Sakit Kaki: Keadaan Kesakitan yang Paling Biasa

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Kesakitan kaki adalah kompleks, dan kesukaran dalam mendiagnosis dengan tepat sumber kesakitan dan penyebab kerosakan tisu boleh menjejaskan pengurusan klinikal kesakitan. Walau bagaimanapun, kebanyakan pesakit kaki tidak mendapatkan rawatan profesional, walaupun rasa sakit itu melumpuhkan atau menjejaskan pergerakan.

Menurut laporan kajian Understanding the nature and mechanism of foot pain, Garrow et al. mendapati bahawa kesakitan kaki yang paling kerap dilaporkan dalam kalangan orang yang melaporkan kesakitan kaki yang melumpuhkan adalah melibatkan bahagian tengah kaki/lengkung (25.6%), kepala metatarsal pertama (20.2%), jari kaki (15.9%) dan permukaan tumit (15.5%).

Keadaan kesakitan kaki yang biasa

Sakit atau ketegangan lengkung (arch)

Istilah sakit lengkung atau tengah kaki sering disebut sebagai ketegangan lengkung yang mana merujuk kepada keradangan dan/atau rasa terbakar di kawasan itu. Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan kesakitan. Ketidakseimbangan struktur atau kecederaan kaki mungkin sering menjadi punca langsung. Kesakitan sering melampau pada waktu pagi apabila anda mula turun dari katil atau selepas tempoh rehat yang berlarutan. Adalah penting untuk merawat keadaan dengan segera sebelum ia bertambah buruk.

Fasciitis plantar

Fasciitis plantar adalah salah satu penyebab kesakitan kaki yang paling biasa. Ia berikutan kerengsaan tisu tebal tisu, dipanggil plantar fascia, di bahagian bawah kaki anda. Ia menghubungkan tulang tumit anda ke jari kaki anda. Orang dengan fasciitis plantar mengalami kesakitan di bahagian bawah kaki, biasanya berhampiran bahagian dalam tumit. Ketidakselesaan dengan plantar fasciitis adalah lebih biasa pada waktu pagi selepas terbangun dan dengan senaman yang berat seperti berjalan, walaupun anda mungkin merasakan sakit tumit ketika hanya berjalan.

Metatarsalgia

Metatarsalgia adalah keadaan yang digunakan untuk menggambarkan keadaan kaki yang menyakitkan di kawasan metatarsal, atau ball-of-the-foot. Ia dipanggil metatarsalgia kerana tulang di kawasan kaki ini dinamakan metatarsal. Dengan melompat atau menjalankan aktiviti yang berpanjangan, peningkatan beban tekanan diletakkan di kawasan ini. Lama kelamaan, tulang metatarsal menjadi bengkak dan kesakitan.

Tarsal Tunnel Syndrome

Keadaan ini berlaku apabila saraf utama yang pergi ke kaki ditekankan oleh tulang atau tisu. Anda mungkin lebih sama dengan keadaan di pergelangan tangan yang disebut “scarpal tunnel syndrome.” Simptom sindrom ini biasanya dirasakan di bahagian dalam kawasan kaki dan membakar dan kebas.

Turf Toe

Turf toe adalah lekuk di pangkal jari kaki. Ia berlaku apabila kaki besar membongkok di luar jangkauan gerakan normalnya. Ini sering terjadi ketika menendang bola (dan kehilangan/terlepas bola dan mencengkam tanah). Ini menyebabkan koyakan dalam ligamen yang menyokongnya. Sakit dengan turf toe dialami semasa berjalan dan menjalankan aktiviti. Anda juga mungkin mengalami kekejangan kaki dengan turf toe.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Erythromelalgia: Kaki Sakit, Merah dan Panas Gara-gara Aliran Darah Tersekat

  Erythromelalgia, juga dikenali sebagai penyakit Gerhardt, penyakit Mitchell dan penyakit Weir-Mitchell ialah keadaan yang menyebabkan rasa sakit terbakar, kemerahan dan kepanasan pada kaki, serta mungkin juga berlaku ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Pusat Kesihatan, Penyakit Muskuloskeletal 28/01/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kebas kaki

  Hati-Hati Kaki Kebas Merupakan Simptom & Komplikasi Kencing Manis, Jangan Dibiar Lama!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 05/08/2019 . 8 minit bacaan
  detoks kaki

  Cara Menangani Kesakitan Kaki Kronik

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 10/04/2019 . 2 minit bacaan

  Sakit Kaki: Senaman Ringkas untuk Menguruskannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 02/04/2019 . 1 minit bacaan
  kesakitan kaki

  Memahami Keadaan Kesakitan Kaki

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 02/04/2019 . 2 minit bacaan