home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Penjagaan Di Rumah Bagi Pesakit Kanser Otak

Penjagaan Di Rumah Bagi Pesakit Kanser Otak

Penjagaan di rumah adalah salah satu pilihan untuk pesakit kanser otak. Bincang dengan doktor anda adakah sesuai untuk anda melakukan penjagaan di rumah, apakah pilihan penjagaan di rumah untuk anda dan apa yang perlu dipertimbangkan.

Membuat persediaan untuk penjagaan di rumah

Apabila melawan kanser otak, penyedia penjagaan kesihatan anda perlu berbincang dengan anda dan keluarga mengenai penjagaan di rumah. Bergantung kepada simptom anda, penjagaan di rumah termasuk langkah-langkah sokongan.

Untuk menjalankan penjagaan di rumah, anda perlu mengambil kira banyak perkara, seperti susun atur rumah dan siapa yang boleh didapati untuk menjaga anda. Mungkin akan berlaku sedikit masalah. Sebagai contoh, anda hanya mempunyai bilik mandi di tingkat bawah tetapi tidak ada ruang yang cukup untuk meletakkan katil di tingkat bawah. Walau bagaimanapun, tiada masalah yang mustahil untuk diselesaikan. Ia mungkin hanya memerlukan sedikit pemikiran dan perancangan.

Jika anda rasa ingin berada di rumah, minta doktor anda untuk membantu menghubungi pasukan penjagaan paliatif tempatan anda. Mereka akan memberikan maklumat mengenai perkhidmatan dan peralatan yang disediakan untuk anda. Anda mungkin boleh juga penjagaan kejururawatan, dua atau tiga kali sehari. Dalam beberapa kes, anda boleh mendapatkan penjagaan kejururawatan semalaman untuk beberapa malam.

Anda boleh meminjam peralatan daripada pihak berkuasa kesihatan tempatan atau pasukan perkhidmatan sosial tempatan. Ini termasuk tandas kimia, katil khas, atau kerusi roda. Bersama Anda boleh merancang bersama penjaga untuk kebanyakan situasi.

Penjagaan hospis

Jika prognosis kurang baik, wajar untuk membincangkan pilihan lain termasuk penjagaan hospis.

  • Penjagaan hospis adalah satu cara mengurangkan kesakitan dan simptom, serta sokongan emosi dan kerohanian untuk pesakit dan keluarga, di rumah. Ia melibatkan pendekatan pelbagai disiplin termasuk doktor atau pembekal penjagaan kesihatan yang lain seperti jururawat, ahli farmasi, pembantu, pekerja sosial, orang agama, dan kaunselor.
  • Penting untuk memahami tentang prosedur dan pilihan yang ada. Mereka adalah dokumen undang-undang yang menunjukkan secara khusus tentang rawatan yang diberikan dan yang dihadkan. Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai kanser otak tahap lanjut mungkin tidak mahu menggunakan mesin pernafasan jika dia berhenti bernafas. Anda mempunyai hak untuk membuat keputusan bagi diri sendiri selagi mental anda masih waras.

Sebelum membuat apa-apa keputusan, anda perlu tahu pilihan yang tersedia. Anda boleh mengenal pasti pilihan penjagaan yang terbaik untuk keadaan anda bersama dengan keluarga dan pembekal penjagaan kesihatan anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 28/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x