4 Pencegahan Kehamilan Baru yang Anda Perlu Tahu

  4 Pencegahan Kehamilan Baru yang Anda Perlu Tahu

  Dengan kemajuan teknologi, sebilangan besar pencegahan kehamilan telah disediakan untuk wanita dan lelaki yang ingin tidak mempunyai anak. Walau bagaimanapun, banyak lagi ciptaan yang akan datang, dan berbeza dengan produk kontrasepsi biasa yang mana dibuat khusus untuk wanita, kaedah pencegahan kehamilan baru ini didedikasikan untuk populasi lelaki.

  Kondom wanita

  Kondom wanita adalah pencegahan yang telah wujud selama beberapa waktu. Walau bagaimanapun, ia masih kurang digunakan berbanding kondom lelaki.

  Kondom wanita adalah kantung plastik yang tipis dan fleksibel. Sebelum melakukan hubungan seks dengan pasangan lelaki, sebahagian kondom akan dimasukkan ke dalam vagina wanita untuk mencegah sperma memasuki rahim. Daripada mencegah kebarangkalian mendapat bayi, kondom wanita berfungsi dengan cara yang sama seperti kondom lelaki, yang bermakna ia dapat membantu mengurangkan risiko mendapat STD atau HIV.

  Kondom wanita boleh ditanggalkan dan ia bertujuan untuk dilupuskan selepas sekali penggunaannya.

  Vasalgel

  Vasalgel adalah kontraseptif bukan hormon lelaki yang kini telah dikaji dan dibangunkan oleh sebuah organisasi yang dinamakan Yayasan Parsemus. Ia dikenali sebagai FDA pertama (panel Pentadbiran Makanan dan Ubat) yang meluluskan kontraseptif lelaki sejak penciptaan kondom.

  Vasalgel pada dasarnya adalah polimer yang akan disuntik di bawah kulit bahagian tertentu tubuh, seperti tiub yang membawa sperma lelaki melalui skrotum, bukan di zakar atau buah zakar seperti yang dikhabarkan oleh sesetengah orang. Walaupun selepas disuntik, Vasalgel sememangnya akan menghalang sperma sementara masih membenarkan bendalir lain melaluinya.

  Selepas memasuki tubuh, Vasalgel akan menyekat sperma, dan jika seseorang ingin mempunyai anak selepas suntikan, maka suntikan kedua akan dapat membubarkan polimer.

  Gendarussa

  Gendarussa adalah alternatif kepada Vagalsel. Ini adalah kontraseptif bukan hormon yang telah melalui ujian manusia fasa II di Indonesia.

  Gendarussa adalah bahan aktif yang terpencil dan disintesis secara kimia, kemudian dibuat ke dalam bentuk kapsul. Gendarussa mempunyai keupayaan untuk mengganggu enzim pertama di kepala sperma, sehingga sukar untuk sperma menembus ovum. Dengan kata lain, kaedah ini berfungsi secara hipotesis dengan melumpuhkan keupayaan untuk menyuburkan telur sperma.

  Clean Sheets Pill

  Walaupun kontraseptif yang disenaraikan di atas adalah yang utama kerana ia mempunyai sokongan daripada ujian klinik, terdapat banyak lagi yang boleh anda pilih, termasuk Clean Sheets Pill, yang direka untuk membenarkan orgasme ketika menghalang ejakulasi.

  Clean Sheets Pill dibangunkan di London, UK. Oleh kerana ia melibatkan bioteknologi, para penyelidik masih membangunnya.

  Jika produk boleh dimuktamadkan dan didapati selamat pada tubuh manusia tanpa apa-apa kesan sampingan, ia akan membebaskan lelaki dan wanita daripada ketakutan untuk mempunyai anak yang tidak diingini.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Gendarussa. http://www.newmalecontraception.org/indonesian-pill-gandarusa/ Accessed January 26, 2017

  Types of Contraceptives Hormonal and Barrier Contraception. https://www.dred.com/uk/types-of-contraceptives.html Accessed January 26, 2017

  The male Pill is coming – and it’s going to change everything. http://www.telegraph.co.uk/women/sex/the-male-pill-is-coming—and-its-going-to-change-everything/ Accessed January 26, 2017

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
  Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel