backup og meta

Adakah Saya Perlu Menghabiskan Antibiotik Yang Diberikan?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 15/06/2020

Adakah Saya Perlu Menghabiskan Antibiotik Yang Diberikan?

Anda mendapat jangkitan dan pergi ke hospital bagi mendapatkan rawatan. Doktor yang merawat anda kemudiannya menyatakan bahawa anda dijangkiti oleh bakteria. Anda pergi ke kaunter farmasi dan dibekalkan dengan beberapa ubat-ubatan termasuklah antibiotik. Setelah beberapa hari anda mengambil ubat, badan anda berasa sihat dan lebih baik. Adakah anda perlu berhenti mengambil antibiotik atau menghabiskannya? Ikuti jawapannya disini.

Fungsi antibiotik

Antibiotik berfungsi bagi melawan jangkitan yang hanya disebabkan oleh bakteria, dan bukannya virus. Selain antibiotik, ia juga dikenali dengan nama ubat antimikrob. Walau bagaimanapun, penyalahgunaan atau penggunaan berlebihan antibiotik ini telah menyebabkan satu fenomena yang dikenali sebagai rintangan antibiotik. Ia terbentuk apabila bakteria berbahaya tersebut berubah yang seterusnya boleh mengurangkan atau menghapuskan keberkesanan ubat tersebut.

Adakah anda mengambil antibiotik dengan cara yang betul?

Adakah anda tahu, bahawa antibiotik tidak boleh diambil secara sembarangan. Apabila anda mengambil antibiotik walaupun ia bukanlah kaedah rawatan yang sebenar untuk jangkitan anda, ia akan menggalakkan rintangan antibiotik dalam tubuh anda. Berpandukan kajian oleh Centers for Disease Control and Prevention, lebih ⅓ atau separuh penggunaan antibiotik dalam kalangan manusia adalah tidak betul atau tidak perlu. 

Antara jenis jangkitan yang tidak perlu penggunaan antibiotik adalah:

  • Selesema
  • Flu (influenza)
  • Bronkitis
  • Kebanyakan batuk
  • Sesetengah jangkitan telinga
  • Sesetengah jangkitan sinus
  • Stomach flu
 • Mengapa jenis penyakit di atas merupakan antara jenis penyakit yang tidak boleh dirawat dengan menggunakan antibiotik? Ini kerana penyakit-penyakit tersebut disebabkan oleh virus, bukannya bakteria. Penggunaan antibiotik hanya untuk jangkitan yang disebabkan oleh bakteria berbahaya sahaja. Untuk pengetahuan anda, penggunaan antibiotik untuk merawat jangkitan disebabkan oleh virus bukan sahaja tidak menyembuhkan jangkitan tersebut, malah turut mempunyai kesan lain. Antara kesan tersebut ialah:

  • Tidak boleh menghalang jangkitan kepada individu lain
  • Tidak akan membuatkan diri anda menjadi lebih baik
  • Mungkin menyebabkan kesan sampingan yang berisiko
  • Mengalakkan rintangan antibiotik

  Apabila anda mengambil antibiotik bagi jangkitan yang sebenarnya disebabkan oleh virus, antibiotik tersebut bukan sahaja tidak berkesan menghalang virus tersebut, malah ia menyerang bakteria baik dalam tubuh anda. Perlu diingat bahawa bukan semua bakteria adalah bakteria berbahaya, kerana ada juga bakteria baik yang memberikan manfaat kepada tubuh. Fenomena ini akan menggalakkan ciri rintangan antibiotik dalam bakteria yang tidak berbahaya atau memberikan peluang kepada bakteria berbahaya untuk menggantikan tempat bakteria baik dalam tubuh anda.

  Adakah anda perlu menghabiskan antibiotik anda?

  Kebanyakan individu cenderung untuk menghentikan pengambilan antibiotik yang diberikan apabila mereka sudah mula rasa lebih baik atau lebih sihat daripada sebelumnya. Walau bagaimanapun, pengambilan bakteria sehingga habis adalah perlu bagi membunuh bakteria yang berbahaya tersebut. Jika anda gagal berbuat demikian, ia akan menyebabkan anda perlu menyambung rawatan di kemudian hari. Selain itu, ia juga akan menggalakkan penyebaran ciri rintangan antibiotik daripada bakteria berbahaya kepada bakteria baik. Anda akan meninggalkan sejumlah kecil bakteria berbahaya dalam tubuh yang berpotensi berubah dan menjadi semakin kuat yang akhirnya menyebabkan ia rintang terhadap antibiotik yang anda makan. 

  Bagi mereka yang mendapat bekalan antibiotik, habiskan pengambilan antibiotik tersebut bagi mengelakkan pengulangan jangkitan pada masa hadapan. Rasa lebih sihat tidak bermakna bahawa anda telah sembuh kerana anda tidak mengetahui bahawa terdapat sebilangan kecil bakteria berbahaya yang masih ada dalam tubuh. Selain itu, ia bagi mengelakkan sebarang pembaziran ubat-ubatan yang diberikan dengan harga yang murah atau hampir percuma. Paling penting, jangan sesekali mengambil antibiotik bagi semua penyakit dan jangkitan yang anda alami, kerana bukan semua penyakit disebabkan oleh satu mikroorganisma yang sama. 

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Gabriel Tang Pei Yung

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 15/06/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan