Waktu Subur Wanita: Bagaimana Perubahannya Mempengaruhi Libido?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 24/06/2020 . 8 minit bacaan
Share now

Ramai wanita biasanya akan memberitahu anda bahawa pemacu seks mereka lebih kuat pada masa-masa tertentu dalam bulan tertentu, itu adalah waktu subur wanita. Jika menjejaki kitaran haid, mereka mungkin akan mendapati bahawa desakan ini meningkat sebelum ovulasi. Fakta mudah adalah sifat anda yang ingin hamil dan akan meningkatkan output hormon untuk memberikan libido anda. Bukan sahaja keinginan seksual anda meningkat apabila ini berlaku, tetapi pasangan anda mungkin berasa lebih tertarik pada anda semasa tempoh yang sama.

Memahami waktu subur wanita

Sama ada anda merancang untuk mengandung atau mencegah kehamilan, pengetahuan tentang waktu subur wanita dapat membantu anda menjayakan perancangan anda. Namun maklumat tentang tarikh, bilangan hari dan kitaran haid mungkin memeningkan anda. Bagaimana memahaminya dengan lebih mudah? Baca artikel ini.

Kehamilan boleh berlaku melalui persenyawaan ovum atau telur oleh sperma. Ovum anda bukanlah sentiasa tersedia sebaliknya akan dikeluarkan melalui proses ovulasi. Sewaktu ovulasi berlaku, ovum yang matang dikeluarkan daripada ovari, bergerak melalui tiub fallopian dan tersedia untuk disenyawakan. Ovulasi adalah satu-satunya waktu ketika kitaran haid di mana seorang wanita boleh hamil.

Apabila ovum tidak disenyawakan, anda akan mengalami haid 14 hari selepasnya. Ini disebabkan pengurangan hormon progesteron dan estrogen yang berlaku. Apabila ovum tidak disenyawakan, tiada kehamilan berlaku jadi rahim anda yang dipersiapkan untuk menyambut kedatangan janin kini akan menyingkirkan lapisan yang disediakan untuk tujuan tersebut dalam bentuk darah haid.

Bagaimana menentukan waktu ovulasi anda

Oleh itu, ovulasi berlaku kira-kira dua minggu sebelum anda mengalami haid. Kira purata kitaran haid anda. Hari pertama adalah hari permulaan anda mengalami haid pada kitaran tersebut dan hari terakhir adalah sehari sebelum haid yang berikutnya. Jika kitaran haid anda adalah 28 hari, anda mengalami ovulasi pada sekitar hari ke-14.

Selain melalui pengiraan, wanita juga boleh melakukan beberapa kaedah seperti kit prediktor ovulasi untuk memastikan sama ada mereka sedang mengalami ovulasi atau tidak.

Adakah ovulasi berlaku pada hari ke-14?

Tidak, ovulasi tidak semestinya berlaku pada hari ke-14. Ingat, proses ovulasi bukanlah ditentukan oleh waktu haid anda sekarang sebaliknya waktu haid yang akan datang. Jadi, mengetahui purata kitaran haid anda adalah penting. Jika anda mempunyai kitaran haid sekitar 35 hari, ovulasi berlaku pada hari ke-21 (21+14=35).

Jadi, bilakah waktu subur wanita?

Waktu subur wanita bukanlah merujuk kepada hari ovulasi sahaja. Ia bergantung kepada jangka hayat sperma dan ovum. Kebanyakan sperma akan mati dalam masa beberapa minit selepas ejakulasi. Manakala yang lain akan mampu bertahan selama dua hingga lima hari dalam sistem reproduktif wanita. Sementara ovum hanya mampu bertahan selama 24 jam selepas ovulasi.

Oleh itu, tingkap kesuburan (fertile window) adalah tempoh hari dalam kitaran haid apabila kehamilan mungkin berlaku. Kehamilan secara teknikal hanya mungkin berlaku dalam masa lima hari, sebelum ovulasi hingga ke hari ovulasi. Jika kitaran haid anda adalah selama 28 hari, tingkap kesuburan anda adalah sekitar hari ke-9 hingga hari ke-14. Ini disebabkan jangka hayat sperma yang panjang.

Jika seorang wanita mengadakan hubungan kelamin enam hari sebelum ovulasi, kemungkinan untuk hamil hampir sifar. Sekiranya dia mengadakan hubungan kelamin lima hari sebelum ovulasi, kebarangkalian kehamilannya adalah kira-kira 10%.

Kebarangkalian kehamilan meningkat secara berterusan sehingga dua hari sebelum dan termasuk hari ovulasi. Pada penghujung ‘tingkap kesuburan’, kebarangkalian kehamilan menurun dengan cepat dan menjelang 12-24 jam selepas ovulasi, seorang wanita tidak lagi dapat hamil semasa kitaran itu.

Jadi, untuk mengira waktu subur wanita, anda perlu mengetahui purata kitaran haid anda. Rekodkan fasa haid anda dengan menggunakan aplikasi telefon pintar yang sesuai seperti diari menstruasi atau kalkulator kesuburan.

Tip Mudah Mengira Waktu Subur Wanita

1. Ambil tahu kitaran menstrual anda

Dengan mengetahui bila haid anda bermula dan berakhir boleh membantu anda untuk mengetahui waktu ovulasi. Walaupun kitaran menstrual adalah berbeza untuk setiap wanita, namun ovulasi selalunya berlaku sekitar hari ke-10 hingga 16 sebelum haid anda yang seterusnya, bagi wanita mempunyai kitaran haid yang teratur.

2. Lihat tanda-tanda ‘spotting’

Semakin hampir anda dengan waktu subur, anda akan lihat tompokan kecil berwarna pink atau coklat kira-kira seminggu selepas haid anda. Hormon yang membuatkan tubuh anda melalui ovulasi atau subur inilah yang menyebabkan spotting. Bagaimanapun, bukan semua wanita mengalami tanda ini, jadi anda juga mungkin tidak mengalaminya. Namun, jika anda melihat tompokan keluar pada faraj anda, bermakna jendela subur anda sedang terbuka.

3. Dapatkan bantuan daripada kalkulator ovulasi

Kalkulator atau pengiraan ovulasi memberikan anda maklumat tentang bagaimana kitaran anda berjalan dan bila kemungkinan anda mengalami ovulasi. Bagi mengira tempoh ovulasi anda, hanya masukkan hari pertama haid bagi menstrual anda yang terdahulu dan purata panjang kitaran menstrual anda.

4. Periksa serviks anda

Semakin dekat anda dengan waktu subur wanita, serviks anda akan rasa berbeza dari hari ke hari. Mendekati waktu subur, serviks akan menjadi lembut, tinggi, terbuka, dan basah. Anda boleh periksa serviks dengan cara memasukkan jari tengah anda ke dalam faraj. Pastikan jari anda bersih sebelum melakukannya. Jika anda kerap periksa serviks, anda akan tahu perbezaannya dengan ketika waktu subur.

5. Lihat jika ada sakit belakang atau perut

Rata-ratanya, satu perlima wanita boleh mengenali bila waktu ovulasi mereka. Namun, ia adalah berbeza bagi setiap individu. Petanda paling biasa yang dialami oleh kebanyakan wanita ialah sakit ringan pada bahagian perut, atau sakit sedikit pada bahagian belakang badan. Jika anda mengalaminya, anda dinasihatkan untuk menanda di kalendar kerana ia boleh membantu anda mengesan corak kitaran bulanan anda.

6. Periksa mukus serviks

Semasa kitaran anda, mukus serviks akan berubah. Anda mempunyai peluang tinggi untuk hamil jika mukus anda jernih, meregang, dan licin. Ia kelihatan seperti bentuk putih telur mentah. Perhatikan mukus serviks anda semasa bulan haid dan kenal pastinya kerana ia membantu anda untuk mengetahui bila waktu subur wanita yang terbaik.

7. Catat suhu asas badan anda

Semasa ovulasi, suhu asas badan anda (suhu selepas sekurang-kurangnya tiga jam mendapat tidur lena) akan sedikit meningkat. Termometer diperlukan untuk memastikan anda mengesan suhu yang betul.

8. Gunakan kit penguji ovulasi

Kit ovulasi membantu anda untuk mengesan hormon yang dilepaskan betul-betul sebelum ovulasi anda untuk menunjukkan hari paling subur dalam kitaran tersebut.

Waktu Subur Wanita: Perubahan Diri Ketika Mengalaminya

Pernahkah anda bertanya kepada diri sendiri jika anda benar-benar tahu bagaimana organ pembiakan anda berfungsi? Ramai wanita mungkin menganggap mereka tahu segala-galanya tentang tubuh mereka. Sebenarnya, tidak ramai yang tahu kerana masih terdapat wanita yang tidak menyedari bahawa mereka mengandung sehingga mereka tidak didatangi haid. Memahami badan anda sendiri dan mengetahui waktu anda subur atau sedang berovulasi adalah kemahiran penting yang harus dimiliki oleh setiap wanita.

Berikut adalah beberapa tanda yang mungkin anda perhatikan ketika anda subur.

1. Ovulasi anda akan datang

Waktu haid yang teratur adalah salah satu tanda yang jelas bahawa hormon anda berfungsi dan badan anda mengeluarkan telur setiap bulan. Sewaktu pertengahan kitaran, ovulasi anda biasanya berlaku, hampir 14 hari sebelum bermulanya haid yang seterusnya. Anda akan sedar apabila anda merasakan kehadiran lendir serviks yang subur (kelihatan seperti putih telur) pada seluar dalam anda. Pada masa ini, melakukan hubungan kelamin dengan pasangan anda mungkin akan membuat anda hamil.

2. Payudara menjadi lebih lembut

Semasa tempoh ovulasi, payudara anda akan terasa berat, sakit, dan lebih lembut. Ini kerana, semasa ovulasi anda, banyak hormon yang dipanggil progesteron berkumpul, menyebabkan payudara terasa melembut dan sengal. Sesetengah wanita mengalami payudara melembut semasa ovulasi, dan sesetengahnya mungkin akan berasa payudara sensitif selepas ovulasi mereka.

3. Anda lebih seksi

Anda tidak perlu memakai banyak produk solekan untuk rasa seksi. Semasa waktu subur, anda boleh nampak beberapa perubahan pada penampilan anda: bibir lebih tebal, anak mata besar, kulit yang lebih lembut, dan juga sedikit perubahan pada suara anda. Ini berlaku kerana peningkatan hormon estrogen. Menurut kajian, perubahan positif ini bukan sahaja menjadikan anda lebih yakin, malahan pasangan anda juga akan lebih tertarik pada anda semasa tempoh ini. Perkara ini akan meningkatkan lagi emosi anda untuk bersama dengan suami.

4. Anda rasa lebih sensitif kepada bau

Kajian terbaru menunjukkan bahawa deria bau wanita menjadi lebih sensitif pada separuh akhir kitaran haid yang normal. Wanita dalam tempoh ini mudah tertarik kepada pheromone androstenone lelaki. Itulah sebabnya wanita berasa bau badan pasangan mereka lebih kuat daripada biasa.

5. Meningkatkan pemacu seks

Sekiranya anda berasa lincah, ini mungkin kerana anda ovulasi. Wanita sering menyedari peningkatan pemacu seks di sekitar ovulasi. Para penyelidik mengkaji wanita dan pemacu seks mereka dalam hubungan dengan ovulasi. Mereka mengesan tahap Hormon Peluteinan (LH) wanita (hormon utama yang melonjak sejurus sebelum ovulasi) dan apabila wanita itu bersetubuh. Apa yang mereka dapati adalah bahawa wanita lebih cenderung melakukan seks di sekitar masa ovulasi (ketika mereka mempunyai LH).

6. Anda mempunyai tubuh yang sihat

Terdapat banyak sebab yang boleh menjejaskan kesuburan anda tanpa anda mengetahui tentangnya. Ini termasuklah:

 • Fibroid atau endometriosis. Simptom-simptom biasa termasuklah kesakitan pinggul atau ketidakselesaan yang melampau. Ini akan meningkatkan risiko masalah kesuburan anda. Ramai wanita tidak tahu bahawa mereka mempunyai masalah ini sehinggalah mereka mendapati diri sukar untuk hamil.
 • Jangkitan kelamin. Mempunyai jangkitan kelamin boleh menyebabkan kerosakan serius pada ovari, tiub fallopian, dan organ lain. Disebabkan itu, ia boleh meningkatkan risiko kemandulan.
 • Merokok. Kajian menunjukkan merokok boleh merosakkan telur anda, menjejaskan ovulasi, dan membuat anda lebih cenderung mengalami keguguran. Ini akan menjadi lebih teruk jika pasangan anda juga merokok.

Jika anda tidak mempunyai apa-apa perkara yang disebutkan di atas, tahniah! Anda benar-benar mempunyai badan yang sihat untuk merancang kehamilan.

Bila anda perlu risau mengenai waktu subur wanita?

Selepas anda berhenti menggunakan pil perancang, tubuh anda memerlukan beberapa bulan untuk kembali normal (kitaran haid normal). Jika anda tidak datang haid lebih daripada tiga bulan, segera berjumpa dengan doktor anda. Tidak datang haid ataupun mengalami haid yang tidak teratur adalah tanda-tanda ketidaksuburan. Malah, haid yang tidak teratur juga boleh menajdi simptom kegagalan ovari awal atau endometriosis.

Dengan memberi perhatian pada perubahan tubuh, anda boleh tahu bila waktu subur anda. Ini adalah salah satu kemahiran penting yang perlu dikuasai oleh setiap wanita bagi mempersiapkan diri mereka untuk melangkah ke fasa baharu dalam kehidupan.

Ovulasi, Meningkatkan Pemacu Seks

Libido dan Kitaran Hormon

Tingkap kesuburan anda di mana masa anda boleh hamil berlangsung selama kira-kira tujuh hari setiap bulan. Walau bagaimanapun, hubungan seks di hujung spektrum adalah kurang berkemungkinan untuk anda hamil. Oleh itu, anda mungkin mengalami peningkatan libido semasa anda mendekati ovulasi dan penurunan libido setelah ovulasi berlaku.

Kajian mendedahkan bahawa tahap keinginan seksual meningkat selama enam hari dan bertepatan dengan pengeluaran LH.

Kajian mengenai puncak libido semasa ovulasi

 • University of Virginia, Charlottesville, penyelidik menggunakan kaji selidik standard untuk mencatatkan libido dan fungsi seksual pada 115 wanita, berumur 23 hingga 45 tahun. Setiap peserta menyiapkan kajian sebanyak dua kali, satu kitaran pertengahan sekitar ovulasi, dan sekali pada pramenstrual. Wanita melaporkan lebih banyak minat dalam hubungan seks dan kepuasan yang lebih tinggi daripada orgasma pada kitaran pertengahan.
 • Penyelidik Belanda menunjukkan video erotik kepada 20 wanita yang alat kelaminnya berwayar untuk mengesan aliran darah. Aliran darah yang meningkat adalah penunjuk rangsangan fisiologi. Aliran darah genital meningkat di sekeliling masa ovulasi, dan dalam kaji selidik yang disertakan, wanita berkata mereka berasa paling terangsang pada masa ketika bulan itu.
 • Para penyelidik di University of Rhode Island merekrut 96 wanita berumur di kolej yang diminta menilai minat mereka dalam empat jenis filem: komedi, romantik, aksi pengembaraan, dan erotika. Para penyelidik mencatatkan “lonjakan” dalam kepentingan dalam filem-filem erotik ketika wanita mendekati ovulasi.
 • Penyelidik Sweden telah melaporkan bahawa fantasi seksual wanita dan minat seks, seni erotik, dan nafsu, lelaki berotot meningkat sekitar masa ovulasi.
 • Akhirnya, para saintis Sepanyol mengkaji literatur mengenai seks dan kitaran haid, menyimpulkan bahawa wanita pada pertengahan kitaran (ovulasi) menunjukkan peningkatan motivasi seksual.

Libido sebelum ovulasi

Tiga hari sebelum ovulasi, kemungkinan kehamilan anda adalah antara 8 peratus dan 23 peratus. Sehari sebelum ovulasi, kemungkinan meningkat kepada antara 21 peratus dan 34 peratus.

Terdapat kajian meminta wanita menjejaki waktu mereka melakukan hubuungan seks selama tempoh 90 hari. Para wanita menyediakan sampel urin setiap pagi, yang digunakan para saintis untuk mengesan tahap LH. Tidak hairanlah, kebanyakan wanita melaporkan telah melakukan hubungan seksual semasa tahap LH puncak dalam setiap tiga bulan.

Satu lagi kajian mendapati bahawa keinginan seksual memuncak apabila tahap estrogen lebih tinggi. Peningkatan tahap estrogen biasanya bermula lebih awal daripada LH tetapi secara amnya puncak pada masa yang sama.

Libido selepas ovulasi

Hormon-hormon seperti LH dan estrogen boleh menunjukkan kehadiran ovulasi dan seolah-olah dikaitkan dengan peningkatan keinginan seksual. Oleh itu, ini akan menunjukkan bahawa penurunan dalam hormon ini akan bertentangan.

Satu kajian mendapati bahawa apabila hormon progesteron lebih tinggi, keinginan seksual cenderung menurun. Progesterone adalah hormon yang mula meningkat selepas ovulasi dan kekal tinggi sehingga tempoh berikutnya akan berakhir.

Ia tidak jelas sepenuhnya berapa banyak progesteron menyumbang kepada kehilangan libido atau jika kekurangan LH dan estrogen juga memainkan peranan. Ia mungkin kedua-duanya.

Ini dapat menjelaskan mengapa sesetengah wanita mengalami penurunan libido ketika mengambil pil kawalan kelahiran, terutama mereka yang mempunyai progesteron. Pil ini mungkin bukan sahaja menekan ovulasi tetapi mempengaruhi mood dan keinginan seksual anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tak Tahu Sudah Lepas Waktu Subur Atau Belum? Kenal Pasti 5 Tanda Ovulasi TIDAK Berlaku

  Proses ovulasi adalah perkara normal berlaku pada badan secara automatik. Tetapi apakah tanda boleh dikenal pasti jika wujudnya masalah kesuburan wanita?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Cubaan Hamil, Kehamilan 19/10/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Hamil Kena Tahu Bila Waktu Subur, Tapi Tahu Tak Tanda Subur Setiap Wanita Berbeza?

  Tanda-tanda ovulasi wanita mungkin berbeza bagi setiap individu, ada juga yang tidak mengalami sebarang gejala ketika ia berlaku.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Cubaan Hamil, Kehamilan 12/10/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Yang Nak Hamil, Sebelum Ambil Ubat Kesuburan, Ketahui Kesan Sampingan Jangka Panjang

  Ubat-ubatan bagi merawat masalah kesuburan menjadi pilihan pasangan yang sukar mendapatkan zuriat serta meningkatkan peluang untuk hamil.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Cubaan Hamil, Kehamilan 23/09/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Tanpa Waktu Subur Sukar Hamil, Tapi Ini Cara Mudah Dapatkan Ovulasi, Hanya Di Rumah!

  Kenapa wanita yang sedang menjalani rawatan kesuburan perlu mendapatkan suntikan hormon hCG? Adakah terdapat kesan sampingan yang boleh berlaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Cubaan Hamil, Kehamilan 05/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  nafsu seks ubat kuat wanita

  Bukan Lelaki Saja, Kaum Hawa Pun Ada UBAT KUAT Tau! Jom Kenali Ubat Perangsang Seks Wanita

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/12/2020 . 3 minit bacaan
  kesan melancap rambut gugur

  Kuat Beronani Punca Rambut Semakin Banyak Gugur, Fakta @ Auta?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/11/2020 . 3 minit bacaan
  kesuburan wanita

  Pernah Ambil Pil Perancang, Dan Kini Ingin Hamil Semula, Bagaimana Nak Tahu Bila Waktu Subur?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 03/11/2020 . 3 minit bacaan
  kejang perut tanpa haid

  Tak Period Pun Tapi Masih Sakit Perut? Ini Masalah Kesihatan Lain Yang Boleh Jadi Punca

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan