home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Prosedur Perubatan yang Kejam Pada Masa Lalu

Prosedur Perubatan yang Kejam Pada Masa Lalu

Anda fikir bahawa menjalani pembedahan merupakan sesuatu yang menakutkan? Tunggu sehingga anda melihat apa yang telah dilakukan doktor zaman dahulu kepada pesakit mereka apabila sinar sains ketika itu tidak cukup terang untuk menerangi semua ketidakcekapan perubatan.

Pembekaman

Beribu tahun dahulu, orang mempercayai bahawa tubuh badan manusia mengandungi empat elemen: kuning hempedu, hitam hempedu, kahak dan darah. Penyakit-penyakit ini terjadi apabila sesetengah darah dalam badan menjadi tidak baik. Banyak penyakit yang telah didiagnos sebagai kes darah berlebihan. Penyelesaiannya agak mudah. Sekiranya anda mempunyai terlalu banyak darah yang membuatkan anda sakit, mengapa tidak memotong sahaja vena dan membiarkan semua penyakit jahat itu berdarah keluar? Adakah darah anda mengalir keluar terlalu perlahan? Dapatkan beberapa bantuan lintah.

Kini, terima kasih kepada sains, kita semua mengetahui apa yang berlaku apabila anda mengalirkan darah seperti itu. Walau bagaimanapun, ketika itu pembekaman dianggap sebagai penawar untuk merawat pelbagai jenis penyakit berkisar daripada sakit tekak sehingga wabak. Meskipun kematiannya disebabkan oleh kehilangan darah.

Tebuk tengkorak

Tebuk tengkorak berkemungkinan merupakan satu bentuk pembedahan paling tertua dalam sejarah manusia. Tebuk tengkorak merujuk kepada pengamalan menebuk lubang dalam tengkorak bagi merawat penyakit. Para pengamal kuno menganggap orang yang sakit dimiliki oleh syaitan. Bagi membebaskan mereka daripada penyakit, mereka harus menebuk lubang pada tengkorak agar syaitan itu dapat keluar. Sesetengah saintis melihat tebuk tengkorak sebagai satu jenis pembedahan yang digunakan untuk merawat epilepsi, sakit kepala, bisul, darah beku dan kepatahan disebabkan trauma di kepala – tiada perbezaan yang besar daripada apa yang dilakukan pakar bedah pada hari ini. Tambahan pula, ramai pesakit sebenarnya telah selamat daripada rawatan yang menggerunkan dan hidup untuk menceritakan kisah mereka.

Merkuri

Merkuri telah digunakan secara kerap sebagai rawatan semua dalam satu pada zaman purbakala. Ia juga dikatakan dapat memanjangkan jangka hayat dan daya hidup. Kedua cecair merkuri dan merkuri sulfida dipuji sebagai eliksir. Sesetengah orang sampai sanggup ke tahap meminum posyen yang diperbuat daripada merkuri, sulfur dan arsenik untuk mencapai keabadian dan keupayaan untuk berjalan di atas air. Malangnya, ia tidak berhasil. Sekurang-kurangnya bagi Maharaja China, Qin Shi Huang dikatakan meninggal dunia kerana memakan pil kekal yang diperbuat daripada merkuri.

Merkuri juga pernah diberikan kepada penghidap penyakit yang diperoleh melalui aktiviti seks. Walaupun logam berat mungkin membantu merawat jangkitan, tidak ramai pesakit yang berjaya menikmati keberkesanannya. Hal ini kerana memandangkan hati dan buah pinggang telah rosak disebabkan oleh keracunan merkuri yang membawa maut. Oleh itu, tahniah kepada anda, meskipun anda sedikit mati, kini anda bebas dari sifilis!

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

7 Unusual Ancient Medical Techniques. http://www.history.com/news/history-lists/7-unusual-ancient-medical-techniques. Accessed April 27, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nur Hadirah Mustafa Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x