Sila Ikuti 10 Langkah Ini Ke Arah Penyusuan Susu Ibu yang Berjaya

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Penyusuan susu ibu adalah cara utama menyediakan bayi dengan nutrien yang mereka perlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. Hampir semua ibu boleh menyusu badan, dengan syarat mereka mempunyai maklumat yang tepat dan sokongan keluarga, sistem penjagaan kesihatan dan masyarakat.

Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia disambut setiap tahun daripada 1 hingga 7 Ogos untuk menggalakkan penyusuan badan dan meningkatkan kesihatan bayi di seluruh dunia. Ia memperingati Deklarasi Innocenti yang ditandatangani pada Ogos 1990 oleh pembuat dasar kerajaan, WHO, UNICEF dan organisasi lain untuk melindungi, mempromosikan dan menyokong penyusuan susu ibu.

Kepentingan penyusuan susu ibu

Penyusuan badan adalah cara terbaik untuk menyediakan bayi dengan nutrien yang diperlukan. Bahkan kolostrum, bentuk awal susu ibu dikenali sebagai ‘vaksin pertama’ kerana sangat kaya dengan nutrien dan antibodi. WHO mengesyorkan penyusuan eksklusif bermula dalam masa satu jam selepas lahir sehingga bayi berumur 6 bulan. Makanan pelengkap yang sihat kemudiannya akan ditambah di samping penyusuan badan sehingga 2 tahun atau lebih.

Susu badan dikaitkan dengan pengurangan risiko pelbagai masalah kesihatan bayi, daripada masalah perkembangan neurologi hinggalah kepada diabetes. Menurut UNICEF, ‘bayi yang menyusu secara eksklusif adalah 14 kali ganda lebih rendah berkemungkinan mati dalam enam bulan pertama berbanding bayi yang tidak menyusu badan’. Penyusuan badan secara menyeluruh di negara berpendapatan rendah dan sederhana boleh mencegah kematian kira-kira 823,000 kanak-kanak di bawah usia dua tahun, menurut satu kajian oleh Australian National University. Penyusuan badan juga memberi manfaat kepada para ibu, dengan kesan signifikan dalam mengurangkan risiko kanser payudara.

10 langkah ke arah penyusuan susu ibu yang berjaya

Tahukah anda, WHO dan UNICEF melancarkan Inisiatif Hospital Mesra Bayi untuk membantu menggalakkan penyediaan persekitaran yang melaksanakan 10 Langkah ke arah Penyusuan Susu Ibu yang Berjaya. 10 langkah ini meringkaskan dasar dan prosedur yang patut disediakan di mana-mana fasiliti ibu bersalin dan bayi baru lahir.  Mengetahui 10 langkah ini membantu anda mengetahui hak anda sebagai ibu menyusu.

1.Prosedur pengurusan kritikal
1a. Mematuhi sepenuhnya Kod Pemasaran Antarabangsa Pengganti Susu Ibu dan resolusi Perhimpunan Kesihatan Dunia yang berkaitan.

1b. Mempunyai polisi makan bayi bertulis yang disampaikan kepada kakitangan dan ibu bapa secara rutin.

1c. Menubuhkan sistem pengawasan dan pengurusan data yang berterusan.

Polisi Hospital: Hospital menyokong penyusuan susu badan dengan cara tidak mempromosikan susu formula, botol atau puting. Menjadikan penjagaan penyusuan badan amalan utama dan mengawal selia sokongan kepada penyusuan badan.

2. Memastikan kakitangan mempunyai pengetahuan, kecekapan dan kemahiran yang mencukupi untuk menyokong penyusuan susu ibu.

Kompetensi Kakitangan: Hospital menyokong ibu menyusu badan dengan cara melatih kakitangan untuk memberikan sokongan kepada ibu menyusu serta menilai pengetahuan dan kemahiran kakitangan.

3. Membincangkan kepentingan dan pengurusan penyusuan susu ibu dengan wanita hamil dan keluarga mereka.

Penjagaan Antenatal: Anda dan keluarga akan diberikan maklumat tentang kepentingan dan cara pengurusan penyusuan badan.

4. Membantu sentuhan kulit ke kulit antara ibu dan anak sesegera mungkin tanpa gangguan untuk memulakan penyusuan secepat mungkin selepas lahir.

penyusuan susu ibu
Penjagaan Selepas Kelahiran: Menggalakkan sentuhan kulit ke kulit antara ibu dan bayi sejurus selepas kelahiran dan membantu ibu meletakkan bayi mereka ke payudara sesegera mungkin.

5. Menyokong ibu memulakan dan mengekalkan penyusuan susu ibu dan menguruskan kesukaran yang biasa berlaku.

Kakitangan hospital akan memeriksa kedudukan, keadaan bayi menekap dan menghisap. Memberikan sokongan penyusuan yang praktikal serta membantu para ibu dengan masalah penyusuan biasa.

6. Jangan berikan bayi yang baru lahir sebarang makanan atau cecair selain susu ibu, melainkan terdapat keperluan perubatan.

penyusuan susu ibu
Hanya susu ibu dibenarkan untuk bayi melainkan terdapat sebab kesihatan, bahkan susu ibu lain diutamakan jika tambahan diperlukan. Jika susu formula diberikan, cara pemberian dengan selamat (penstrilan, penggunaan air panas dll) akan diterangkan.

7. Membolehkan para ibu dan bayi mereka berada dalam bilik yang sama 24 jam sehari.

Ibu dan bayi perlu sentiasa dibenarkan bersama termasuklah bayi yang sakit (dalam inkubator).

8. Menyokong ibu untuk mengenali dan memberi tindak balas kepada isyarat menyusu bayi mereka.

penyusuan susu ibu
Penyusuan responsif: Hospital membantu para ibu mengenal pasti bila bayi mereka lapar serta tidak mengehadkan waktu ibu menyusu.

9. Menasihati para ibu mengenai risiko penggunaan botol susu, puting botol dan puting kosong.

Hospital menyokong penyusuan susu badan dengan menasihati para ibu tentang penggunaan dan risiko botol susu, puting botol dan puting kosong.

10. Menguruskan waktu keluar supaya ibu bapa dan bayi mereka mempunyai akses untuk sokongan dan penjagaan yang berterusan pada masanya.

penyusuan susu ibu
Hospital menyokong ibu menyusu badan dengan merujuk para ibu kepada komuniti rujukan untuk sokongan ibu menyusu serta bekerjasama dengan komuniti untuk menambah baik sokongan kepada ibu menyusu.

Terdapat bukti bahawa pelaksanaan 10 langkah ini dapat meningkatkan kadar penyusuan susu ibu dengan signifikan. Kajian sistematik daripada 58 kajian mengenai rawatan selepas bersalin dan bayi yang baru lahir yang diterbitkan pada tahun 2016 menunjukkan dengan jelas bahawa pematuhan kepada 10 langkah ini memberi kesan kepada pemberian susu bayi selepas kelahiran, penyusuan eksklusif dan tempoh penyusuan susu ibu.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Selamat Ke Penyaman Udara Untuk Si Manja? Sebelum Buka Aircond Dalam Bilik Bayi, Baca Ini Dulu!

  Ramai yang percaya bahawa pendingin hawa bahaya untuk bayi. Tapi, betul ke? Penggunaan penyaman udara sebenarnya boleh buatkan bayi tidur dengan lebih lena!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  Si Kecil Asyik Jelir Lidah Bukan Mahu Mengejek, Ibu Bapa Kena Tahu 7 Sebab Ini, Ada Yang Bahaya!

  Si kecil anda kerap menjulurkan lidah seakan mengejek dan mengajuk anda? Ibu bapa kena tahu 7 sebab bayi julur lidah ini! Jom klik untuk baca.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Tahun Pertama Bayi 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Tahukah anda, kanak-kanak yang minum susu penuh krim kurang berpotensi mengalami obesiti berbanding kanak-kanak yang minum susu rendah lemak! Ini buktinya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Keibubapaan, Pemakanan Kanak-kanak 10/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bayi Baru Lahir Ada Satu Bau Yang Buat Ibu Rasa Ketagih, Dari Mana Datangnya Bau Ini?

  Mengapa ya bayi yang baru lahir mempunyai bau yang wangi? Apa punca serta mengapa bayi berbau wangi sehinggakan kita rasa macam nak gigit?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Keibubapaan, Tahun-tahun pertama 10/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  aktiviti fizikal

  Ibu Takut Nak Bersenam Sebab Masih Menyusukan Bayi? Usah Risau! Cuba 6 Tip Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  melawat bayi

  Ramai Ibu Bersalin Tahun 2020, Sebelum Melawat Baby Baru Lahir, Ambil Tahu 6 Perkara Ini Dulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  jantina bayi

  Risiko Wanita PCOS Hamil, Boleh Membahayakan Bayi? Ada Kesan Juga Pada Jantina Si Manja?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyusuan bayi

  Ibu Hidap Barah Payudara, Bolehkah Menyusukan Bayi? Ada Sebarang Kesan Pada Si Manja?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan