuk Rambut Gugur Dan Botak?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 12/01/2022

Stres Boleh Jadi Punca Banyak Masalah, Termasuk Rambut Gugur Dan Botak?

Umum mengetahui bahawa kondisi stress atau stres itu boleh jadi punca kepada banyak masalah pada tubuh badan kita. Akibat stress juga, rambut mungkin akan gugur dan botak.

Ini kerana terdapat kaitan yang mungkin agak jelas di antara masalah psikologi dengan masalah fisiologi dan ia akan mengakibatkan perubahan drastik pada tubuh badan.

Persoalannya, bagaimana rambut boleh gugur dan botak akibat stress? Jom teruskan membaca!

Apa kaitan di antara stres dengan masalah rambut?

Menurut sebuah kajian, jumlah individu yang cenderung untuk mengalami masalah rambut seperti keguguran dan kebotakan akibat stress adalah sekitar 67 ke 97%.

Untuk lebih tepat, jenis stres yang dimaksudkan itu adalah stres psikososial di mana individu akan mula berasa terancam atau tertekan dengan lingkungan sosial mereka.

Contoh situasinya adalah ketika seseorang individu itu mula berasa sakit hati atau iri hati terhadap orang di sekeliling yang lebih berjaya berbanding diri mereka sendiri.

Stres jenis ini kemudiannya akan beri kesan buruk terhadap tubuh badan anda khususnya kepada rambut sekali gus menyebabkan masalah rambut gugur serta botak.

Dalam erti kata lebih mudah, masalah rambut adalah antara akibat stress yang sebenarnya mungkin boleh dicegah atau dielak asalkan anda tahu cara untuk kawal emosi.

akibat stress

Bagaimana stres itu boleh buat rambut gugur & botak?

Untuk pengetahuan anda semua, stres mungkin boleh jadi punca masalah rambut dalam 3 cara yang utama. Berikut adalah penjelasan yang lebih lanjut tentangnya:

#1. Alopecia areata

Alopecia areata merupakan kondisi berkaitan penyakit autoimun yang menyebabkan kerengsaan dan keradangan kulit kepala lantas mengakibatkan masalah rambut.

Sebenarnya, ia bukan sahaja boleh menyerang kulit kepala namun juga kawasan kulit lain yang penuh dengan rambut atau bulu seperti tangan, kaki atau ketiak.

Masalah keguguran rambut yang boleh dicetuskan oleh stres ini biasanya akan bermula dengan pola kecil dan agresif serta berakhir dengan kebotakan rambut total.

Selain stres, masalah ini turut didalangi oleh genetik di mana ibu bapa dengan kondisi sama juga mungkin akan mengakibatkan si anak mengalami keadaan yang sama.

#2. Telogen effluvium

Telogen effluvium merupakan kondisi berkaitan gangguan pada sistem siklus pertumbuhan rambut yang akan menjejaskan kadar rambut tumbuh atau keguguran normal.

Kebiasaannya, individu mungkin akan kehilangan sekitar seratus helai rambut dalam masa sehari namun stres adalah punca jumlah ini bertambah dengan lebih banyak.

Selepas rambut itu gugur, proses untuk menggantikannya akan berjalan seperti biasa. Namun masalah emosi adalah punca proses ini tidak dapat berjalan dengan baik.

Selain daripada stres, masalah emosi lain yang juga boleh jadi punca permasalahan rambut ini adalah kemurungan, kegelisahan atau lain-lain gejolak emosi dalam diri individu.

akibat stress

Akibat stress #3. Trikotilomania

Trikotilomania merupakan kondisi berkaitan tindak balas di antara psikologi dan fisiologi di mana individu cenderung menarik dan mencengkam rambut mereka sendiri.

Situasi ini mungkin akan berlaku angkara stres sehingga menyebabkan mereka merosakkan rambut sendiri, sekali gus mengakibatkan masalah keguguran dan kebotakan.

Adakah masalah kehilangan rambut ini akan kekal?

Berita baik buat anda, masalah kehilangan rambut akibat stress ini mungkin tidak kekal dan rambut boleh tumbuh semula asalkan kalian mampu untuk mengawal emosi diri.

Jika anda sudah terlambat pula, anda masih boleh menjalani perawatan seperti penanaman rambut di kulit kepala atau penggunaan sebarang tonik yang telah diperakui.

Jika anda perasan bahawa masalah rambut yang didalangi faktor emosi ini makin teruk, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan informasi dan nasihat lebih lanjut.

Ini adalah perkara yang anda boleh buat untuk elak!

akibat stress

Seperti mana yang telah kami nyatakan di atas tadi, anda perlu kawal emosi untuk elak rambut gugur atau botak dengan mengamalkan gaya hidup lebih sihat.

Anda mungkin perlu mendapatkan rehat dan tidur yang lebih cukup untuk emosi lebih sihat. Sekitar 7 ke 8 jam sehari adalah waktu istirehat yang paling ideal.

Kemudian, anda juga perlu mempertimbangkan untuk mendapatkan nutrisi yang penting dalam diet sehari-harian khususnya mengambil sumber protein dengan secukupnya.

Ini kerana rambut itu dihasilkan daripada sumber protein keratin. Dalam usaha menumbuhkan dan melebatkan rambut, maka protein perlu diambil dengan lebih banyak.

Disebabkan itu, sila berkomunikasi dan berkonsultasi dengan doktor tentang bagaimana untuk mendapatkan tidur dan nutrisi yang cukup bagi rambut lebih sihat.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Ahmad Wazir Aiman

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 12/01/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan