Dengan Hanya Berjalan Anda Boleh Mencegah Kanser & Tekanan Darah Jadi Lebih Baik

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/11/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Adakah anda seorang yang gemar melakukan aktiviti fizikal seperti bersenam? Atau anda terlalu sibuk dengan tugasan harian sehingga tidak mempunyai masa untuk melakukan sebarang aktiviti fizikal. Tetapi tahukah anda, berjalan juga merupakan salah satu aktiviti fizikal yang baik. Ikuti artikel ini untuk mengetahui apakah manfaat berjalan yang mungkin tidak anda ketahui.

Apakah manfaat berjalan?

Berjalan merupakan antara aktiviti fizikal yang popular dalam kalangan individu dewasa, kebiasaannya dalam lingkungan usia 50 tahun ke atas. Ia menjadi pilihan kerana ia mudah dan tidak memerlukan sebarang pakaian ataupun peralatan khusus. Malah ia juga percuma untuk dilakukan. Berikut adalah antara beberapa manfaat berjalan:

  1. Kesihatan jantung

Antara manfaat kesihatan adalah ia membantu memperbaiki dan meningkatkan kesihatan jantung anda. Terdapat kajian yang mengatakan bahawa berjalan adalah senaman terbaik, khususnya buat individu yang tidak aktif, terutama individu dewasa, yang dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan kardiovaskular.

  1. Mengurangkan berat

punca gemuk

Berjalan adalah antara senaman yang terbaik dan dapat membantu mengurangkan berat. Saintis di Amerika mencipta percubaan di mana pesakit obes berjalan bersama – konsep ini dikenali sebagai ‘walking bus’ – ke destinasi mereka, sama ada di dalam atau di sekitar bandar. Selepas 8 minggu, pemeriksaan terhadap berat badan mereka mendapati lebih daripada 50% peserta kehilangan berat badan dalam purata 3 kg. Jadi mulakan langkah anda hari ini.

  1. Tekanan darah

Antara manfaat berjalan adalah dapat membantu mengurangkan tekanan darah. Penyelidikan dari Kolej Perubatan Wakayama, Jepun, terhadap 83 individu yang mempunyai tekanan darah ringan, dengan berjalan 10,000 langkah sehari selama 12 minggu. Pada minggu terakhir eksperimen, terdapat penurunan ketara dalam tekanan darah dan peningkatan dalam stamina. Walaupun anda mungkin tidak dapat berjalan 10,000 langkah sehari, anda perlu berjalan sekurang-kurangnya 60 minit setiap hari untuk memastikan tahap tekanan darah pada tahap yang baik.

  1. Melawan kanser

Kanser merupakan antara penyakit yang meragut banyak nyawa. Gaya hidup yang tidak aktif merupakan satu punca penyebab munculnya kanser dan berjalan memberikan manfaat kesihatan yang dapat membantu anda. Penyelidik mendapati bahawa berjalan boleh membantu mengurangkan berat badan, sekali gus, ia membantu mengurangkan risiko kanser. Manfaat berjalan adalah sangat baik kepada individu yang menjalani rawatan kanser dengan mengurangkan kesan sampingan kemoterapi. Ia juga mengurangkan risiko kanser payudara.

  1. Peredaran oksigen

Berjalan dapat membantu meningkatkan kecerdasan. Ia membantu membekalkan otak dengan jumlah oksigen dan glukosa yang diperlukan, yang membantu otak berfungsi dengan lebih baik. Berjalan turut dapat mengurangkan tahap kolesterol jahat yang dipanggil lipoprotein berkepekatan rendah (LDL) – akan menyumbat arteri – mengurangkan risiko strok. Oleh itu, berjalan boleh membantu meningkatkan peredaran darah dan membantu fungsi otak. Ia juga membantu mengurangkan risiko demensia – masalah lupa.

  1. Diabetes

Kesan Kencing Manis dalam Kehidupan Individu

Antara manfaat berjalan lain adalah ia yang boleh membantu mengurangkan risiko masalah kesihatan berkaitan diabetes. Penyelidik mencadangkan untuk berjalan sekurang-kurangnya 5000 langkah sehari dengan lebih daripada 3000 langkah adalah dengan berjalan pantas – untuk membantu mengatasi diabetes jenis 2. Berjalan setiap hari membantu mengawal paras gula dalam darah, dan mencegah diabetes jenis 2.

Apa yang disenaraikan adalah antara manfaat berjalan yang baik untuk kesihatan. Antara manfaat lain adalah berjalan turut membantu mengurangkan tekanan, memperlambatkan penuaan dan memberikan lebih tenaga buat anda. Jadi, apa tunggu lagi? Mulakan langkah anda sekarang, berjalanlah demi kesihatan yang lebih baik.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Melawan Diabetes: Mulakan dengan Berjalan

Diabetes adalah salah satu punca utama kematian di seluruh dunia. Tiada penawar untuk diabetes, tetapi anda boleh meneruskan kehidupan dengan melakukan lebih banyak senaman. Aktiviti fizikal adalah penting untuk ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Kencing Manis 07/02/2019 . 2 minit bacaan

Terlalu Banyak Berjalan Semasa Hamil? Adakah Ia Berbahaya Atau Memberi Kebaikan?

Ibu berjalan terlalu banyak semasa mengandung? Adakah ia bermanfaat atau boleh mendatangkan bahaya kepada ibu hamil ini? Ambil tahu di sini.

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Nurul Nazrah
Kehamilan, Penjagaan Kehamilan, Tips Hamil 13/09/2018 . 4 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

senaman kardio

Bersenam Bukan Hanya Jadikan Badan Cergas, Tapi Juga Baik Untuk Otak, No 3 Paling UTAMA

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan
perkembangan bayi pramatang

Mama, Jangan Samakan Bayi Pramatang Dengan Baby Cukup Bulan, Proses Tumbesarannya Berbeza!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 21/07/2020 . 3 minit bacaan

Anak Sudah Masuk 1 Tahun Tapi Masih Belum Jalan? Ambil Tahu 3 Peringkat Perkembangan Bayi Ini DULU!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 13/05/2020 . 3 minit bacaan

5 Sebab Kenapa TIDAK Boleh Ajar Baby Bertatih, Tak Bagus Untuk Perkembangannya

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 28/11/2019 . 2 minit bacaan