Apa Itu Polip Serviks? Tahukah Anda, Masalah Ini Boleh Menyebabkan Kanser Serviks?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 30/10/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Pernahkah anda mendengar tentang polip serviks? Polip serviks merupakan satu ketumbuhan yang licin, berbentuk jejari dan berwarna merah di dalam kawasan serviks. Selalunya, polip ini dikaitkan dengan masalah kemandulan. 

Polip ini selalunya bersifat benign (bukan kanser). Walau bagaimanapun, polip serviks boleh bertukar menjadi kanser.

Wanita boleh mempunyai lebih daripada satu polip dalam satu satu masa. Saiz polip tersebut pula mungkin berbeza-beza; sama ada lebih kecil daripada biji sawi atau lebih besar daripada bola golf.

Selalunya polip tersebut akan kekal di dalam serviks wanita. Namun, kadangkala polip tersebut boleh tercabut dan turun ke bahagian bukaan serviks ke dalam vagina.

Polip uterus selalunya berlaku dalam kalangan wanita yang sedang mengalami menopaus. Namun, wanita yang lebih muda juga tidak terkecuali daripada masalah ini.

Mengapa wanita mengalami masalah polip serviks?

masalah kemandulan

Punca sebenar yang menyebabkan wanita mengalami ketumbuhan ini masih tidak diketahui. Namun, polip boleh terjadi jika badan mempunyai reaksi abnormal yang menyebabkan mereka merembeskan hormon estrogen yang lebih banyak daripada biasa.

Inflamasi yang kronik pada bahagian serviks juga boleh menyebabkan pertumbuhan polip. Selain itu, wanita yang mempunyai salur darah yang tersumbat di bahagian serviks juga boleh menggalakkan pertumbuhan polip.

Selain itu, wanita yang mengambil ubat taximofen untuk merawat kanser payudara lebih berisiko untuk membentuk polip uterus.

Polip pada kawasan serviks merupakan sesuatu yang lazim berlaku kepada wanita. Selalunya, polip akan terjadi pada wanita yang berumur 40 tahun ke atas yang mempunyai ramai anak.

Polip serviks amat jarang berlaku kepada wanita yang masih belum datang haid.

Ia selalunya dikesan ketika wanita melakukan ujian pelvis. Hanya 1 polip akan terbentuk dalam satu-satu masa. Walau bagaimanapun, tidak mustahil untuk seseorang itu mempunyai 2 atau 3 polip sekaligus.

Wanita yang mendekati menopaus (pra-menopaus) ataupun sudah menopaus didapati lebih berisiko untuk menghidap polip serviks.

Mereka yang mempunyai berat badan berlebihan dan darah tinggi (hypertension) juga mempunyai risiko yang sama.

Bagaimana polip serviks didiagnosis?

masalah kemandulan

Selalunya, doktor akan menyemak semula sejarah haid pesakit seperti tempoh masa dan kekerapannya. Jika anda mempunyai sebarang simptom yang luar biasa, anda perlu jelaskan kepada doktor mengenai gejala tersebut.

Selain itu, doktor mungkin akan bertanya tentang sebarang pendarahan yang luar biasa. Doktor juga akan bertanya jika pesakit mempunyai sebarang kesusahan untuk mengandung.

Jika doktor mengesyaki anda mempunyai polip uterus, anda mungkin akan diminta untuk melakukan prosedur berikut:

  1. Transvaginal ultrasound – doktor akan memasukkan sejenis alatan ke dalam vagina pesakit. Menggunakan gelombang bunyi, alat ini boleh menghasilkan imej uterus termasuklah pada bahagian dalam.
  2.  Hysteroscopy – Doktor akan memasukkan satu teleskop kecil, halus dan nipis ke dalam bahagian vagina anda. Alatan ini amat fleksibel dan membolehkan doktor untuk memeriksa bahagian dalam uterus.
  3.  Endometrial biopsy – Doktor akan memasukkan sejenis alat yang bernama suction catheter ke dalam kawasan uterus untuk mengambil specimen untuk ujian makmal.

Perlukah anda berjumpa dengan doktor?

masalah kemandulan

Kebanyakan polip bukan bersifat kanser. Namun, beberapa jenis kanser, contohnya kanser serviks akan terbentuk sebagai polip.

Doktor berkemungkinan besar akan mengesyorkan anda untuk membuang polip tersebut kerana ia mungkin boleh menyebabkan masalah kemandulan dalam kalangan wanita.

Selepas itu, doktor akan menghantar sampel tisu untuk analisis. Analisis ini akan menentukan sama ada polip tersebut bersifat benign ataupun kanser.

Polip serviks selalunya dikaitkan dengan masalah kemandulan. Oleh sebab itu, jika anda mempunyai polip dan tidak boleh mengandung, pembuangan polip tersebut mungkin akan membantu anda untuk hamil. 

Pastikan anda segera berjumpa dengan doktor jika mempunyai simptom berikut:

  1. Haid yang tidak teratur – Contohnya, datang haid terlalu kerap atau haid yang sukar untuk dijangka (tempoh masa haid berbeza/pendarahan berbeza)
  2. Pendarahan di antara dua haid
  3. Pendarahan yang terlalu banyak ketika datang haid
  4. Pendarahan vagina selepas menopaus
  5. Sukar untuk mendapatkan anak/mandul

Walau bagaimanapun, bukan semua wanita mempunyai simptom yang sama. Ada wanita yang mempunyai polip, tetapi mereka tidak mempunyai sebarang simptom.

Kesimpulan

Pembentukan polip merupakan satu keadaan yang tidak dapat dihalang. Oleh sebab itu, wanita perlu berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan secara berkala.

Tidak salah jika ingin bertanya kepada doktor mengenai kondisi anda. Selalunya, pesakit yang didiagnosis dengan polip serviks akan bertanya mengenai kaedah rawatan dan ujian yang mereka perlu ambil.

Selain itu, anda juga boleh bertanya sama ada polip yang dihidapi merupakan sejenis kanser ataupun tidak.

Ada pelbagai perkara yang boleh menyebabkan seseorang itu mempunyai polip uterus. Antaranya ialah obesiti dan tekanan darah tinggi. Diet seimbang dan amalan gaya hidup sihat boleh membantu untuk merendahkan risiko kondisi ini.

Polip kadangkala akan kembali selepas rawatan. Oleh sebab itu, pesakit mungkin akan perlukan rawatan tambahan untuk membuang polip yang baru terbentuk.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Kanser Kolon, Pembunuh Senyap Yang Berbahaya? Awasi Penyebab Sebenar Ia Berlaku!

Mungkin ramai yang masih belum cakna mengenai penyebab kanser kolon yang sebenar bukan? Jom klik artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Kanser, Kanser Kolorektal 13/11/2020 . 3 minit bacaan

Risau Fibroid Membesar Di Dalam Rahim? Jaga Diet Anda, Ada Makanan Yang Boleh Kecutkan Fibroid!

Pelbagai cara dicuba oleh wanita dalam usaha mengubati ketumbuhan di dalam rahim. Dakwaan baharu mengatakan diet makanan tertentu dapat kecutkan fibroid!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 12/11/2020 . 3 minit bacaan

MENGEJUTKAN! Tanpa Hubungan Intim Pun Anda Boleh Terkena HPV, Anak Dara Turut Berisiko!

Tahukah anda, jangkitan HPV sebenarnya bukan hanya berlaku disebabkan hubungan intim, ia juga mampu terjadi tanpa libatkan aktiviti seksual!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 09/11/2020 . 3 minit bacaan

Sejenis Cendawan Dikatakan Boleh Merawat HPV? Jangan Terlambat Untuk Ambil Vaksin!

HPV adalah penyakit jangkitan kelamin yang paling kerap berlaku dan berbahaya. Persoalannya, apa rawatan penyakit HPV? Jom klik untuk tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 02/11/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

masalah menstruasi wanita

Ladies… Jangan Abaikan Simptom Haid Ini, Khuatir Ia Boleh Disebabkan Oleh Kanser!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
penyakit wanita

Penyakit Tak Mengenal Jantina, Ada 7 Sakit Orang Perempuan Boleh ‘Hinggap’ Pada Lelaki

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 03/12/2020 . 3 minit bacaan
fibroid ketika hamil

Ibu Hamil Ada Fibroid? Ini Rawatan Yang Akan Dilakukan, Bagi Elak Keguguran!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 27/11/2020 . 3 minit bacaan

Selalu Mengalami Keputihan Berwarna Coklat Sebelum Haid, Ini Petanda Kanser Serviks?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 13/11/2020 . 3 minit bacaan