Tip Melancong semasa Ramadan

  Tip Melancong semasa Ramadan

  Melancong ke negara yang mempunyai majoriti penduduk beragama Islam di bulan Ramadan adalah satu pengalaman yang luar biasa. Terdapat perubahan drastik dalam gaya hidup bulan ini, membolehkan anda sebagai pelancong untuk melihat wajah baru negara berkenaan. Berikut adalah beberapa tip untuk membantu anda membuat yang terbaik untuk perjalanana anda.

  Melakukan kerja rumah anda

  Ia adalah penting untuk mengetahui semua asas-asas Ramadan sebelum perjalanan anda. Ramadan adalah tentang pembersihan rohani. Pada bulan ini, umat Islam akan menahan diri dari makanan, minuman, tembakau dan seks untuk memberi tumpuan kepada pembersihan jiwa mereka. Selepas matahari terbenam, akan ada hidangan untuk berbuka (iftar) puasa, diikuti dengan juadah di awal pagi (sahur). Aspek yang paling penting dalam Ramadan bukannya berpuasa tetapi kemurahan hati dan amal. Jadi, walaupun puasa mengurangkan tahap tenaga, anda akan masih perasan mereka cuba yang terbaik untuk membantu satu sama lain.

  Rancang teliti

  Perlu diingat bahawa Ramadan mempunyai pengaruh yang besar ke atas perniagaan. Kebanyakan tempat telah terhad waktu kerja dan kakitangan pada bulan Ramadan. Oleh itu, anda perlu menempah semuanya lebih awal, termasuk penginapan, pengangkutan, dan lawatan. Juga, fikirkan apa yang anda akan makan. Hotel dan restoran antarabangsa masih menyediakan makanan. Jika anda mahu membungkus makanan, pastikan anda mempunyai tempat peribadi untuk makan. Jangan lupa untuk menyimpan botol air dengan anda supaya anda tidak dehidrasi.

  Menyesuaikan jadual anda

  Pada bulan Ramadan, orang cenderung untuk bersosial pada waktu malam kerana ia adalah masa yang berbuka puasa mereka dengan iftar, kemudian menghiburkan diri dengan keluarga dan rakan-rakan sehingga makan sahur seterusnya ketika matahari terbit. Pada waktu malam, pasaran tempatan menjual makanan pada harga yang sangat berpatutan. Sesetengah tempat menawarkan makanan percuma. Jalan-jalan sering menjadi meriah dengan hiasan, muzik dan gula-gula/manisan percuma yang ditawarkan di setiap sudut. Walaupun anda tidak beragama Islam, anda masih boleh datang untuk menikmati makanan dan bergaul dengan penduduk tempatan.

  Belajar tentang undang-undang dan adat

  Pastikan anda tahu apa yang sah dan apa yang tidak di negara yang anda pergi. Sesetengah kawasan mungkin mempunyai undang-undang ketat mengenai pematuhan awam puasa. Jika anda tidak Islam, anda tidak perlu untuk memerhatikan puasa Ramadhan. Walaupun pelancong Islam adalah terkecuali. Walau bagaimanapun, tahan diri anda daripada makan di hadapan orang ramai yang berpuasa kerana bukan sahaja ia tidak sopan tetapi juga melanggar undang-undang yang boleh menyebabkan anda di denda. Juga, cuba untuk berpakaian lebih konservatif untuk menunjukkan rasa hormat anda kepada penduduk setempat.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 27/04/2018
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor