Boleh Makan Ke Vitamin Yang Telah Luput?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 22/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Pengambilan vitamin tambahan dapat membantu untuk menambah baik keadaan badan dan menyokong keperluan metabolisma. Setiap orang pasti mempunyai koleksi vitamin-vitamin mereka yang tersendiri demi mencapai kesan kesihatan atau kecantikan yang diinginkan. Namun, pernahkah anda terfikir sama ada vitamin yang telah luput masih selamat untuk dimakan atau tidak?

Vitamin boleh expired ke?

Ya, dan juga tidak. Ini kerana luputnya sesuatu vitamin itu tidak sama dengan luputnya makanan yang kita makan. Secara tradisionalnya, makanan yang telah luput akan menjadi tidak selamat untuk dimakan. Namun, vitamin yang telah luput pula tidak akan mengandungi bahan toksik atau beracun, sebaliknya, ia akan menjadi kurang berkesan atau efektif dalam menghasilkan kesan yang sepatutnya. Ini kerana bahan ataupun ramuan yang terdapat dalam produk vitamin tambahan akan beransur-ansur terurai, menjadikannya semakin lama semakin tidak efektif.

Menurut Erin Stokes, Pengarah Perubatan di syarikat MegaFood, terma ‘tarikh luput’ yang disertakan pada botol produk vitamin bukan bermaksud ia akan menjadi toksik atau beracun selepas tarikh tersebut. Sebaliknya, ia menjanjikan produk tersebut mengandungi kesemua kandungan yang dinyatakan, dalam dos yang sama seperti yang tertera pada label produk.

Secara amnya, tempoh tahan suatu produk vitamin itu adalah selama 2 tahun. Semestinya, tempoh ini adalah berbeza-beza mengikut jenis vitamin dan keadaan penyimpanan. Ramai yang mungkin cenderung untuk menyimpan vitamin mereka di dapur ataupun di dalam bilik air kerana mudah untuk diakses dan diingati. Namun, kawasan tersebut adalah lembap dan juga boleh mengumpul haba yang lebih tinggi berbanding kawasan rumah yang lain. Kaedah penyimpanan terbaik untuk vitamin adalah di tempat yang sejuk dan kering. 

Oleh sebab sesetengah produk tidak stabil pada suhu bilik, penyimpanan dalam peti sejuk dapat memanjangkan hayat sesetengah produk vitamin itu. Contoh vitamin yang dimaksudkan adalah:

 • Minyak ikan
 • Vitamin E
 • Vitamin D
 • Probiotik

Jadi, selamatkah pengambilan vitamin yang telah luput?

Sangat kecil kebarangkalian bahawa pengambilan vitamin yang telah luput akan menyebabkan mudarat kepada tubuh badan anda. Sehingga kini, belum ada kes yang telah dilaporkan di mana seseorang itu mendapat penyakit ataupun meninggal dunia akibat pengambilan vitamin yang telah tamat tempoh. Namun, bergantung kepada kaedah penyimpanan dan juga pendedahan yang berlaku, terdapat kemungkinan bahawa suatu vitamin itu boleh jadi berbahaya. Sebagai contoh, jika suatu vitamin itu dibiarkan terbuka atau tidak ditutup dengan baik, ia boleh terdedah kepada kelembapan, bahan pencemaran dan juga kulat. Dengan masa, vitamin tersebut boleh menjadi tidak selamat dan berbahaya untuk dimakan.

Jenis vitamin dan makanan tambahan yang anda ambil juga adalah penting apabila anda menyemak tarikh luput. Terdapat makanan tambahan yang mengandungi bakteria seperti produk probiotik. Terdapat juga makanan tambahan atau vitamin dalam bentuk cecair. Menurut Cynthia Marie LaBonte, Ahli Kimia daripada Newport Herbal Formulas, jika telah mencapai tarikh luput, adalah lebih baik untuk anda buang sahaja vitamin atau makanan tambahan yang perlu disimpan dalam peti sejuk, dalam bentuk cecair atau yang mengandungi bakteria seperti probiotik.

Walaupun ia tidak membahayakan kesihatan anda, pengambilan vitamin yang telah tamat tempoh adalah sesuatu yang membuang masa. Ini kerana anda mengambil sesuatu yang tidak lagi efektif atau kurang efektif. Untuk itu, walaupun secara amnya pengambilan vitamin yang telah luput tidak berbahaya, adalah lebih baik untuk anda tidak mengambilnya. 

Tuntasnya, vitamin yang paling mahal yang boleh anda ambil adalah vitamin yang telah tamat tempoh. Ini kerana untuk harga yang sama (ketika dibeli), anda mengambil sesuatu yang tidak lagi efektif atau mampu untuk menghasilkan kesan yang sepatutnya. Oleh itu, cadangan terbaik untuk mengatasi masalah ini adalah untuk anda beli vitamin dalam kuantiti yang sedikit dan tidak membeli secara pukal untuk kegunaan sendiri.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca Juga:

Simptom Kekurangan Vitamin A

Mati Cepat Jika Tak Cukup Vitamin D?

6 Vitamin dan Mineral Paling Penting Buat Anak Anda

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nutrisi Dah Cukup Jika Ibu Hamil Makan Vitamin Pranatal, Betul Ke? Ini Yang Anda Patut Tahu

  Ada mengatakan vitamin ibu mengandung penting jadikan badan bertenaga dan kuat. Adakah benar atau sekadar mitos yang menjadi kepercayaan wanita hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Kehamilan, Tips Hamil 05/06/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Kulit Cantik, Ambil Suplemen Kulit- Berkesan Ke?

  Setiap hari kita disogok dengan pelbagai jenis produk suplemen kulit. Tetapi adakah penggunaan produk seperti itu mendatangkan kesan baik kepada anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Ubat & Suplemen 24/02/2020 . 4 minit bacaan

  Nak Turunkan Berat Badan? Ikuti Tip Pemakanan Ini…

  Pengarah Herbalife kongsikan tips nutrisi makanan untuk penurunan berat badan melalui pemakanan seimbang. Baca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diet & Turun Berat Badan, Pemakanan Sihat 09/01/2020 . 3 minit bacaan

  7 Makanan Ini Kunci Utama Untuk Sembuh Cepat Lepas Bersalin Czer, Ibu Kena CUBA!

  Menjalani pembedahan caesarean? Anda mungkin mahu mengetahui senarai menu berpantang bersalin czer yang boleh diambil pakai, teruskan membaca artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Cubaan Hamil, Cubaan Hamil Lain, Kehamilan 06/01/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jus kubis

  Pernah Dengar Mengenai Vitamin U? Ia Ada Dalam Jus Kubis & Katanya Baik Untuk Ulser Perut?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 30/11/2020 . 3 minit bacaan
  susu kultur

  Selalu Cirit-birit? Cuba Minum Susu Kultur, Ada 9 Kebaikan, Termasuk Kepada Ibu Hamil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 05/11/2020 . 3 minit bacaan
  suntikan vitamin C

  Mahu Kelihatan Cantik Hingga Sanggup Cucuk Vitamin C? Hentikan! Bahaya Untuk Kesihatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan
  vitamin untuk anak

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/07/2020 . 3 minit bacaan