backup og meta

Ini Rupanya 4 Sebab Kenapa Tak Digalakkan Makan Babi, No #3 Paling Seram!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli · Disemak pada 29/04/2020

Ini Rupanya 4 Sebab Kenapa Tak Digalakkan Makan Babi, No #3 Paling Seram!

Kebanyakan agama melarang penganutnya daripada memakan babi. Namun, adakah anda tahu mengapa? Ikuti artikel ini untuk penerangan selanjutnya.

Nota penafian: Artikel ini bertujuan untuk memberikan maklumat kepada masyarakat umum berkenaan dengan sebab yang berkemungkinan menjadi tunjang mengapa babi tidak boleh dimakan. Penulis tidak berniat untuk menidakkan, mengutuk, menggalakkan atau melarang amalan pemakanan individu terlibat.

Daging yang paling tinggi konsumsinya

babi

Jika dilihat pada konteks global, daging babi merupakan daging yang kedua terbanyak permintaannya berdasarkan daripada statistik yang dikeluarkan oleh OECD Agricultural.

Menurutnya, pada tahun 2018, pengambilan daging ini mencecah 12.3 kilogram per kapita, 1.9 kilogram per kapita lebih rendah berbanding dengan pengambilan daging ayam. Di Malaysia, pengambilan daging tersebut berada pada 5.4 kilogram per kapita, jauh lebih rendah daripada pengambilan daging ayam.

Ini berkemungkinan disebabkan oleh faktor harga, kebolehdapatan dan kepercayaan agama, di mana pengambilan daging babi dianggap sebagai larangan (haram).

Jadi mengapa ada larangan untuk makan daging babi, ya? Kebanyakan kajian mengaitkannya dengan kecenderungan untuk mendapat jangkitan parasit dan kencing manis jenis 2. Namun, di sini, penulis ingin menyenaraikan faktor binatang itu sendiri sebagai punca mengapa daging ini tidak sesuai untuk dijadikan hidangan.

Babi tidak mempunyai kelenjar peluh? Mitos.

babi mandi lumpur

Perpeluhan merupakan proses fisiologikal penting bagi mengekalkan suhu badan yang ideal. Proses penyejatan air peluh daripada permukaan kulit menyebabkan kesejukan badan dan pada masa yang sama, berperanan untuk membuang toksin dalaman. Mereka yang tidak berpeluh terdedah kepada penyakit-penyakit berbahaya.

Terdapat mitos yang mengatakan bahawa binatang tersebut tidak mempunyai kelenjar peluh. Fakta itu salah. Mereka mempunyai kelenjar peluh namun bilangannya sedikit berbanding dengan saiz badan mereka. Fungsi utama kelenjar tersebut adalah untuk membuang toksin. Jadi bagaimanakah caranya mereka mengekalkan suhu badan normal?

Mereka menggunakan lumpur sebagai alternatif kepada proses penyejukan badan melalui perpeluhan. Jika anda pernah ternampak mereka berkubang atau berguling-guling di atas lumpur, tingkah laku itu membantu mereka untuk menyejukkan badan.

Ia seperti anda menggunakan kipas tangan pada musim panas. Babi sebenarnya suka kepada kawasan lumpur yang bersih. Namun, bagi sekumpulan binatang tersebut yang diternak di ladang-ladang atau kilang, ia ditempatkan di ruangan yang sangat sempit.

Ini membuatkan kawasan perkubangan mereka menjadi terhad dan kebiasaannya, lumpur yang digunakan bercampur dengan najis dan muntah mereka sendiri. Jika hendak dibayangkan betapa banyaknya bahan buangan mereka, 5,000 ekor babi boleh menghasilkan najis bersamaan dengan 50,000 orang yang tinggal di bandar. Kawasan buangan inilah kadangkala menjadi tempat mereka menyejukkan badan.

Namun tidak semua tinggal seperti itu. Babi seperti Kurobuta, diternak di kawasan persekitaran yang kurang tekanan dan diberi makanan berasaskan bahan-bahan organik. Mereka merupakan “wagyu” dalam kalangan binatang tersebut.

Bakteria kebal antibiotik dalam daging babi

bakteria

Disebabkan oleh keadaan tempat tinggalnya yang diternak di kawasan kilang itu kebiasaannya kotor, mereka mudah mendapat penyakit kulit dan jangkitan kulat. Kebarangkalian yang tinggi ini menggalakkan penternak untuk menggunakan antibiotik bagi memastikan kesihatan binatang ternakan tersebut berada pada tahap yang optimum.

Secara teorinya, penggunaan antibiotik secara meluas ini bukan sahaja boleh menggalakkan tumbesarannya dengan cepat, ia boleh melahirkan spesies bakteria kebal antibiotik yang mampu mengancam kesihatan populasi manusia secara umum. 

Kajian yang dibuat oleh Julia Osterberg pada tahun 2016, telah mendapati bahawa, babi yang diternak di dalam kilang mempunyai spesies bakteria E. Coli yang kebal dengan antibiotik Ampicilin, Tetracyclin, Trimethoprim, Sulphonamide atau Streptomycin.

Bakteria tersebut boleh kebal terhadap 1 atau lebih antibiotik. Oleh sebab harga daging babi organik adalah sangat mahal, majoriti masyarakat memakan daging babi yang diternak di kilang. Ini boleh meningkatkan kebarangkalian untuk mereka mendapat bakteria kebal antibiotik tersebut. 

Risiko jangkitan parasit

parasit

Walaupun jangkitan parasit pada binatang tersebut telah menurun secara mendadak sejak 20 tahun yang lalu, babi (termasuk babi organik) masih terdedah kepada jangkitan tersebut.

Menurut Pusat Kawalan Penyakit Berjangkit (CDC), walaupun banyak langkah boleh diambil untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku, binatang ternakan tersebut masih terdedah kepada jangkitan jika mempunyai sentuhan secara terus dengan rodensia yang lain.

Rawatan pencegah kepada jangkitan ini boleh mencecah 80% daripada perbelanjaan keseluruhan penternakan babi membuatkan ramai penternak yang enggan melaburkan wang mereka. Pengguna yang membeli daging babi yang mempunyai jangkitan ini terdedah kepada risiko penyakit trichinosis jika daging tersebut tidak dimasak dengan betul.

Simptom seperti jangkitan mata, bengkak mata, fobia cahaya, kelesuan dan sakit otot merupakan tanda-tanda awal kepada penyakit ini.

CDC menggalakkan pembekuan daging tersebut sebelum dimasak secara teliti bagi memastikan parasit tersebut telah terbunuh.

Konklusi

Jika anda merupakan individu yang makan daging babi, pastikan anda memasaknya dengan teliti untuk tujuan kesihatan secara menyeluruh. Ini sama sahaja dengan mereka yang kerap memakan daging binatang ternakan lain namun babi mempunyai risiko jangkitan yang tinggi disebabkan oleh faktor persekitarannya. 

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

8 Makanan Boleh Bantu Cegah Jangkitan Coronavirus, Jom Amalkan Cepat!

 • Tips Pemakanan Untuk Turunkan Berat Badan

 • Jadual Kerja Padat Punca Individu Ambil Makanan Ringan, Kajian

 • Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Gabriel Tang Pei Yung

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli · Disemak pada 29/04/2020

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan