Minggu demi minggu

Barang Keperluan untuk Bayi Baru Lahir – Bahagian 1

Oleh Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor

Terdapat banyak barang keperluan yang perlu anda sediakan dalam tahun pertama kelahiran bayi, yang anda mungkin tidak tahu. Sesetengah barang mungkin perlu, sementara sesetengah barang lain hanya termasuk dalam kategori kehendak peribadi anda. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan barang keperluan penting yang anda perlu beli untuk bayi anda.

Pakaian bayi

Pakaian bayi didatangkan dengan pelbagai saiz mengikut usia bayi. Malahan, saiz juga boleh berbeza mengikut jenama. Bagi memilih saiz yang betul untuk si manja, anda perlu mempunyai senarai panduan berat dan tinggi pakaian tersebut. Selain itu, anda perlu menyiapkan pakaian yang bersaiz lebih besar sedikit dari bayi anda kerana bayi akan membesar lebih cepat daripada apa yang anda bayangkan.

Bagi pakaian harian, anda perlu memilih pakaian yang lembut dan selesa yang memudahkan bayi untuk bergerak. Juga, beri perhatian pada material pakaian kerana ia mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya untuk bayi anda. Berikut adalah pakaian asas yang anda perlu beli dalam bulan-bulan pertama kelahiran bayi.

  • Baju sarung. Baju asas ini sesuai untuk bermain dan tidur. Juga, jenis pakaian ini memudahkan anda untuk menukar baju dan lampin bayi.
  • Kemeja-t dan bodysuits. Untuk memudahkan anda menanggal dan memakaikan bayi baju, anda mungkin akan memilih pakaian yang tidak memerlukan anda melalui kepala bayi.
  • Seluar memeri atau sarung kaki. Ini memudahkan anda untuk menukar pakaian kotor bayi tanpa perlu menukar keseluruhan pakaian.
  • Pakaian luar. Ibu bapa perlu memilih pakaian seperti baju sejuk berzip, jaket atau baju panas dan kardigan yang boleh dipakaikan dengan mudah jika bayi memerlukannya.
  • Topi dan sarung tangan. Topi untuk dipakai jika anda membawa bayi keluar tidak kira siang atau malam. Selain itu, anda boleh pilih sarung tangan untuk dipakaikan jika perlu.
  • Stoking atau bootie. Jenis pakaian ini perlu digunakan dengan kerap, jadi anda perlu beli banyak sedikit untuk digunakan semasa di dalam rumah ataupun di luar.
  • Kasut. Menurut pakar, anda tidak perlu beli kasut yang jenis keras pada tahun pertama bayi anda. Ini kerana pemilihan kasut seperti itu boleh mengganggu perkembangan bayi. Jadi, sehingga bayi anda boleh berjalan, anda hanya perlu melindungi kakinya dengan stoking atau booties.
  • Pakaian tidur. Terdapat tiga perkara yang perlu anda ingat: keselamatan bayi, keselesaan bayi, dan sama ada pakaian tersebut mudah untuk ditukar.

Perkara penting yang anda perlu tahu adalah elakkan pakaian yang mempunyai reben, berumbai atau tali yang berjuntai kerana ia boleh membuatkan bayi tercekik.

Menukar lampin bayi

Lampin. Bayi anda mungkin memerlukan sekitar 10 hingga 12 lampin setiap hari. Jadi, pilih jenis lampin yang tidak mengandungi bahan kimia berbahaya untuk bayi supaya kulit si manja anda tidak mengalami keradangan.

Tisu basah bayi. Anda perlu cari tisu basah yang mesra bayi ataupun kain lembut yang direndam dengan air suam untuk membersihkan bayi.

Meja atau pelapik. Bagi memudahkan penukaran lampin, anda boleh gunakan pelapik atau tuala sebagai alas untuk meletakkan bayi sebelum menukar lampinnya. Lebih mudah lagi jika anda boleh sediakan meja khas untuk menukar lampin bayi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Share now :

Tarikh Reviu: 27/03/2019 | Kali terakhir kemaskini: 25/06/2020

Rujukan

Artikel lain untuk anda

masalah menstruasi wanita

Ladies… Jangan Abaikan Simptom Haid Ini, Khuatir Ia Boleh Disebabkan Oleh Kanser!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
conteng dinding

Aduh, Panas Hati Bila Anak Suka Conteng Dinding! Bertenang, Cuba 5 Tip Ini Untuk Atasinya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
susah tidur

Cepat Penat & Susah Tidur Waktu Malam? Hati-Hati, Ia Mungkin Masalah TAK Disangka Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nana Muhammad
Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
penyakit glue ear

Telinga Anda Kerap Berdesing Dan Sukar Mendengar? Ia Mungkin Petanda Penyakit Ini…

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

7 Fakta & Mitos Pembunuh Sperma Lelaki Yang Anda WAJIB Tahu, Jangan Percaya Benda Karut!

Sperma suami sangat penting bagi lelaki yang inginkan cahaya mata. Apabila anda menghadiri pemeriksaan dengan doktor untuk mengetahui tahap kesuburan...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 15/01/2021 . 3 minit bacaan

PTSD Bukan Hanya Sebab Perang! Ini Cara Kenalpasti Anda Menghidap PTSD & Cara Atasinya

PTSD adalah masalah kesihatan mental yang boleh dialami sesiapa sahaja. Jom kenali pencetus gangguan serta cara untuk mengatasinya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 15/01/2021 . 3 minit bacaan

Berapa Jumlah Tidur Yang Mencukupi? Tidur 5 Jam Sehari Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

Mungkin ramai yang tak percaya ada kaitan di antara masalah tak cukup tidur dengan osteoporosis. Hakikatnya, tidur merupakan salah satu elemen penting...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Gaya Hidup Sihat, Tidur Berkualiti 15/01/2021 . 3 minit bacaan

Mahu Snek Ringkas, Padat Dengan Nutrisi & Mudah Disedia? Kekacang Untuk Lebih Tenaga!

Sebagai kudapan sihat, cuba makan kacang sebelum bersenam. Banyak khasiat kacang yang ramai orang tidak tahu, termasuklah keupayaannya untuk beri tenaga!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 15/01/2021 . 3 minit bacaan