Kenali Apa Itu Parasit

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Parasit adalah sejenis hidupan atau organisme yang hidup di luar atau dalam badan manusia dan mendapatkan makanannya daripada hos atau manusia terbabit. Makanan yang diambil daripada badan manusia mungkin menyebabkan kesan yang buruk ke atas manusia tersebut.

Kebiasaannya, kes-kes yang melibatkan jangkitan parasit banyak berlaku di negara-negara berpendapatan rendah disebabkan oleh tahap kebersihan yang rendah. Namun, ia juga boleh dan masih berlaku di negara-negara maju.

Sebagai asas kepada memahami apa itu parasit, ikuti artikel ini sehingga akhir.

Apakah jenis-jenis parasit?

Terdapat 3 kumpulan utama parasit yang boleh menyebabkan jangkitan ke atas manusia, iaitu protozoa, helminths dan ectoparasites.

1. Protozoa

Ini adalah sejenis organisme yang terbina daripada hanya satu sel sahaja. Oleh itu, ia hanya boleh dilihat di bawah mikroskop. Protozoa mungkin hidup bebas di persekitaran atau menjadi parasit di dalam badan manusia.

Ia mampu berkembang biak di dalam badan manusia yang memberikan kelangsungan hidup kepadanya serta menyebabkan jangkitan kepada manusia.

Protozoa yang terbentuk daripada satu sel dilihat di bawah mikroskop

Protozoa mungkin hidup di dalam usus, tisu atau darah manusia. Bagi yang hidup di dalam usus, jangkitan kebiasaannya tersebar melalui fecal-oral, iaitu mengambil makanan atau minuman yang dicemari najis pembawa protozoa terbabit. Protozoa di dalam tisu atau darah pula tersebar melalui gigitan nyamuk.

Antara protozoa yang biasa adalah:

 • Giardia – ia menyebabkan jangkitan usus yang dinamakan giardiasis dengan simptom-simptom seperti sakit perut, cirit-birit, najis berdarah dan hilang berat badan. Jangkitan boleh tersebar melalui makanan atau minuman yang tercemar.
 • Leishmania – jangkitan parasit ini boleh menjejaskan sama ada kulit atau organ dalaman. Simptomnya termasuk ulser kulit dan mulut serta demam, sel darah merah rendah dan bengkak limpa dan hati. Jangkitan yang digelar leishmaniasis ini tersebar melalui gigitan nyamuk.
 • Plasmodium – ini adalah organisme yang bertanggungjawab menyebabkan penyakit bawaan nyamuk bernama malaria. Simptom yang ada termasuk demam, sakit kepala dan muntah. Dalam kes yang teruk, ia boleh menyebabkan pendarahan, kegagalan organ dan bahkan maut.

2. Helminths (cacing)

Dalam masyarakat Malaysia, helminths biasanya dikenali sebagai cacing atau worms. Walaupun nampak semua cacing seakan-akan sama, sebenarnya terdapat pelbagai jenis cacing.

Helminths bukan seperti protozoa, ia bersaiz besar dan boleh dilihat dengan mata kasar. Ia juga tidak boleh berkembang biak di dalam badan manusia apabila telah mencapai fasa dewasa.

Gambar cacing gelang Ascaris lumbricoides

Antara contoh helminths ialah:

 • Taenia – juga dikenali sebagai cacing pita, jangkitan boleh berlaku jika memakan daging khinzir (Taenia solium) atau daging lembu (Taenia saginata) yang tidak dimasak sepenuhnya. Kebiasaannya, tiada simptom dapat dilihat dan diagnosis dibuat melalui ujian najis. Jika ada simptom, ia termasuk cirit-birit, sakit perut atau dalam kes yang serius boleh menyebabkan sawan dan maut.
 • Schistosoma – boleh menjejaskan usus (Schistosoma mansoni) atau pundi kencing (Schistosoma hematobium). Parasit ini dibawa oleh siput tertentu yang hidup di sungai dan tasik. Jangkitan berlaku apabila cacing ini masuk ke dalam badan manusia melalui kulit, kebiasaannya kulit kaki yang tercelup di dalam sungai. Dengan adanya ubat cacing praziquantel, jangkitan ini berjaya dirawat dengan efektif.
 • Ascaris – cacing ini berbentuk seperti sayur taugeh (sejenis cacing gelang). Ia tersebar melalui air dan makanan yang tercemar. Simptomnya termasuk, sakit perut dan cirit birit. Jika bilangan cacing yang terkumpul di dalam usus adalah banyak, ia mungkin menyebabkan usus tersumbat.
 • Ancylostoma – penyakit yang disebabkan oleh parasit ini turut dikenali sebagai penyakit cacing cangkuk (hookworm disease). Ia hidup di permukaan tanah dan jangkitan biasanya berlaku dalam kalangan mereka yang berjalan kaki ayam. Cacing yang masuk melalui kulit boleh pergi ke dalam darah dan hidup di dalam usus. Giginya yang tajam menyebabkan pesakit hilang darah sehingga mengalami anemia.

3. Ectoparasites

Ini adalah kumpulan parasit yang hidup di luar badan manusia. Ia termasuk kutu dan hama. Kadangkala, nyamuk juga diletakkan dalam kumpulan ini. Meskipun, ectoparasites sendiri boleh menyebabkan penyakit tertentu, ia lebih penting dalam fungsinya sebagai pembawa penyakit lain termasuk bakteria, virus dan parasit.

Kutu daripada jarak dekat

Antara contoh ectoparasites:

 • Sarcoptes scabiei – menyebabkan penyakit scabies. Kulit akan menjadi gatal-gatal disebabkan iritasi oleh hama ini ke atas kulit. Kawasan yang biasa terlibat ialah celah cari, bahagian dalam lengan, ketiak dan kemaluan. Jangkitan boleh tersebar melalui sentuhan langsung. Oleh itu, seluruh isi rumah perlu dirawat.
 • Phthirius pubis – juga dikenali sebagai kutu kemaluan, pesakit akan mengadu gatal-gatal di bahagian celah kangkang.

Kebersihaan adalah kunci kepada mencegah jangkitan parasit. Bukan sahaja kebersihan diri, tetapi rumah dan persekitaran juga perlu sentiasa bersih.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.


Menarik di Facebook Hello Doktor:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Anak Kurang Berisiko Dapat Alahan? Ibu Boleh Cuba Minum Lebih Banyak Susu Lembu!

  Menurut kajian, ibu yang gemar minum susu lembu semasa menyusukan anak kurang berisiko untuk mendapat anak yang mempunyai alahan makanan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Alahan Makanan 05/03/2021 . 3 minit bacaan

  Bukan Kehamilan Sahaja Penyebab Haid Lewat, 5 Perkara Ini Turut Menyumbang!

  Haid, ada masa ia sampai awal, ada masa lambat. Waktu lain pula, tempohnya boleh berubah-ubah jumlah harinya. Jadi, apa sebenarnya punca period lambat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Haid 04/03/2021 . 2 minit bacaan

  Benarkah Air Mazi TIDAK Menyebabkan Kehamilan? Ini Tanggapan Yang Harus Diperbetulkan

  Benarkah air mazi iaitu bukan punca yang menyebabkan wanita akan keluar cecair coklat atau hamil? Ini beza air mazi dan air mani yang perlu anda fahami.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Cubaan Hamil, Cubaan Hamil Lain 04/03/2021 . 3 minit bacaan

  Bila Ia Akan Berakhir? Virus Selesema Burung, H5N8 Muncul Pula Di Negara Rusia!

  Tahukah anda, baru-baru ini terdapat virus strain baru iaitu H5N8 telah dikenal pasti di Rusia? Mari teruskan pembacaan dan ketahui lebih lanjut mengenainya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Jangkitan Virus Lain 04/03/2021 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  khasiat ginseng

  Adakah Penggunaan Ginseng Boleh Bantu Pesakit Diabetes Kawal Paras Gula Dalam Darah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan
  pemberian vaksin

  Alah Terhadap Vaksin COVID-19? Itu Tidak Bermaksud Anda Tak Perlu Ambil Suntikan Dos Kedua!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan
  mata bertahi

  Penuh Tahi Mata Sampai Susah Nak Kelip? Kena Periksa Cadar Tilam & Sarung Bantal!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 2 minit bacaan
  sendawa berlebihan

  Aduh, Busuknya Bau Sendawa! Ketahui 5 Perkara Mungkin Jadi Punca Sendawa Bau Telur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan