backup og meta

Bagaimana Memilih Produk Kecantikan yang Selamat dan Berkesan?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 22/06/2020

  Bagaimana Memilih Produk Kecantikan yang Selamat dan Berkesan?

  Produk kecantikan yang selamat dan berkesan sudah pasti menjadi aspek penting bagi semua orang. Malahan, tiada siapa pun yang mahu berbelanja ke atas produk kecantikan yang mendatangkan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan. Keselamatan suatu produk kecantikan adalah pertimbangan paling utama jika anda ingin memaksimumkan manfaat pilihan produk kecantikan anda.

  Terdapat petunjuk yang boleh membimbing anda dalam mencari produk kecantikan yang selamat dan berkesan. Dan dalam artikel ini, anda akan mendapat maklumat yang luas tentang keselamatan produk kecantikan, bahan kosmetik toksik dan bahaya menggunakannya, serta beberapa petua bagaimana anda boleh bebas dari kesan kosmetik berbahaya.

  Memahami Produk Kecantikan yang Selamat dan Berkesan

  Memahami label produk kecantikan

  Satu langkah penting untuk memastikan keselamatan produk kecantikan adalah memahami label kosmetik yang dipaparkan. Walau bagaimanapun, untuk memastikan keselamatan produk kecantikan, anda tidak boleh mengabaikan kepentingan mengetahui bahan-bahan yang digunakan dalam produk kosmetik atau penjagaan kulit.

  Menterjemahkan bahan-bahan yang terdapat dalam kosmetik memerlukan pengetahuan mengenai terminologi yang digunakan oleh syarikat-syarikat kecantikan. Bagi membimbing anda mengungkap mesej di sebalik label produk kecantikan, berikut tafsiran simbol yang paling biasa yang anda lihat dalam produk kecantikan.

  Api (Flame)

  Produk adalah mudah terbakar. Anda biasanya akan menemui simbol ini pada semburan rambut aerosol, syampu kering, pelindung matahari, cat kuku, dan penghilang cat kuku.

  Penutup terbuka (Open jar)

  Ini adalah menunjukkan tempoh masa produk boleh digunakan dengan selamat selepas tempoh anda membukanya. Ini bermakna bahawa kepekatan dan potensi produk tidak lagi aktif atau stabil dari sepanjang masa.

  Jam pasir (Hourglass) 

  Simbol ini menandakan “Best Before Date’ dan anda harus memerhatikan bahawa tarikh terkini tidak melepasi tarikh akhir yang telah dinyatakan.

  Simbol dianggarkan (Estimated symbol)

  Walaupun simbol ini tidak diperlukan oleh FDA atau E.U., ia adalah salah satu simbol yang perlu diperhatikan kerana ia menunjukkan pematuhan pengeluar dengan peraturan E.U. dari segi jumlah kebanyakan produk kecantikan.

  Anak panah (Chasing arrows)

  Ini adalah simbol universal yang mempunyai makna yang berbeza. Ini menunjukkan bahawa pembungkusan itu boleh dikitar semula. Walau bagaimanapun, apabila simbol muncul dengan peratusan, ia sebenarnya menunjukkan bahagian pembungkusan yang dibuat adalah daripada bahan kitar semula.

  Titik hijau (Green dot)

  Simbol titik hijau tidak menandakan bahawa pembungkusan dibuat daripada bahan kitar semula. Sebaliknya, ia memberitahu bahawa perbadanan telah menyumbang jumlah tertentu untuk menyokong kitar semula.

  Arnab melompat (Leaping bunny)

  Simbol arnab melompat adalah jaminan bahawa produk dan semua ramuan yang digunakan di dalamnya tidak diuji pada haiwan.

  Bahan Perlu Dielakkan bagi Menghasilkan Produk Kecantikan yang Selamat dan Berkesan

  Produk Kecantikan yang Selamat dan Berkesan

  Pelbagai produk kecantikan seperti kosmetik, syampu, losyen dan lain-lain produk penjagaan diri yang diletakkan pada tubuh boleh menjadi buruk sama seperti kandungan bahan yang terkandung di dalamnya.

  Bahan-bahan yang terdapat dalam pencuci muka, pelindung matahari dan banyak lagi telah dikaitkan dengan segala-galanya daripada gangguan hormon kepada kanser, dan apa yang lebih teruk ialah ia memasuki aliran darah anda apabila digunakan pada kulit atau rambut.

  Walaupun terdapat banyak kajian dengan perspektif yang berbeza mengenai topik ini, semua orang boleh bersetuju bahawa menggunakan produk semula jadi atau yang lebih baik lagi, membuat sendiri produk penjagaan kulit adalah pertaruhan yang paling selamat untuk anda dan alam sekitar.

  Berikut adalah bahan-bahan yang perlu dielakkan.

  1. Sodium lauryl sulfate (SLS)

  SLS telah terbukti menyebabkan atau menyumbang kepada kerengsaan kulit, kuman luka, gangguan keseimbangan minyak semula jadi kulit dan kerosakan mata. Ia juga dipercayai secara meluas menjadi penyumbang utama jerawat (terutama jerawat sistik) di sekitar mulut dan dagu.

  Ia ditemui di dalam syampu, sabun badan, asas solekan (foundation), pencuci mulut dan ubat gigi.

  1. Butylated hydroxyanisole (BHA) 

  Program Toksikologi Negara mengklasifikasikan BHA sebagai “semestinya dijangkakan menjadi karsinogen manusia’. Ia boleh menyebabkan pendepigmenan (pengeluaran pigmen terutamanya daripada kulit secara kimia atau fizikal) kulit. Dalam kajian haiwan, BHA menyebabkan kerosakan hati dan kanser perut seperti papilloma dan karsinoma, serta mengganggu perkembangan sistem pembiakan normal dan tahap hormon tiroid. Kesatuan Eropah menganggapnya tidak selamat dalam wangian.

  Bahan ini ditemui dalam produk pengelupasan dan wangian.

  1. Triclosan dan triclocarban

  Triclosan adalah semua keberangan atau kemarahan sebagai produk antibakteria yang terjadi pada mana-mana pada tahun 1990-an. Malah FDA bersetuju bahawa tidak ada manfaat kesihatan kepada manusia yang menggunakan triclosan, dan pada tahun 2013, ia memutuskan bahawa pengeluar yang menggunakannya harus menunjukkan bahawa tidak ada kesan jangka panjang yang merugikan. Triclosan (dalam produk cecair) dan triclocarban (dalam sabun bar) telah dikaitkan dengan gangguan hormon, rintangan bakteria, gangguan fungsi otot, gangguan fungsi imun dan peningkatan alergi. Sebaliknya, gunakan agen antibakteria dan antiseptik semula jadi seperti minyak pokok teh.

  Bahan ini ditemui dalam ubat gigi, deodoran dan sabun antibakteria.

  1. Aminophenol, Diaminobenzene, Phenylenediamine (Coal Tar)

  Menurut National Toxicology Program dan International Agency for Research on Cancer, coal tar, hasil sampingan pemprosesan arang batu adalah karsinogen manusia yang diketahui. Pedandan rambut dan profesional lain terdedah kepada bahan kimia ini dalam pewarna rambut hampir setiap hari. Eropah telah mengharamkan banyak ramuan ini dalam pewarna rambut. Walaupun sekatan FDA coal tar dalam produk khusus seperti syampu kelemumur dan psoriasis, keselamatan jangka panjang produk ini tidak ditunjukkan.

  Bahan ini ditemui pada pewarna rambut dan syampu.

  1. Parabens

  FDA mengakui beberapa kajian yang menghubungkan paraben, yang mana meniru estrogen, risiko kanser payudara, kanser kulit dan penurunan jumlah sperma, tetapi tidak memutuskan bahawa ia berbahaya. Menurut European Commission’s Scientific Committee on Consumer Products, rantaian paraben yang lebih lama seperti propyl dan butyl paraben dan yang lain seperti isopropyl dan isobutylparabens, boleh mengganggu sistem endokrin dan menyebabkan gangguan pembiakan dan perkembangan.

  Bahan ini ditemui dalam alat solek, pelembap, gel pencukur, syampu, pelincir peribadi dan produk semburan tan.

  1. Hydroquinone

  FDA memberi amaran bahawa bahan kimia pelunturan kulit ini boleh menyebabkan penyakit kulit yang dipanggil ochronosis, dengan “luka-luka dan tidak dapat dipulihkan’, lesi biru hitam pada kulit yang terdedah. Pelembap kulit yang diimport secara haram boleh mengandungi merkuri, yang boleh meracuni orang dewasa dan kanak-kanak dan bertoksik semasa kehamilan. Berhati-hati dengan pelembap kulit yang diimport, jangan beli produk tanpa bahan yang dilabelkan dengan jelas dan sentiasa mengelakkan produk dengan merkuri, calomel, mercurio atau mercurio chloride.

  Bahan ini ditemui pada pelembap kulit.

  1. Polyethylene/PEGs

  Manik-manik plastik kecil di muka atau skrub bibir dan pembersihan pengelupasan diperbuat daripada polietilena (digunakan kerana ia lebih lembut pada kulit daripada pengelupasan semula jadi seperti kulit walnut). Bahan kimia sintetik ini sering dicemari dengan 1,4-dioksana, yang mana kerajaan A.S. menganggap karsinogen manusia yang mungkin dan menembusi kulit. Polietilena telah diperhatikan sebagai perengsaan kulit dan tidak boleh digunakan pada kulit pecah. Manik polietilena dalam scrub dan mandian badan juga tidak ditapis oleh sistem kumbahan, yang bermaksud ia boleh mengumpulkan bahan pencemar dan bergerak ke saluran air, di mana ia dimakan oleh ikan dan haiwan laut.

  Bahan ini ditemui dalam skrub atau lulur, mandian badan, alat solek dan ubat gigi.

  1. Retinyl palmitate, retinyl acetate, retinoic acid dan retinol

  Produk Retinol (sering dijumpai dalam produk anti penuaan) mempunyai kesan yang bertentangan dan menjadi karsinogenik di bawah sinaran matahari, menjadikannya lebih penting untuk hanya menggunakannya pada waktu malam dan untuk mengelakkan pelindung matahari yang mengandungi ramuan retinol.

  Bahan ini ditemui pada pelembap, produk bibir, pelindung matahari, dan produk anti penuaan.

  1. Sulingan petroleum (petroleum distillates)

  Bahan-bahan kosmetik yang diekstrak petroleum boleh menyebabkan dermatitis dan sering tercemar dengan kekotoran penyebab kanser. Ia dihasilkan di kilang penapis minyak pada masa yang sama sebagai bahan bakar kereta, minyak pemanas dan bahan makanan kimia.

  Bahan ini ditemui pada maskara.

  1. Wangian

  Penyelidikan terbaru dari Environmental Working Group dan Campaign for Safe Cosmetics mendapati bahawa purata 14 bahan kimia dalam 17 produk wangian berjenama, tidak ada yang tersenarai pada label. Wangian boleh mengandungi gangguan hormon dan merupakan antara 5 alergen teratas di dunia. Sebaiknya jika boleh, dapatkan produk kecantikan yang bebas wangian.

  Bahan ini ditemui pada pelembap, deodoran, losyen, krim muka, syampu dan perapi.

  1. Oxybenzone

  Oxybenzone adalah salah satu bahan kimia berisiko tinggi yang terdapat dalam pelindung matahari. Ia bertindak seperti estrogen dalam tubuh, mengubah pengeluaran sperma pada haiwan dan dikaitkan dengan endometriosis pada wanita. Kajian mengenai sel dan haiwan makmal menunjukkan bahawa oxybenzone dan metabolitnya boleh mengganggu sistem hormon. Sebaiknya, pilih pelindung matahari dengan zink oksida atau titanium oksida atau avobenzene.

  Bahan ini ditemui pada pelindung matahari.

  1. Dibutyl phthalate, toluene dan formaldehyde

  Bahan kimia ini dikenali sebagai “trio toksik,’ yang telah dikaitkan dengan kecacatan kelahiran, gangguan endokrin, sakit kepala dan masalah pernafasan, terutama mengenai pekerja salun kuku dan mereka yang sering mencantikkan kuku (manicure dan pedicure). Adalah dinasihatkan supaya wanita mengandung mengelakkan produk kuku. 

  Bahan ini ditemui pada cat kuku dan produk kuku lain.

  Tip Produk Kecantikan yang Selamat dan Berkesan

  Produk Kecantikan yang Selamat dan Berkesan

  1. Ketahui tuntutan yang dikawal selia (dan yang tidak)

  ‘Hypoallergenic’, ‘dermatologically tested’, ‘no-tears formula’, ‘untuk kulit yang sensitif’, ‘bebas haruman’, ‘semula jadi’ antara kebanyakan tuntutan pada losyen dan pembersih. Tuntutan yang tidak dikawal selia, disiasat atau dibuktikan oleh kerajaan atau pihak berkuasa pengawalseliaan.

  Malah istilah ‘organik’ dikawal penggunaannya yang hanya di negara-negara tertentu dan aplikasinya (mengikut undang-undang setiap negara) sering membenarkan kelemahan dan jurang dalam bahan produk, yang boleh membenarkan bahan kimia yang mencurigakan dan bahan-bahan sintetik di dalam suatu produk.

  1. Mengenal pasti bahan berasal dari petroleum yang paling biasa digunakan

  Banyak jenama komersial mengandungi derivatif petroleum. Antara yang lebih umum ialah:

  • Minyak Mineral a.k.a. Paraf fium Liquidum,
  • Petrolatum a.k.a. Petroleum Jelly,
  • Propylene Glycol, PEG (Polyethylene Glycol),
  • Polysorbates (biasanya diikuti oleh nombor) dan DEA / MEA / TEA.

  Sebab ia digunakan adalah kerana ianya murah, banyak dan boleh bertahan cukup lama di rak. Kelemahannya? Ia berisiko tercemar dengan karsinogen semasa pembuatan dan dikaitkan dengan kenaikan alergi. Lebih teruk, ia sendiri karsinogen dan dikenali toksin yang digunakan secara terus ke kulit pada setiap hari. 

  1. Berhati-hati dengan pengawet yang digunakan

  Pengawet adalah perlu untuk memanjangkan hayat produk tetapi terdapat spektrum pengawet yang digunakan dari semula jadi hingga sintetik. Malah ada juga yang diragukan sejak kebelakangan ini.

  • Parabens (seperti methylparaben, ethylparaben, butylparaben dan propylparaben) telah dikaitkan dengan tumor dalam payudara dan kulit, dan kemungkinan sebagai ‘penyebab endokrin’ dalam meniru hormon.
  • Phenoxyethanol, pengawet yang biasa digunakan dalam produk semula jadi dan organik yang dikenali untuk menekan sistem saraf pusat.
  • Benzyl alcohol, pengawet yang biasa digunakan dalam produk arus perdana dan semula jadi yang telah dikaitkan dengan alahan bersentuhan.
  1. Elakkan wangian yang tidak perlu

  Wangian sintetik yang terdiri daripada kebanyakan bahan wangian dalam produk penjagaan kulit. Kebanyakannya adalah sebatian sintetik yang berasal dari petroleum, serta tar arang batu (coal tar). Ini termasuk VOC (sebatian organik meruap) yang dikaitkan dengan kanser, kecacatan kelahiran, gangguan sistem saraf pusat dan tindak balas alahan.

  Penyelidikan telah menunjukkan bahawa bahan kimia udara ini mempunyai akses langsung ke otak dan sistem dalaman melalui saluran hidung. Minyak pati, yang digunakan dalam kebanyakan produk semula jadi untuk tujuan pewangi, telah ditunjukkan dapat memancarkan bahan kimia yang sama apabila digunakan secara berlebihan. 

  1. Mula membaca label dan pilih bahan yang anda kenali

  Peraturan yang baik adalah jika anda tidak mahu meletakkan sesuatu pada mulut, kemungkinan lebih baik untuk tidak meletakkannya pada kulit anda atau anak anda. Ini kerana apa yang digunakan pada kulit setiap hari sudah tentu sepatutnya perlu mempunyai bahan yang baik. 

  Malah, sesetengah bahan yang berasal dari semula jadi kurang bermanfaat daripada penampilannya.

  • Sodium lauryl / laureth sulphate dan cocamidopropyl betaine, kedua-duanya berasal dari minyak kelapa, diketahui merengsakan kulit dan menyebabkan reaksi alergi.
  • Cocamide DEA / MEA dikenali sebagai merengsa kulit dan karsinogen berpotensi.
  • Lauryl glucoside dan decyl glucoside (kedua-duanya berasal dari sumber sayur-sayuran) masih belum diuji untuk keselamatan.

  Produk Kecantikan yang Selamat dan Berkesan, Mengapa Perlukan Produk Organik?

  Produk Kecantikan yang Selamat dan Berkesan

  Sama seperti anda menyihatkan badan anda dengan makanan organik, kulit anda perlu dijaga dengan produk kecantikan organik. Banyak produk kecantikan bukan organik di pasaran hari ini dimasukkan sejumlah bahan kimia yang menakutkan. 

  Terdapat bahan-bahan kecantikan semula jadi yang boleh digunakan untuk menggantikan bahan toksik yang terdapat dalam produk penjagaan diri yang mana membebaskan anda daripada ketakutan dan kebimbangan yang membawa kesan-kesan yang berkemungkinan.

  Berikut senarai bahan kecantikan semula jadi yang paling popular yang dengan mudah boleh menggantikan bahan toksik.

  • Minyak argan: Dikenali sebagai ramuan yang boleh melawan kedutan, minyak argan adalah bahan semula jadi yang berfungsi sebagai penghidrat untuk menyumbang dalam mendapatkan kulit yang kelihatan muda. Ejen antiradang menjadikannya ubat yang berkesan untuk jerawat. Ia kaya dengan vitamin E atau tocopherol, vitamin larut lemak yang bertindak sebagai antioksidan yang ampuh.
  • Minyak ros: Minyak penghidratan yang membantu kulit berseri sementara turut mempunyai sejumlah vitamin C.
  • Oat: Salah satu ramuan yang paling popular yang dipercayai oleh orang ramai selama ini. Selain menyediakan penghidratan kulit, oat juga berkesan dalam merawat gout, ruam, terutama dengan tahap beta-glucan yang tinggi.
  • Jojoba: Bahan kecantikan ini mempunyai bahan yang menyerupai sebum yang dirembeskan oleh kulit, yang menjadikannya hidrator terbaik yang secara semula jadi boleh melembapkan tubuh. Ia juga berfungsi untuk meningkatkan keanjalan kulit, sambil mencegah dehidrasi. Sesuai untuk kulit kering dan yang berjerawat.
  • Calendula: Bahan kecantikan semula jadi ini dikenali dengan sifat penyembuhan kulitnya. Ia juga membantu mengurangkan kemerahan kulit. Calendula berkesan dalam merawat dan menghalang akne, walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan terutama keatas manusia untuk menyokong keberkesanannya.
  • Lavender: Membantu melembapkan kulit dan juga mempunyai aroma yang bagus. Walau bagaimanapun, satu perkara penting untuk diperhatikan tentang lavender adalah ia mempunyai bahan antiseptik yang dapat membantu membasmi luka.
  • Madu: Selain daripada sifat antiseptiknya, madu dapat digunakan sebagai pelembap dan bahkan boleh membantu melawan kerosakan kulit dan tanda-tanda penuaan.
  • Lidah buaya: Lidah buaya bukan sahaja berkesan dalam melawan selaran matahari, ia juga boleh membantu melawan jerawat dan tanda-tanda penuaan. Dalam penyelidikan yang dijalankan, ia telah mendedahkan bahawa lidah buaya mempunyai sifat penyembuhan yang menjadikannya ubat yang berkesan untuk kecacatan.
  • Pokok teh: Pokok teh adalah antiseptik yang sangat baik dan digunakan sebagai alternatif yang boleh membantu melawan jerawat.
  • Alga: Ekstrak alga berfungsi sebagai pelembab kulit, tetapi ia juga boleh berkesan untuk mengurangkan kerosakan matahari dan juga kulit.

  Kesimpulannya, terdapat banyak pilihan produk kecantikan dan penjagaan diri yang tersedia di pasaran hari ini, dan ia akan terpulang kepada anda untuk menentukan pilihan yang tepat dan bersesuaian dengan keadaan anda. Bagaimanapun, sekiranya anda mempunyai sebarang masalah berkaitan kulit, sebaiknya berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mencuba sesuatu produk.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Gabriel Tang Pei Yung

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 22/06/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan