home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Hati-Hati Mengambil Suntikan Vitamin C Semasa Berpuasa

Hati-Hati Mengambil Suntikan Vitamin C Semasa Berpuasa

Selain memenuhi keperluan vitamin C dari makanan segar dan suplemen multivitamin untuk menjaga daya tahan badan, sesetengah orang berjumpa doktor untuk mendapatkan suntikan vitamin C. Tapi, adakah selamat mendapatkan suntikan vitamin C semasa berpuasa?

Apakah tujuan suntikan vitamin C?

Suntikan adalah kaedah yang paling berkesan untuk mengambil vitamin C berbanding melalui oral, baik dalam bentuk suplemen mahupun makanan segar. Ini adalah kerana vitamin tidak perlu dicerna di dalam perut terlebih dahulu, yang membuat penyerapan dos vitamin boleh menjadi tidak maksimum. Melalui suntikan, badan anda bakal menyerap dos penuh vitamin C yang dialirkan secara langsung melalui saluran darah ke sel-sel yang disasarkan.

Vitamin C itu sendiri dikenali kerana pelbagai fungsinya terhadap kesihatan – mulai dari membantu penyembuhan luka, pembentukan kolagen, sehingga menjaga kesihatan gigi dan tulang. Vitamin C juga dipercayai mampu meningkatkan kekebalan tubuh anda dengan merangsang pengeluaran sel darah putih. Sementara itu, kandungan antioksidan dalam vitamin C dapat membantu meningkatkan tenaga, sehingga dapat mencegah anda dari keletihan.

Vitamin C berfungsi menyokong fungsi vital dalam tubuh anda. Salah satunya adalah fungsi kelenjar adrenal. Kelenjar adrenal adalah kelenjar yang mengawal hormon pencetus stres dan keletihan. Vitamin C juga berfungsi melindungi anda dari anemia kerana vitamin ini diperlukan untuk penyerapan zat besi yang lebih optimum. Dengan segala fungsi tersebut, tak menghairankan bahawa vitamin C boleh benar-benar membantu anda meningkatkan dan memelihara ketahanan badan.

Selain untuk terapi penyakit, suntikan vitamin C juga digunakan untuk mencerahkan kulit. Vitamin C merupakan sumber antioksidan yang baik dan dapat menghindari kesan buruk radikal bebas penyebab penuaan awal. Kerosakan kulit akibat terdedah kepada radikal bebas dari sinar matahari mengakibatkan perubahan warna kulit yang membuatkan kulit kering dan kusam, serta timbulnya kedutan.

Adakah suntikan vitamin C dibolehkan semasa berpuasa?

Beberapa pakar kesihatan terkemuka tidak menganjurkan anda untuk mengambil suntikan vitamin C semasa berpuasa. Menerima suntikan vitamin C dos tinggi secara berkala boleh mencetuskan risiko terlebih vitamin C. Dos umum untuk suntikan vitamin C adalah 500 mg hingga 1 g. Namun, dos hingga 25 g boleh diberikan jika diperlukan. Anda juga harus mempertimbangkan pengambilan vitamin C asli dari makanan dan suplemen multivitamin sepanjang bulan puasa.

Keperluan vitamin C harian orang dewasa hanya berkisar antara 75-90 mg sehari. Manakala had maksimum vitamin C dalam satu hari yang dibenarkan adalah 2000 mg. Jika anda mengambil vitamin C melebihi had selamat ini, anda boleh mengalami muntah, refluks asid perut (heartburn), sakit kepala, insomnia, dan batu karang buah pinggang. Suntikan vitamin C dalam dos yang tinggi sebenarnya hanya diperlukan oleh orang yang mengalami kekurangan vitamin C seperti pesakit kanser atau scurvy.

Terlalu banyak mengambil vitamin C mengurangkan keberkesanan beberapa rawatan tertentu serta memberi kesan sebaliknya dari manfaatnya. Contohnya, pada dos tertentu, vitamin C dapat digunakan untuk mencegah penyakit katarak. Namun mengambil vitamin C dalam dos yang berlebihan meningkatkan risiko katarak.

Kandungan vitamin C yang berlebihan dalam badan juga boleh memburukkan lagi keadaan hemokromatosis jika anda memilikinya. Hemokromatosis adalah penyakit genetik yang menyebabkan badan menyerap terlalu banyak zat besi daripada makanan yang masuk ke dalam tubuh. Penyakit ini sering menyerang hati, jantung, dan pankreas. Hal ini kerana vitamin C berperanan dalam penyerapan zat besi yang berlaku dalam badan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 04/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x