Keintiman dan Bersetubuh: Apakah Ada Perkaitan Dalam Hubungan Seksual?

  Keintiman dan Bersetubuh: Apakah Ada Perkaitan Dalam Hubungan Seksual?

  Seksualiti adalah keadaan, cara untuk mengalami dan memberi kesenangan kepada diri sendiri dan pasangan. Ia mempunyai potensi untuk menjadi kuasa yang kuat dan positif yang mendalamkan hubungan intim. Seksualiti dan bersetubuh juga boleh menjadi sumber kesakitan yang hebat.

  Sama ada anda dan pasangan mempunyai masalah besar atau kecil, terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan bersama bagi memastikan aktiviti bersetubuh kembali pada landasan. Ini bermakna kesejahteraan semasa bersetubuh perlu bersesuaian dengan kesihatan mental, fizikal dan emosi secara keseluruhannya supaya masing-masing boleh menikmati kepuasan sebenar.

  Bagaimana memulakannya dengan secara intim? Dalam setiap perhubungan sudah pasti setiap pasangan mengharapkan hubungan seksual bersama yang berjaya dan bukannya separuh jalan atau hanya sebelah pihak sahaja menikmatinya. Oleh yang demikian, sebelum meneruskan aksi di ranjang anda, terdapat beberapa elemen keintiman antara anda dan pasangan yeng perlu diketahui. Ini kerana elemen ini seringkali berkait dalam hubungan seksual kerana ia adalah suatu proses di mana kita benar-benar berasa dilihat, dikenali dan dihubungkan dengan pasangan.

  Keintiman

  Apa itu keintiman?

  Orang sering keliru antara keintiman dengan seks. Akan tetapi, perlu diketahui bahawa seseorang juga boleh bersetubuh tanpa ada elemen keintiman. Contohnya seperti hubungan pasangan untuk kepentingan tertentu atau seks tanpa cinta, yang merupakan antara tindakan fizikal semata-mata tanpa melibatkan kemesraan. Ia sekadar apa yang mereka inginkan, tidak memupuk kehangatan, kedekatan atau kepercayaan.

  Keintiman bermakna sangat mengenali seseorang (pasangan) dan berasa sangat dikenali oleh pasangan anda. Situasi ini kebiasaannya tidak akan berlaku seperti yang dipertonton dalam drama yang mana terjumpa pasangan di kafe atau pantai, malah tidak juga berlaku pada minggu dan bulan pertama perkenalan yang baru. Keintiman ini memerlukan pengendalian yang penuh kelembutan dan kesabaran. Ia juga boleh mengambil risiko atau kesanggupan untuk saling melakukan kesilapan dan memaafkan pasangan masing-masing dalam proses pembelajaran ini.

  Elemen keintiman

  1. Keintiman emosi

  Intim secara beremosi dengan pasangan bermakna anda boleh bercakap dengan mereka tentang pemikiran yang paling mendalam, kata Michael A. Giordano, LICSW, ahli psikoterapi, yang pakar dalam pasangan, terapi seks dan hubungan yang bukan tradisional di Washington, D.C.

  Anda boleh berkongsi kegembiraan dan kesakitan anda dengan pasangan anda. Sesungguhnya memahami pasangan dan berkongsi perasaan adalah kunci keintiman emosi.

  1. Keintiman intelektual

  Ini termasuk bertukar-tukar idea dan pemikiran tentang perkara-perkara yang anda fikirkan dan peduli. Sebagai contoh, untuk memperdalam keintiman intelektual, anda mungkin berkongsi lagu, puisi atau buku kegemaran anda. Malah, boleh juga berkongsi pengetahuan mengenai kehidupan secara umum seperti aktiviti intim bersama.

  1. Keintiman fizikal

  Keintiman fizikal tidak sama dengan keintiman seksual. Ini pada asasnya menjadi penyayang antara satu sama lain, yang boleh merangkumi segalanya daripada memeluk hingga memegang tangan untuk mencium dan dakapan. Sebagai contoh, jika pasangan anda cuba mengurut leher anda, tetapi anda terangsang, pertimbangkan di mana tindak balas ini datang. Beri perhatian kepada pemikiran dan tindak balas anda kepada sentuhan pasangan anda.

  1. Keintiman secara pengalaman

  Pasangan tidak perlu melakukan segala-galanya bersama-sama, tetapi penting untuk berkongsi beberapa pengalaman bersama tanpa sebarang gangguan, seperti alat elektronik.

  Keintiman dan Bersetubuh

  Berdasarkan kajian The associations of intimacy and sexuality in daily life, pengalaman keintiman emosi dianggap memainkan peranan yang sangat besar dalam mengekalkan keinginan seksual dan aktiviti seksual dalam hubungan romantik dalam tempoh yang lama. Adalah tidak jelas sama ada kesan keintiman terhadap seksual berkait antara pasangan adalah secara terus dan tidak terus.

  Emosi dan kehidupan seks anda

  Fokus kepada kualiti, bukannya kuantiti

  Jangan bimbang jika anda tidak selalu bersama dengan pasangan anda kerana daripada seks yang kerap, berikan lebih perhatian kepada hubungan emosi, keintiman, kenikmatan dan juga cuba untuk memuaskan kedua-dua pihak untuk pengalaman yang lebih bermakna.

  Mendefinisikan semula foreplay

  Foreplay bermaksud menghasilkan rangsangan seksual bagi menaikkan minat untuk bersetubuh. Selain itu, ianya juga melibatkan perbuatan membina mood seksual yang membawa kepada berlakunya hubungan seks. Justeru, anda boleh menjadikan suasana yang menyeronokkan dan merancakkan dengan mencuba tip foreplay seperti menari, mandi bersama, menghantar gambar menggoda atau mesej nakal kepada satu sama lain.

  Letakkan keseronokan baru sebagai sasaran

  Menambah elemen seronok yang baru boleh menjadi kunci dalam menyemarakkan kehidupan seks anda agar setiap kali bersama, hubungan tersebut tidak menjadi bosan. Anda boleh mencuba memainkan watak orang asing yang baru berkenalan. Risiko ini akan menyebabkan anda rasa teruja, membara dan akhirnya seronok.

  Kehidupan seks yang sihat bermula dengan anda. Jaga badan dan kesihatan anda, perbaiki dan tambah baik seksualiti anda dan luangkan masa untuk hubungan seks yang memuaskan anda dan pasangan.

  Kehidupan seksual

  Seks adalah kata lain bagi bersetubuh. Perkataan itu boleh membangkitkan kaleidoskop emosi. Dari cinta, keseronokan, dan kelembutan kepada kerinduan, kegelisahan, dan kekecewaan, tindak balas itu adalah berbeza-beza berdasarkan pengalaman seksual sendiri. Lebih-lebih lagi, ramai yang akan menemui semua emosi ini dan banyak lagi dalam perjalanan kehidupan seks yang merangkumi beberapa dekad.

  Pada satu tahap, bersetubuh adalah satu-satunya hormon fungsi tubuh yang didorong untuk mengekalkan spesies. Sudah tentu, pandangan sempit meremehkan kerumitan tindak balas seksual manusia. Sebagai tambahan kepada tenaga biokimia di tempat kerja, pengalaman dan harapan anda membantu membentuk seksualiti anda. Pemahaman diri anda terhadap bersetubuh, pemikiran anda tentang apa yang merupakan hubungan seksual yang memuaskan, dan hubungan anda dengan pasangan anda adalah faktor utama dalam keupayaan anda untuk membangun dan mengekalkan kehidupan seks yang memuaskan.

  Walaupun dalam hubungan yang kukuh dan baik, pasangan mungkin tidak sedar bahawa mereka mengamalkan seks yang klise, mengulangi rutin yang sama berulang kali dalam setiap sesi. Seks yang klise lazimnya berlaku selepas 2 atau 3 tahun berkahwin dan dalam kes tertentu, ianya boleh berlaku seawal beberapa bulan selepas berkahwin. Apabila kehidupan seks anda menjadi terlalu biasa dan boleh diramal, anda perlu mencuba sesuatu yang baru dan lebih spontan. Ini boleh menyebabkan anda dan pasangan anda merasai keseronokan baru, seolah-olah baru kepada hubungan kelamin. Daripada anda teruskan rutin seks yang biasa, ambil langkah-langkah di bawah bagi meningkatkan keseronokan ketika bersama dengan pasangan anda.

  Tip sebelum bersetubuh

  1. Jangan makan terlalu banyak

  Makan terlalu banyak akan menyebabkan anda berasa mengantuk terutamanya jika ia tinggi kandungan serat dan karbohidrat. Walaupun diet sayur-sayuran adalah baik untuk kesihatan anda, elakkan makanan yang tinggi karbohidrat dan serat 2 hingga 3 jam sebelum melakukan hubungan seks. Sebaliknya, amalkan makan makanan yang manis seperti coklat atau gula-gula. Jika anda bukan penggemar makanan manis, cuba makan kekacang. Selain itu, minum lebih banyak air untuk memberi anda lebih tenaga.

  1. Jangan menggunakan daun pudina

  Secara logiknya, anda mesti mahu berbau wangi ketika melakukan hubungan intim dengan pasangan, bukan? Namun begitu, ia sebenarnya mungkin akan menjejaskan kadar testosteron anda kerana daun pudina mengandungi mentol. Sebaiknya, hanya berus gigi anda seperti biasa sahaja.

  1. Jangan merokok atau minum alkohol

  Kebanyakan media massa kini memberi tanggapan seperti merokok atau minum alkohol adalah perkara yang normal terutamanya bagi lelaki. Realitinya sangat jauh berbeza. Asap rokok dan alkohol adalah toksik yang berbahaya kerana ia mampu merencatkan aliran darah dalam badan lalu mengurangkan prestasi seksual anda. Ia juga berbahaya buat kesihatan anda secara umumnya.

  1. Jangan menggunakan rutin yang sama sahaja

  Variasi adalah kuncinya. Anda perlu bersikap kreatif ketika melakukan hubungan seks. Ini kerana rutin yang sama sahaja akan mendatangkan kebosanan lalu membunuh libido anda dan pasangan. Oleh itu, pelbagaikan lokasi, pakaian atau senario bagi memarakkan lagi api asmara kehidupan seksual anda.

  1. Jangan terlalu risau berkenaan bentuk tubuh badan anda

  Individu yang terlalu risau dengan bentuk tubuh badan mereka akan cenderung gagal dalam kehidupan seksual mereka bersama pasangan. Jangan terlalu risau kerana anda dan pasangan seharusnya menerima satu sama lain dengan seadanya kerana bentuk tubuh badan yang menarik adalah satu perkara yang tidak akan kekal sehingga usia tua. Oleh itu, cuba abaikan pemikiran ini dan nikmatilah hubungan intim bersama pasangan dengan lebih bahagia.

  Kesihatan dan kehidupan seks anda

  Dapatkan senaman yang mencukupi

  Jika anda seorang yang ‘berdarah panas’, anda perlu menambahbaik aliran darah badan anda. Senaman yang kerap boleh membantu kedua-dua jantina dalam meningkatkan aliran darah dalam badan sekali gus menambahbaik rangsangan seks dan juga rasa nikmat ketika hubungan kelamin. Ini kerana libido atau pun nafsu berahi lelaki mahupun wanita boleh dipertingkatkan dengan melancarkan aliran darah badan, khususnya ke bahagian kemaluan.

  Peningkatan paras hormon seks dan juga endorfin ketika senaman turut berupaya untuk meningkatkan mood anda, membangkitkan tenaga dan juga imej badan sekali gus membantu memberi pengalaman seks yang lebih memuaskan antara anda dan pasangan.

  Amalkan diet yang sihat

  Pengambilan sayuran berwarna dan kaya dengan antioksida adalah sangat bagus untuk kesihatan badan yang menyeluruh. Tambahan lagi, ini juga membantu meningkatkan dan melancarkan aliran darah ke bahagian kemaluan yang memudahkan persepsi rangsangan sekali gus meningkatkan libido atau nafsu berahi anda. Pastikan sentiasa beringat untuk menjauhi makanan yang kaya dengan lemak kerana berat badan berlebihan atau obesiti boleh mengganggu imbangan hormon estrogen dan testosteron.

  Kurangkan stres

  Bagi mereka yang bekerja terlalu kuat atau terlalu stres akan menterjemahkan hal tersebut dalam bentuk hidup yang tidak teratur dan seks yang tidak memuaskan. Apabila stres, hormon kortisol dan adrenalin meningkat dalam badan anda dan mempengaruhi hormon seks dengan cara yang negatif. Justeru, untuk merancakkan rutin seks, cuba untuk kurangkan stres dengan teknik seperti yoga dan meditasi atau pergi bercuti.

  Kehidupan seks yang sihat adalah bermula dengan diri anda sendiri. Oleh itu, pastikan anda menjaga tubuh dan kesihatan anda, perbaiki dan tambahbaik seksualiti anda dan luangkan masa untuk hubungan seks yang memuaskan antara anda dengan pasangan anda.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis, ataupun rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Tips to Improve Your Sex Life https://www.helpguide.org/harvard/tips-to-improve-your-sex-life.htm/ Accessed on May 13, 2019.

  The What and How of True Intimacy https://psychcentral.com/lib/the-what-and-how-of-true-intimacy/ Accessed on May 13, 2019.

  Nourishing the Different Types of Intimacy in Your Relationship https://psychcentral.com/blog/nourishing-the-different-types-of-intimacy-in-your-relationship/ Accessed on May 13, 2019.

  The associations of intimacy and sexuality in daily life https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5987853/ Accessed on May 13, 2019.

  5 Perkara Perlu Dielakkan Sebelum Melakukan Hubungan Seks https://hellodoktor.com/ms/gaya-hidup-sihat/sebelum-melakukan-hubungan-seks/ Accessed on May 13, 2019.

  Tabiat Untuk Merancakkan Waktu Intim Bersama Pasangan https://hellodoktor.com/ms/gaya-hidup-sihat/tabiat-untuk-menyeronokkan-waktu-intim-bersama-pasangan/ Accessed on May 13, 2019.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 24/06/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung