backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Sukan Tinju BUKAN Hanya Untuk Melatih Otot, Ketahui 5 Manfaatnya Terhadap Kesihatan!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 10/06/2020

Sukan Tinju BUKAN Hanya Untuk Melatih Otot, Ketahui 5 Manfaatnya Terhadap Kesihatan!

Ramai yang tertanya-tanya, apa manfaat sukan tinju terhadap kesihatan? Tenang, Hello Doktor akan mengupasnya dengan lebih mendalam menerusi artikel ini.

Setiap kali berbicara mengenai sukan tinju atau boxing, kita mungkin akan terbayang ia hanya dimainkan oleh individu yang berbadan besar dan berotot bukan? Pun begitu, sukan ini kini sudah sangat popular dalam kalangan golongan belia yang gemarkan aktiviti lasak

Tentu sekali, sukan ini dapat melatih otot yang terdapat pada tubuh badan kita. Bukan itu sahaja, terdapat banyak lagi manfaat sukan tinju terhadap kesihatan yang sangat mengujakan! Untuk tahu mengenainya dengan lebih lanjut, jom sama-sama kita ikuti artikel ini. 

manfaat sukan tinju

Apa definisi sebenar sukan tinju?

Sebelum pergi lebih lanjut mengenai manfaatnya terhadap kesihatan, apa kata kita berkenalan terlebih dahulu tentang sukan lasak ini?

Untuk pengetahuan anda, tinju adalah sejenis sukan kompetitif yang melibatkan dua orang dengan memakai sarung tangan tinju di atas satu gelanggang.

Acaranya sangat lasak tetapi mudah, dua peninju akan melemparkan tumbukan demi tumbukan dan pengadil akan mengadili pemenangnya melalui jumlah tumbukan yang dapat dihasilkan.

Pun begitu, pemenang juga dapat diketahui jika lawannya menyerah diri atau secara total knock out (TKO). Ya, ia memang satu sukan yang sangat ekstrem.

Seiring dengan peredaran zaman, sukan ini telah berevolusi dan bervariasi. Antara variasi yang popular dalam kalangan masyarakat di seluruh dunia adalah kick boxing, muay thai dan mixed martial arts (MMA).

Walau apa pun variasinya, ia tetap sukan tinju yang mempunyai pelbagai manfaat terhadap kesihatan kita. Jadi, apakah manfaat sukan tinju yang digembar-gemburkan?

manfaat sukan tinju

Manfaat sukan tinju yang anda mungkin tidak percaya

Baiklah, berbalik kepada persoalan utama artikel ini. Apa manfaat sukan tinju terhadap kesihatan selain dapat melatih otot pada tubuh badan? Berikut adalah jawapannya:

#1. Melatih kesihatan & kekuatan jantung

Kekuatan jantung boleh diukur melalui jumlah darah dan oksigen yang dapat dipam oleh organ ini. Jantung akan berfungsi lebih efisien dalam membekalkan darah ke seluruh tubuh. 

Cara untuk melatih jantung adalah dengan melakukan aktiviti kardiovaskular seperti sukan tinju. 

Ini kerana sukan ini akan memerlukan tubuh badan anda sentiasa bergerak bagi menumbuk dan menangkis serangan lawan. Pada saat inilah jantung akan bekerja lebih keras untuk mengepam darah dan oksigen ke seluruh tubuh badan kita!

#2. Melatih paru-paru dan sistem pernafasan

Bukan sahaja jantung, paru-paru juga mungkin akan mendapat manfaat kesan daripada sukan tinju.

Ini kerana sukan lasak ini memerlukan corak pernafasan yang sangat stabil agar peninju tidak mudah penat ketika berada di atas gelanggang.

Dengan bertinju secara kerap, ia secara tidak langsung dapat melatih paru-paru dan sistem pernafasan anda agar ia menjadi lebih baik daripada sebelum ini. 

Kesannya, anda mungkin dapat melakukan sebarang aktiviti fizikal selepas ini tanpa perlu berehat terlalu lama ekoran tubuh badan terlalu penat.

manfaat sukan tinju

#3. Meningkatkan koordinasi tubuh badan

Manfaat sukan tinju bukan sahaja akan meningkatkan kestabilan malah dapat meningkatkan koordinasi tubuh badan.

Ini kerana sukan lasak ini sangat memerlukan pergerakan yang cepat dan tangkas. Dengan kerap melakukan sukan tinju, anda sudah pasti dapat melatih pergerakan tangan, kaki dan seluruh tubuh badan agar ia lebih selaras, tepat dan jitu!

Bukan itu sahaja, sukan tinju juga berkemampuan meningkatkan naluri dan refleks yang sangat diperlukan dalam kehidupan seharian kita.

#4. Membakar kalori

Buat anda yang belum tahu, sukan tinju memerlukan banyak tenaga agar tubuh badan kita dapat bekerja dengan lebih baik. Disebabkan itu, ia memerlukan banyak kalori untuk dibakar bagi menjana tenaga.

Adakah anda mempunyai masalah berat badan berlebihan atau obesiti? Tenang, mungkin sukan tinju ini sangat sesuai untuk anda!

#5. Menguatkan daya tahan tubuh badan

Jika dikumpulkan kesemua manfaat sukan ini, anda dapat menyimpulkan ia sebenarnya mampu melatih otot, jantung dan paru-paru, kestabilan dan koordinasi tubuh badan serta membakar lebih banyak kalori.

Kesannya, daya tahan tubuh badan anda dalam melawan sebarang jenis penyakit juga akan menjadi lebih kuat. Dengan ini, mungkin penyakit berbahaya seperti penyakit jantung, diabetes dan darah tinggi dapat dilawan? 

Pendek kata, manfaat sukan tinju memang sangat berbaloi untuk kesihatan tubuh badan kita!

manfaat sukan tinju

Konklusi

Kesimpulannya, terdapat banyak manfaat sukan tinju terhadap kesihatan kita. Bukan sahaja ia bagus untuk melatih otot, ia juga sangat bagus untuk organ dalaman, pergerakan dan daya tahap tubuh badan juga dapat ditingkatkan!

Siapa sahaja yang tidak mahu kesemua manfaat ini bukan? Jadi, mari mula bertinju!

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Gabriel Tang Pei Yung

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 10/06/2020

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan