Peninju MMA Amalkan Terapi Minum Air Kencing Untuk Lebih Kuat? Betul Ke?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Pada tahun 2009, siaran HBO telah memaparkan sesi wawancara bersama seorang peninju MMA, Juan Manuel Marquez. Beliau mempromosikan terapi air kencing untuk memperolehi kebaikan nutrisi yang optimum. Huh? Air kencing? Bukan ada bakteria ke? Ikuti artikel ini untuk mengetahui selanjutnya.

Terapi minum air kencing menurut rekod purba

bakteria

Kaedah perubatan menggunakan terapi air kencing telah diamalkan semenjak beribu tahun lamanya. Tamadun Rom dan tamadun Yunani adalah merupakan dua tamadun yang merekodkan penggunaan air kencing bagi merawat masalah kesihatan seperti masalah jerawat dan kanser. Namun, sejak penemuan ubat-ubatan yang lebih efektif dalam merawat penyakit tersebut, terapi ini tidak lagi diamalkan.

Bayangkan jika anda ingin mendapatkan preskripsi ubat di klinik tempatan dan pegawai perubatan tersebut memberikan preskripsi air kencing untuk anda minum buat tempoh masa tertentu. Ia bukanlah sesuatu amalan yang boleh diterima pakai oleh masyarakat pada zaman moden.

Namun berbalik kepada keberkesanan air kencing dalam memberikan kesan farmakologikal kepada mereka yang mengambilnya, adakah ia benar-benar mengubati?

Air kencing adalah merupakan salah satu produk proses perkumuhan manusia yang terdiri daripada 95% air dan 5% bahan kumuh. Ia dihasilkan oleh buah pinggang melalui proses penapisan biologikal dan produk ini akan disalurkan ke pundi kencing sebelum dikeluarkan sebagai air kencing.

Kebaikan meminumnya untuk merawat penyakit tidak disimpulkan dalam mana-mana kajian saintifik tetapi daripada teks-teks purba.  Menurut teks tersebut, air kencing dapat digunakan bagi merawat:

 • Alahan
 • Jerawat
 • Kanser
 • Masalah jantung
 • Jangkitan kuman
 • Luka
 • Hidung tersumbat
 • Ruam dan penyakit kulit yang lain
 • Sengatan serangga

Juan telah memberikan alasan bahawa air kencing yang diminumnya mengandungi vitamin dan mineral yang tidak diserap masuk ke dalam badan justeru ia merupakan terapi yang dapat membantunya dalam mengekalkan prestasi peninjuan yang optimum.

Buat masa ini, tiada kajian saintifik yang dapat membuktikan keberkesanannya dalam merawat penyakit yang telah disenaraikan. Juan juga telah diarahkan oleh doktor peribadinya untuk berhenti mengamalkan tabiat sedemikian dan fokus kepada tabiat pemakanan yang lebih sihat.

Mitos: Air kencing adalah merupakan sumber yang steril

kencing

Pada tahun 2010, sebanyak 150 video berkaitan dengan terapi air kencing telah dimuat naik di laman web, Youtube. Statistik Google menunjukkan subjek ini menarik perhatian ramai pengguna internet dan pada ketika itu, kira-kira 100,000 carian telah dibuat berkaitan dengan topik ini dalam tempoh masa sehari.

Ia adalah merupakan perubatan alternatif yang menjadi pilihan terutamanya mereka yang miskin tanpa mengambil kira sama ada ia berkesan atau pun tidak. Perkara ini telah diperkatakan oleh Morarji Desai, bekas Perdana Menteri India.

Populasi tempatan di Nigeria masih lagi menggunakan terapi ini dalam merawat penyakit seperti sawan, ulser, sebagai penawar racun dan diabetic foot. Urea yang terkandung di dalamnya mempunyai fungsi untuk melawaskan sistem penghadaman, fungsi yang sama ada di dalam minuman kopi. Namun, dalam kepelbagaian kebaikan yang disenaraikan oleh teks-teks purba, adakah air kencing itu steril (bebas mikroorganisma)?

Salah faham berkenaan dengan kesterilan air kencing telah wujud lama dalam kalangan masyarakat. Jika anda pernah memeriksa air kencing anda, jika anda tiada jangkitan pada salur kencing, ujian akan memberikan keputusan negatif.

Namun, itu tidak bermakna air kencing anda tidak mempunyai bakteria. Pseudomonas, E. coli, Proteus, berikut adalah merupakan segelintir bakteria yang kebiasaannya wujud di dalamnya. Jika ia mengandungi bakteria ini, walau dalam kuantiti yang sedikit, adalah tidak patut untuk kita gunakan ia sebagai kaedah rawatan bagi merawati jangkitan-jangkitan lain.

Konklusi

kencing

Usah pilih terapi air kencing. Jika anda terkena jangkitan kuman, makanlah antibiotik. Sekiranya jerawat, gunalah krim antibiotik. Jika anak anda sawan, bawa berjumpa dengan doktor dan gunakan ubat yang diberikan. Banyak alternatif lain yang lebih baik berbanding terapi air kencing.

Ia mungkin merupakan terapi yang dapat merawat pelbagai penyakit seperti yang direkodkan di dalam tulisan tamadun-tamadun awal, namun kini, kita mempunyai alternatif yang lebih baik. Gunakan ia sebaik mungkin.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ketahui Jenis Dan Tahap Kanser Perut, Penentu Rawatan Yang Sesuai Dengan Barah

  Rawatan penyakit perut yang berkaitan kanser bergantung kepada jenis dan tahap barah tersebut sewaktu didiagnosis. Ambil tahu tentangnya dari sini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser Perut, Kanser 21/10/2020 . 6 minit bacaan

  Usah Sedih Jika Anda Penghidap Kanser Hati, Ini Diagnosis & Rawatan Sesuai Untuk Anda

  Pembedahan bukan satu-satunya cara merawat hati (kanser). Terdapat kaedah lain yang turut berkesan namun perlu bersesuaian dengan tahap kanser.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser, Kanser Hati 21/10/2020 . 6 minit bacaan

  Selain Mudah Lupa, Warga Emas Sering Alami Masalah Kencing Tak Lawas, Ini 6 Puncanya!

  Warga emas merupakan antara golongan yang paling kerap alami masalah kencing tak lawas. Namun, apakah punca kencing tak lawas dalam kalangan mereka?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Penjagaan Warga Emas 21/10/2020 . 3 minit bacaan

  Apa Itu Kanser Hati: Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Anda Perlu Tahu

  Penyakit hati merupakan barah keenam terlazim di dunia. Pada peringkat awal ia tidak menunjukkan simptom namun jika dirawat awal mungkin ada potensi sembuh

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser, Kanser Hati 21/10/2020 . 5 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  apa itu kanser prostat

  Jangan Sangka Kanser Prostat Hanya Boleh Berlaku Pada Lelaki, Wanita Pun Berisiko?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
  mitos kanser serviks

  Merungkai Mitos Kanser Serviks, Betul Ke Ini Penyakit Keturunan & Pesakit Tak Boleh Hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit prostat

  Menghidap Kanser Prostat, Jangan Takut Untuk Buat Saringan & Diagnosis Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 6 minit bacaan
  bulan kesedaran kanser payudara

  Kenapa Berhenti Jalani Rawatan Kanser Payudara Ketika Pandemik? Jom Sokong Kempen #UnPause!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 3 minit bacaan