Aspergillosis

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu Aspergillosis?

Aspergillosis adalah kumpulan jangkitan yang disebabkan oleh kulat (kulapuk) yang dinamakan Aspergillus. Spesies seperti Aspergillus fumigatus, Aspergillus flavus, dan Aspergillus niger hidup di dalam tanah, merosakkan jirim tumbuhan, habuk, bahan binaan, dan daun mati. Spora (bahagian pembiakan kulapuk) galak membiak dalam penyaman udara dan saluran pemanasan, permaidani, penebat, tumbuhan tertentu, air paip, habuk, dan makanan

Apakah kebarangkalian Aspergillosis?

Seseorang dengan sistem imun yang lemah berisiko lebih tinggi untuk terjejas dengan teruk.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Aspergillosis?

Simptom-simptom bergantung kepada jenis jangkitan. Ini termasuk batuk, sesak nafas, demam, menggigil, batuk lendir berdarah, kurang selera makan, dan penurunan berat badan. Kesakitan dada boleh menjadi lebih teruk dengan batuk atau menarik nafas dalam. Jangkitan organ lain boleh menyebabkan sakit kepala, tegang leher, loya, dan muntah. Di samping itu, strok (berpunca dari pendarahan di otak), abses (kantung-kantung nanah), sakit tulang, jangkitan injap jantung, dan pendarahan usus dan perut juga adalah simptomnya.

Mungkin terdapat tanda-tanda dan simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai mana-mana gejala, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai asma atau fibrosis sistik, jumpa dengan doktor anda apabila anda melihat perubahan dalam gejala anda. Walaupun aspergilosis mungkin tidak menjadi punca, adalah penting untuk menilai masalah yang berlaku.

Sekiranya anda mempunyai sistem imun yang lemah dan mengalami demam yang tidak dapat dijelaskan, sesak nafas atau batuk yang berdarah, dapatkan rawatan perubatan segera. Dalam kes aspergilosis invasif, rawatan segera adalah penting, dan rawatan kadang-kadang dimulakan sebelum jangkitan didiagnosis.

Punca

Apakah Punca Aspergillosis?

Kulat boleh menyebabkan penyakit sebagai tindakbalas alahan (alahan aspergilosis dan aspergillosis bronkopulmonari alergik, atau ABPA) pada orang yang mengalami keadaan paru-paru asmatik. Ia boleh menyebabkan “bola kulat” (aspergillomas) dalam paru-paru yang dirosakkan oleh keadaan lain (contohnya, parut yang disebabkan oleh tuberkulosis atau emfisema). Orang yang mempunyai sistem imunisasi tubuh yang lemah kerana penyakit lain (seperti HIV) atau ubat-ubatan (contohnya, kortikosteroid) boleh lebih mudah terjejas (aspergilosis invasif). Jangkitan ini boleh merebak dari paru-paru ke organ-organ lain.

Apa yang boleh mencetuskan atau memburukkan lagi keadaan kesihatan ini?

Abaikan simptom-simptomnya. Laporkan apa-apa jenis demam kepada doktor anda, terutamanya jika anda mengambil ubat-ubatan untuk menyekat sistem imun badan anda.

Abaikan rawatan ABPA dan aspergillomas biasanya dilakukan di luar hospital. Aspergilosis invasif boleh lebih membahayakan.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Aspergillosis?

Kiraan sel darah putih yang rendah, sistik fibrosis, penempatan di hospital, dan faktor genetik juga bermakna risiko yang lebih tinggi untuk menghidapi aspergilosis.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Aspergillosis didiagnosis?

Selepas mendapat sejarah terperinci anda dan melakukan pemeriksaan fizikal, doktor akan membuat diagnosis dengan menggunakan ujian darah, sinar-X dada, ujian kulit, dan kultur kahak. Doktor mungkin mahu melakukan ujian tambahan seperti tomografi (CT), pengimejan resonans magnetik (MRI), bronkoskopi, atau biopsi paru-paru. Dalam bronkoskopi, doktor menggunakan tiub kecil dengan lampu untuk melihat di dalam paru-paru dan mengambil sampel. Dalam biopsi, doktor mengambil sekeping tisu paru-paru untuk diperiksa di bawah mikroskop.

Bagaimana pesakit Aspergillosis dirawat?

Rawatan berbeza mengikut jenis aspergilosis. Orang yang mempunyai ABPA boleh mengambil kortikosteroid yang dipanggil ubat prednisone atau ubat antifungus sehingga sinar-X dada bertambah baik. Rawatan bola kulat yang terbaik tidak diketahui. Ada kemungkinan keadaan tersebut boleh menjadi lebih baik tanpa rawatan atau memerlukan rawatan dengan ubat-ubatan antifungus. Doktor mungkin sekadar memantau orang yang tidak menunjukkan sebarang gejala (penungguan secara berjaga-jaga). Orang yang mengalami batuk yang berdarah banyak biasanya memerlukan pembedahan. Ubat antifungus intravena biasanya digunakan pada orang-orang dengan aspergilosis invasif.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Aspergillosis?

  • Jangkakan rawatan untuk masa yang lama, dari 3 hingga 6 bulan untuk ABPA, sebagai contoh. Beberapa ubat antifungus diberikan selama 4 hingga 6 bulan dan kemudian dikurangkan selama 4 hingga 6 bulan seterusnya.
  • Berjumpa dengan ahli pulmonologi (pakar dalam penyakit paru-paru) atau pakar penyakit berjangkit.
  • Sedar bahawa penyakit tersirat anda dan sistem imun anda mempengaruhi prognosis.
  • Hubungi doktor anda jika anda batuk berdarah atau mengalami sakit dada, demam, menggigil, atau berpeluh dengan batuk yang produktif.
  • Berhati-hati apabila mengambil ubat penindasan imun
  • Menjauhi tempat yang mungkin terdedah kepada kulapuk.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga: