home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Ambil Tahu Simpanan Ovari Bantu Wanita Rancang Kehamilan

Ambil Tahu Simpanan Ovari Bantu Wanita Rancang Kehamilan

Lazimnya, masalah kesuburan wanita boleh diketahui apabila mereka yang sudah berkahwin masih belum boleh untuk mendapatkan anak, setelah mencuba pada sesuatu tempoh tertentu.

Namun, tidak ramai yang tahu bahawa wanita yang masih belum berkahwin atau sudah berkahwin tetapi hendak merancang keluarga juga boleh mengetahui tahap kesuburan mereka. Salah satu caranya adalah dengan mengetahui simpanan ovari atau ovarian reserve seseorang wanita.

Simpanan ovari merupakan petunjuk yang tepat bagi menjelaskan potensi kesuburan seseorang wanita berdasarkan bilangan telur yang ada di dalam ovarinya.

Setiap wanita dilahirkan dengan kira-kira dua juta telur sepanjang hayat di dalam ovari. Semakin meningkat umur wanita, bermakna kesuburannya akan turut merosot disebabkan bilangan dan kualiti telur dalam ovari semakin berkurang. Jadi, kebarangkalian untuk seseorang wanita itu hamil juga akan berkurang.

Dengan mengetahui simpanan ovari akan dapat membantu seseorang wanita itu untuk merancang menjadi ibu bertahun-tahun lebih awal, walaupun ketika itu dia masih belum bersedia untuk bergelar ibu.

Presiden Persatuan Obstetrik dan Ginekologi Malaysia (OGSM), Dr. Eeson Sinthamoney berkata, wanita yang mahu mendapatkan anak perlu merancang masa depan mereka mulai sekarang dan memahami badan mereka dengan lebih baik.

Menurutnya, kini terdapat pelbagai pilihan untuk membantu mereka merancang mendapatkan anak pada usia lebih lewat, seperti ujian AMH dan pembekuan telur.

“10 peratus daripada wanita pada usia awal 30-an mempunyai tahap kesuburan yang lebih rendah. Walaupun kadar penyusutan ini berbeza antara individu, namun banyak kajian mendapati bahawa pada peringkat usia 30-an, simpanan ovari wanita mula merosot.

“Jadi, bagi wanita yang ingin tahu tahap kesuburan mereka bolehlah menjalani ujian Hormon Anti-Müllerian (AMH). Ujian ini akan memberikan mereka petunjuk tentang baki tahun-tahun subur mereka, dan memberikan doktor gambaran mengenai masa yang paling sesuai bagi mereka untuk mendapatkan anak, sama ada sekarang atau masa depan,” katanya semasa majlis mengenai kesedaran tentang kesuburan wanita yang berlangsung di Bangsar, baru-baru ini.

Lakukan ujian AMH bila-bila masa

Ujian AMH ialah sejenis ujian darah ringkas yang menunjukkan tahap kesuburan wanita. Paras darah AMH digunakan sebagai penanda simpanan ovari wanita (baki bekalan telur yang ada untuk persenyawaan). Ini merupakan faktor pertimbangan penting bagi wanita yang sedang merancang untuk hamil atau mengalami masalah kemandulan.

“Sebagai contoh, jika anda berhasrat untuk bergelar ibu pada masa depan, dan ujian AMH anda menunjukkan bahawa kiraan telur anda pada julat yang rendah, anda boleh mempertimbangkan untuk membekukan telur anda supaya masih mempunyai pilihan untuk mempersenyawakannya kemudian,” ujarnya.

Malah, menurut Dr. Eeson lagi, sebelum ujian AMH diperkenalkan, ujian kesuburan konvensional untuk para wanita adalah melibatkan prosedur ultrabunyi trans-vaginal yang bersifat invasif.

Jadi, secara perbandingan, ujian AMH jauh lebih mudah serta mengurangkan ketidakselesaan, masa menunggu dan kekeliruan, kerana wanita boleh meminta doktor mereka melakukan ujian pada bila-bila masa.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor