Biar Betul! Ikan Masin Mengandungi Karsinogen?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Karsinogen adalah apa-apa unsur (kompaun atau radiasi) yang mendorong kepada pembentukan kanser. Pembentukan kanser ini boleh terjadi melalui beberapa mekanisma seperti kerosakan DNA sel, cetusan mutasi dan sebagainya. Tahukah anda, di saat anda seronok menjamu selera, terdapat kemungkinan bahawa adanya bahan karsinogen dalam makanan tersebut.

Karsinogen popular

Jika anda seorang penggemar komik Marvel, anda pasti pernah dengar tentang radiasi gamma. Radiasi yang menyebabkan Bruce Banner menjadi gergasi hijau ini mempunyai tenaga yang sangat tinggi. Sehubungan itu, ia mampu untuk menyebabkan kerosakan DNA dalam sel, mutasi genetik dan akhirnya kanser. Tahap karsinogen suatu sinaran itu bergantung kepada jenis radiasi, pendedahan kepada radiasi tersebut dan juga tahap tembusnya. Untuk itu, terdapat juga situasi di mana radiasi yang mengeluarkan zarah alpha juga boleh dikira sebagai karsinogen. Dalam keadaan biasa, anda juga boleh terdedah kepada sinaran bertenaga tinggi iaitu sinaran UV. Di Australia, khususnya di bahagian yang terdapat lubang pada lapisan atmosfera, sinaran UV dikatakan sebagai punca kepada insiden kanser kulit yang tinggi di negara tersebut. Selain sinaran, terdapat juga karsinogen popular yang lain dalam kehidupan harian. Contoh yang mudah adalah tembakau dan juga zarah dalam udara yang dibebaskan oleh kilang dan kenderaan bermotor.  

Karsinogen dalam makanan

Terdapat beberapa kompaun karsinogen dalam makanan harian yang diambil tanpa kita sedari. Berikut merupakan 4 jenis karsinogen dalam makanan yang lazim ditemui:

1.Karsinogen semula jadi yang tidak boleh dielak

Berita buruk untuk rakyat Malaysia, karsinogen dalam kumpulan ini mungkin merupakan bahan karsinogen yang paling kerap dimakan. Ini kerana ia terdapat dalam salah satu lauk tradisional yang popular di negara ini – ikan masin. Untuk penjelasan, ikan itu sendiri tidak mempunyai sebarang karsinogen di dalamnya tetapi proses yang digunakan untuk menghasilkan ikan masin itu secara tidak sengajakan menyebabkan bahan karsinogen semula jadi terhasil. Beberapa kompaun karsinogen yang telah dikenal pasti dalam ikan masin termasuklah N-nitrosodimetilamin dan juga kompaun nitrosamin yang lain. Beberapa kajian kes dan kajian ekologi telahpun menunjukkan bahawa pengambilan ikan masin masakan China dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk menghidap kanser nasofarinks, kanser perut dan juga kanser oesofagus.

2.Karsinogen semula jadi yang boleh dielak

Terdapat juga karsinogen dalam makanan yang berupaya untuk dielak walaupun ia terhasil secara semula jadi. Contoh karsinogen dalam kumpulan ini adalah aflatoksin. Aflatoksin adalah metabolit toksik yang dihasilkan oleh spesies fungi Aspergillus flavus. Secara semula jadi, toksin ini boleh didapati pada bijirin dan beberapa jenis kekacang. Binatang yang memakan kacang atau bijirin tercemar berpotensi untuk menghasilkan produk makanan yang mengandungi toksin ini. Wanita hamil yang mengambil makanan tercemar dengan toksin ini pula berupaya untuk menyebarkannya kepada bayi melalui susu badan. Mujurlah, toksin ini berupaya untuk dibuang melalui beberapa teknik industri, menjadikan risiko pendedahannya rendah.

3.Bahan kimia antropogenik yang boleh berada dalam makanan

Contoh karsinogen dalam makanan daripada jenis ini adalah kompaun dioksin. 2,3,7,8-tetraklorodibenzo-p-dioksin (TCDD) boleh, dengan tidak sengaja, berada dalam makanan ketika proses pembentukan hidrokarbon yang berklorin. Ia tidak pernah dihasilkan dengan sengaja melainkan untuk tujuan kajian atau terbentuk akibat daripada pembakaran tidak sempurna yang melibatkan kewujudan klorin. TCDD yang sedikit turut dihasilkan oleh pembakaran hutan. Kompaun ini mampu untuk mencemarkan persekitaran, melawan degradasi dan boleh terkumpul dalam sesetengah produk makanan. Antara kanser yang telah dikaitkan dengan bahan ini adalah kanser paru-paru, limfoma bukan-Hodgkin dan juga kanser tiroid. 

4.Bahan kimia antropogenik yang sengaja ditambah dalam makanan

Kategori ini melibatkan bahan kimia seperti sakarin dan pewarna makanan. Sakarin, sejenis pemanis tiruan yang kerap ditambah dalam makanan, merupakan sejenis bahan karsinogen. Bahan ini dikaitkan dengan kanser pundi kencing yang malignan dan cukup agresif. Kecenderungan untuk menghidap kanser pundi kencing dengan pengambilan sakarin ini dilihat lebih lazim berlaku dalam jantina lelaki berbanding wanita.

Memilih makanan terbaik

Jelas sekali, apabila kita tidak cakna tentang makanan yang diambil, kita sedang meletakkan diri sendiri dalam risiko yang tinggi untuk menghidap penyakit kronik seperti kanser. Melalui forum anjuran Allianz Malaysia Berhad pada 19 Oktober yang lepas, syarikat insurans tersebut telah memperkenalkan salah satu rakan kongsi strategik mereka iaitu DietChain. DietChain merupakan sebuah platform makanan dan minuman pintar yang membantu pengguna untuk mendapatkan pelan diet yang sihat.

Aplikasi ini menggabungkan pengumpulan data diet, penilaian tahap kesihatan peribadi pengguna, prinsip dan juga panduan resepi sihat. Makanan yang sihat dapat membantu untuk melindungi anda daripada penyakit yang tidak diingini. Penyakit kronik seperti kanser, diabetes dan juga tekanan darah tinggi dapat dicegah jika anda cakna tentang pemakanan anda. Kekal sihat dengan pengambilan makanan yang betul.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  10 Fakta Menarik Mengenai Sistem Pencernaan Manusia Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

  Sistem pencernaan manusia mempunyai peranan penting dalam menguraikan makanan dan minuman yang diambil kepada khasiat nutrien.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Sistem Penghadaman 31/12/2020 . 4 minit bacaan

  Info Lengkap Mengenai Obesiti: Punca, Komplikasi Dan Langkah Pencegahan

  Obesiti boleh dikategorikan sebagai penyakit kronik yang kini didiagnosis dalam kalangan 650 juta orang dewasa di seluruh dunia. Ini kesannya...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Obesiti, Pemakanan Sihat 30/12/2020 . 4 minit bacaan

  Penghidap Batu Karang Buah Pinggang MESTI Kurangkan Makan Makanan Ini!

  Tahukah anda, ada beberapa jenis makanan tinggi oksalat yang boleh menyebabkan batu karang buah pinggang? Apakah jenis makanan tersebut?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Batu Karang, Urologi 17/12/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Ada Fibroid Tak Boleh Makan Makanan Bersoya: Fakta @ Auta?

  Apabila bercakap mengenai masalah fibroid rahim, pasti ada yang mengaitkannya dengan pemakanan, antaranya adalah makanan yang mengandungi soya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Fibroid Rahim, Kesihatan Wanita 16/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pundi hempedu dibuang

  Lepas Pembedahan Pundi Hempedu, Tak Boleh Minum Susu! Apa Lagi Makanan Kena Pantang?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 17/02/2021 . 3 minit bacaan
  diet makan sekali sehari

  Makan Sekali Sehari RAHSIA Panjang Umur? Ketahui Kebaikan Dan Risikonya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 10/02/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit kronik

  Ada Cara Mudah Turunkan Tekanan Darah Tinggi, Cuba 7 Herba Yang Diperakui Oleh Sains Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan
  makanan tidak berkhasiat

  Memori Otak Anda Akan Lebih ‘Power’ Kalau Kurang Ambil 5 Jenis Makanan Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan