home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Buah Pinggang dan Diabetes, Kaitan Antara Keduanya

Buah Pinggang dan Diabetes, Kaitan Antara Keduanya

Masalah buah pinggang dan diabetes tidak dapat dipisahkan. Hampir 1 daripada 3 pesakit diabetes mengalami masalah buah pinggang. Ia juga disebut sebagai nefropati diabetes atau diabetic nephropathy.

Apa itu nefropati diabetes?

Sebelum kita memfokus mengenai masalah buah pinggang dan diabetes, mungkin ada di antara anda yang kurang memahami tentang nefropati diabetes. Jadi, mari kita bercakap mengenainya terlebih dahulu.

Nefropati bermaksud penyakit atau kerosakan buah pinggang. Nefropati diabetes adalah kerosakan kepada buah pinggang yang disebabkan oleh diabetes. Dalam kes yang teruk, ia boleh membawa kepada kegagalan buah pinggang. Namun tidaklah semua individu yang menghidap diabetes mempunyai kerosakan buah pinggang.

Didapati seramai sehingga 40 peratus daripada individu yang menghidap diabetes akhirnya mengalami penyakit buah pinggang. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Apakah simptom nefropati diabetes?

Tanda-tanda umum bagi nefropati diabetes adalah seperti:

 • Kawalan tekanan darah yang semakin teruk
 • Protein dalam air kencing
 • Bengkak kaki, buku lali, tangan atau mata
 • Peningkatan keperluan untuk buang air kecil
 • Kurang memerlukan insulin atau ubat diabetes
 • Kekeliruan atau kesukaran menumpukan perhatian
 • Hilang selera makan
 • Pening dan muntah
 • Gatal berterusan
 • Keletihan

Pada peringkat awal nefropati diabetes, anda mungkin tidak dapat melihat sebarang tanda atau gejala. Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak di senaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang apa-apa simptom, sila berjumpa dengan doktor anda.

Apakah punca nefropati diabetes?

Buah Pinggang dan Diabetes, Kaitan Antara Keduanya - nefropati diabetes

Buah pinggang mempunyai banyak saluran darah kecil yang menyaring sisa dari darah anda. Gula darah tinggi dari kencing manis boleh memusnahkan saluran darah ini. Lama kelamaan, buah pinggang tidak dapat melakukan pekerjaannya juga. Kemudian ia mungkin berhenti bekerja sepenuhnya. Ini dipanggil kegagalan buah pinggang.

Apakah kaitan antara diabetes dan buah pinggang?

Gula yang tinggi di dalam darah menjejaskan salur darah di dalam badan, termasuk yang melibatkan buah pinggang. Salur darah yang semakin sempit mengganggu fungsi normal buah pinggang terbabit.

Tambahan pula, keadaan lain seperti tekanan darah tinggi kerap dialami oleh pesakit sehingga menambah lagi risiko mendapat penyakit buah pinggang.

Selalunya, masa yang lama sehingga berpuluh-puluh tahun diperlukan sebelum kerosakan yang signifikan berlaku. Namun, di saat diabetes jenis 2 didiagnosis, kebiasaannya diabetes telah bermula lama sebelum itu dan buah pinggang juga telah mula rosak.

Risiko mengalami masalah ini lebih tinggi jika:

 • Gula di dalam darah tidak dikawal dengan baik.
 • Tekanan darah tinggi.
 • Merokok.
 • Tidak melakukan aktiviti fizikal.
 • Diet tinggi garam.
 • Mempunyai penyakit jantung.
 • Sejarah kegagalan buah pinggang di dalam keluarga.

Apa yang akan berlaku?

Fungsi organ ini adalah untuk menapis bahan-bahan toksik yang dibuang di dalam air kencing. Ia juga mengawal kandungan cecair di dalam badan. Sebab itu, air kencing akan berkurang jika cuaca panas untuk mengekalkan lebih banyak cecair yang telah hilang melalui peluh. Sebaliknya, badan lebih kerap buang air semasa musim sejuk.

Kegagalan menjalankan fungsi ini menyebabkan cecair terkumpul di dalam badan sehingga menaikkan tekanan darah. Cecair berlebihan tersebut juga boleh terkumpul di kaki (menyebabkan bengkak) dan mungkin beberapa kawasan lain seperti abdomen serta paru-paru.

Di samping itu, bahan-bahan toksik seperti urea yang gagal dibuang akan terkumpul menyebabkan fungsi badan terganggu.

Simptom-simptom yang mungkin berlaku ialah:

Buah Pinggang dan Diabetes, Kaitan Antara Keduanya - kaki bengkak

 • Bengkak pada kaki, tangan dan muka.
 • Susah tidur atau memberikan fokus.
 • Hilang selera makan.
 • Gatal-gatal dan kulit kering.
 • Selalu letih dan mengantuk.
 • Degupan jantung tidak sekata.

Bagaimana untuk mengetahui mengenai masalah kesihatan ini?

Kebanyakan individu dengan penyakit buah pinggang berkaitan diabetes ini tidak akan mengalami sebarang simptom atau gejala. Satu-satunya cara untuk mengetahui jika anda berkemungkinan untuk menghidap masalah buah pinggang ini adalah dengan mendapatkan pemeriksaan dan ujian buah pinggang anda.

Doktor atau pakar penjagaan kesihatan akan menggunakan ujian darah dan air kencing untuk memeriksa dan menguji sekiranya anda mungkin mengalami penyakit buah pinggang berkaitan diabetes ini atau nefropati diabetes. Air kencing anda akan diperiksa untuk menguji albumin, manakala ujian darah yang dilakukan adalah untuk melihat sejauh mana buah pinggang anda berfungsi untuk menapis darah anda.

Perlu diingatkan, anda perlu melalui ujian dan pemeriksaan untuk buah pinggang anda pada setiap tahun sekiranya anda:

 • Mempunyai diabetes jenis 2
 • Mempunyai diabetes jenis 1 selama lebih daripada 5 tahun

Perbezaan antara Diabetes Jenis 1 dan Jenis 2

Buah Pinggang dan Diabetes, Kaitan Antara Keduanya - jenis diabetes

Ciri-ciri di bawah merupakan panduan kasar untuk mengenal pasti perbezaan diabetes jenis 1 dan jenis 2.

#Diabetes Jenis 1

 • Biasanya didiagnosis dalam zaman kanak-kanak
 • Tidak semestinya dikaitkan dengan berat badan yang berlebihan
 • Biasanya dikaitkan dengan kadar keton yang tinggi
 • Dirawat dengan suntikan atau pam insulin
 • Tidak dapat dikawal tanpa pengambilan insulin

Perkembangan Diabetes Jenis 1

Diabetes jenis 1 merupakan sesuatu penyakit autoimun, yang mana sistem imun merosakkan sel-sel yang sihat dalam badan. Dalam kes ini, sistem imun merosakkan sel beta dalam pankreas sehingga pankreas tidak dapat menghasilkan insulin sendiri.

Walau bagaimanapun, tiada bukti saintifik yang menjelaskan kenyataan tersebut. Diabetes jenis 1 memerlukan suntikan insulin secara kerap untuk mengimbangi kematian sel beta, jadi semua pesakit diabetes jenis 1 adalah bergantung pada insulin.

#Diabetes Jenis 2

 • Biasanya didiagnosis pada umur 30 tahun ke atas
 • Biasanya dikaitkan dengan berat badan yang berlebihan
 • Biasanya dikaitkan dengan tekanan darah dan/ atau tahap kolesterol yang tinggi
 • Rawatan awal adalah tanpa perubatan atau pil sebagai ubat kencing manis
 • Berkemungkinan dirawat tanpa perubatan diabetes

Perkembangan Diabetes Jenis 2

Dalam kes diabetes jenis 2, sistem imun tidak merosakkan sel beta. Sebaliknya, diabetes jenis 2 dikategorikan sebagai ketidakupayaan badan untuk bertindak kepada insulin, yang juga dikenali sebagai penolakan terhadap insulin.

Badan akan menghasilkan lebih banyak insulin untuk mengimbangi insulin yang tidak berkesan, tetapi ia masih tidak dapat menghasilkan kuantiti insulin yang mencukupi. Dalam jangka masa yang panjang, ketegangan sel beta akan merosakkan dan mengurangkan penghasilan insulin.

Jadi, anda mungkin sudah memahami mengenai perbezaan antara kedua-dua jenis diabetes ini. Dan, artikel ini akan memfokuskan mengenai diabetes jenis 2, atau penyakit kencing manis yang paling sering dialami oleh kebanyakan individu dewasa lebih berusia.

Bagaimana ingin mengelakkan ia daripada berlaku?

Keadaan ini boleh dielakkan atau dilambatkan perkembangannya dengan menjalani pemeriksaan berkala. Jangan tunggu ada simptom baru ingin ke hospital kerana ia sudah terlalu lewat.

Ujian biasa yang dilakukan adalah ujian air kencing untuk memeriksa kehadiran sejenis protein (albumin) yang menjadi petanda kepada kerosakan buah pinggang. Selain pemeriksaan, asasnya adalah sama iaitu mengawal kadar gula di dalam darah serta faktor-faktor risiko lain seperti tekanan darah, berat badan serta pemakanan dan aktiviti fizikal.

Jika keadaan tidak dapat dikawal sehingga berlaku kegagalan buah pinggang, hemodialisis atau pemindahan organ mungkin diperlukan. Jangan tunggu sehingga keadaan menjadi seperti itu.

Penjagaan buah pinggang sekiranya anda penghidap diabetes?

Cara terbaik untuk melambatkan atau mencegah penyakit buah pinggang yang berkaitan dengan diabetes adalah dengan mencuba untuk mencapai tahap glukosa darah dan tekanan darah pada tahap yang seimbang. Tabiat gaya hidup yang sihat dan pengambilan ubatan secara berjadual dan mengikut ketetapan pastinya dapat membantu anda untuk mencapai matlamat ini dan meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan.

Prinsip pemakanan sihat

 1. Pastikan waktu makan anda adalah secara teratur dan tetap. Sebaiknya elakkan daripada melangkau waktu makan dan hindari mengambil makanan secara berlebihan.
 2. Cuba untuk mengawal dan menjaga jumlah serta kuantiti makanan yang akan dimakan supaya ia menepati saranan dan keperluan diet pemakanan harian anda.
 3. Jika boleh, cuba untuk mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi garam, lemak dan kolesterol.
 4. Perbanyakan untuk mengambil makanan yang tinggi kandungan serat seperti sayuran hijau, produk gandum penuh dalam setiap hidangan makanan anda.
 5. Untuk menghindari keinginan mengambil makanan yang tidak sihat, cuba untuk pelbagaikan pilihan makanan anda dari pilihan makanan yang sihat. Sentiasa amalkan pemakanan seimbang.
 6. Dalam kaedah penyediaan makanan, cuba amalkan cara memasak yang sihat seperti mengukus, membakar atau memanggang, menumis dan anda juga boleh memilih untuk menggunakan kaedah masakan menggunakan microwave.
 7. Pastikan anda mengambil ubatan diabetes anda mengikut waktu yang ditetapkan.
 8. Bersenam atau sentiasa melakukan aktiviti fizikal merupakan kaedah yang baik untuk mengawal tahap kesihatan. Cuba untuk meluangkan masa sekurang-kurangnya 30 minit untuk 3 kali seminggu atau 15 minit untuk 5 kali seminggu.

Buah Pinggang dan Diabetes, Kaitan Antara Keduanya - pemakanan sihat

Panduan waktu pemakanan

Disarankan makan pada 3 waktu makan utama iaitu :

 • Sarapan pagi antara jam 6.30 pagi hingga 8.00 pagi
 • Makan tengah hari antara jam 12 tengah hari hingga 1.30 petang
 • Makan malam antara jam 6.30 petang hingga 7.00 malam

Jika anda atau pasangan anda perlu untuk mengambil makanan snek, ambilnya di antara waktu makan utama. Berikut adalah antara waktu yang disarankan khususnya untuk pesakit diabetes yang mengambil insulin:

 • Minum pagi antara jam 10.30 pagi hingga 11.00 pagi
 • Minum petang antara jam 4.00 petang hingga 4.30 petang
 • Minum malam antara jam 10.00 malam hingga 10.30 malam

Makanan dan minuman terbaik bagi pesakit diabetes

Mempunyai diabetes bermakna anda perlu menitik beratkan aspek penjagaan pemakanan kerana apa yang diambil boleh memberi kesan terhadap berat dan tahap kandungan gula dalam darah anda. Ia adalah termasuk mengenai soal makanan dan minuman yang anda ambil. Berikut adalah beberapa jenis makanan dan minuman terbaik bagi pesakit diabetes.

 1. Kekacang

Kebanyakan kekacang adalah berkhasiat dan ianya menyediakan kandungan serat, karbohidrat kompleks dan protein yang agak besar. Kekacang juga adalah sumber terbaik magnesium dan kalium.

 1. Sayuran tidak berkanji

Sayuran tidak berkanji termasuklah sayuran berwarna hijau gelap, sayuran berdaun, lada dan lain-lain. Sayuran jenis ini mengandungi kandungan karbohidrat yang rendah.

 1. Buah-buahan sitrus

Buah -buahan sitrus seperti tangerin, oren, limau gedang, lemon dan limau memberikan sumber serat yang baik. Untuk meningkatkan pengambilan serat, anda disarankan untuk makan keseluruhan kandungan buah berbanding menjadikannya dalam bentuk jus.

 1. Ikan yang berlemak

Salmon liar atau mana-mana ikan dengan asid lemak omega-3 membantu dengan berkesan untuk mengurangkan risiko mendapat penyakit jantung, terutamanya penyakit jantung koronari yang mana dikaitkan dengan diabetes. Ikan jenis ini juga tinggi kandungan vitamin D dan selenium yang baik untuk rambut, kulit dan kuku.

 1. Produk tenusu tanpa lemak atau rendah lemak

Kajian menunjukkan bahawa produk tenusu boleh mengurangkan risiko untuk mendapat diabetes tahap 2 dengan 9%. Tetapi sekiranya anda menghidap diabetes, anda dicadangkan untuk mengambil susu skim dan yogurt.

 1. Air Putih

Air putih sangat disarankan untuk semua individu. 70% kandungan badan kita adalah terdiri daripada air. Anda memerlukan air untuk mengekalkan hidrasi. Tambahan pula, air putih tidak mengandungi sebarang karbohidrat dan kalori.

 1. Susu

Susu skim atau rendah lemak tanpa kandungan gula tambahan adalah sangat baik untuk individu yang mempunyai diabetes. Susu bukan sahaja membekalkan tenaga, tetapi juga mengandungi vitamin dan mineral. Tambahan lagi, susu adalah sumber yang baik untuk protein.

 1. Jus Buah

Walaupun jus buah mengandungi kandungan karbohidrat yang tinggi, penghidap diabetes tidak sepatutnya mengelakkan pengambilan jus buah secara total. Jus buah mengandungi kandungan vitamin dan mineral yang tinggi.

 1. Teh

Teh tanpa tambahan gula atau susu telah terbukti mempunyai manfaat kesihatan. Ia mampu memperbaiki sensitiviti insulin dan membantu mengawal tekanan darah. Teh tidak mengandungi sebarang karbohidrat dan kalori, oleh itu teh tidak akan menambah kandungan karbohidrat dan kalori dalam tubuh anda.

Perubahan gaya hidup

Gaya hidup dan kaedah rawatan sampingan yang berikut mungkin membantu anda menangani nefropati diabetes, sekali gus menghindari masalah kegagalan buah pinggang. Gaya hidup yang tidak sihat seperti kurang aktif dan bersenam, obesiti, pengambilan makanan manis dan tinggi kandungan lemak, kurang mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam diet pemakanan harian, tabiat merokok, dan pengambilan minuman beralkohol secara berlebihan adalah penyebab diabetes jenis 2. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa kita boleh mencegah diabetes jenis 2 dengan menjalani gaya hidup sihat dan sains, seperti diet yang seimbang, meningkatkan aktiviti fizikal.

Buah Pinggang dan Diabetes, Kaitan Antara Keduanya - gaya hidup sihat

Berikut adalah beberapa tip yang boleh anda ikuti:

 • Kekalkan paras gula darah anda dalam julat sasaran. Ini boleh membantu memperlahankan kerosakan pada saluran darah kecil di buah pinggang
 • Bekerjasama dengan doktor untuk mengekalkan tekanan darah anda. Doktor anda akan menetapkan matlamat tekanan darah anda. Matlamat anda akan berdasarkan kesihatan semasa dan umur anda. Satu contoh matlamat adalah untuk mengekalkan tekanan darah anda di bawah 140/90
 • Pastikan jantung anda sihat dengan memakan makanan yang sihat dan bersenam secara teratur. Mencegah penyakit jantung adalah penting, kerana individu yang menghidap diabetes lebih cenderung mempunyai penyakit jantung dan saluran darah. Dan mereka dengan penyakit ginjal berada pada risiko yang lebih tinggi untuk penyakit jantung
 • Perhatikan seberapa banyak protein yang anda makan. Makan terlalu banyak adalah menyukarkan untuk buah pinggang anda. Jika diabetes telah menjejaskan buah pinggang anda, membatasi berapa banyak protein yang anda makan boleh membantu mengekalkan fungsi buah pinggang. Sila berbincang dengan doktor atau pakar diet mengenai berapa protein yang terbaik untuk anda
 • Perhatikan seberapa banyak garam yang anda makan. Pengurangan pengambilan garam membantu mengurangkan tekanan darah tinggi
 • Anda bukan sahaja perlu mengimbangi diet anda tetapi perlu membuat jadual makan tetap. Ini akan membantu anda mengelakkan paras gula yang tinggi di dalam tubuh. Selain itu, hidangan standard untuk pesakit diabetes perlu memasukkan asid lemak tak tepu, antioksidan, serat, vitamin, dan bijirin.
 • Jangan merokok atau gunakan produk tembakau lain. Individu yang merokok berisiko mengalami diabetes sebanyak 50% lebih tinggi berbanding mereka yang tidak merokok. Tembakau adalah faktor mempercepatkan proses aterosklerosis. Dan, ia juga meningkatkan kolesterol berbahaya, menyebabkan rintangan insulin, dan meningkatkan gula dalam darah.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Diabetic Kidney Disease

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/diabetic-kidney-disease / Accessed on July 19, 2019

 

Diabetic Nephropathy

https://www.webmd.com/diabetes/guide/diabetes-kidney-disease / Accessed on July 19, 2019

 

Diabetes dan Buah Pinggang

https://hellodoktor.com/ms/pusat-kesihatan/diabetes/diabetes-dan-buah-pinggang/  / Accessed on July 19, 2019

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Disemak pada 23/07/2019
x