home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bimbang Bayi Merengek Badan Panas Akibat Demam, Ini Suhu Normal Bayi Yang Harus Ibu Pantau

Bimbang Bayi Merengek Badan Panas Akibat Demam, Ini Suhu Normal Bayi Yang Harus Ibu Pantau

Apabila bayi anda sakit atau tidak sihat disebabkan oleh masalah kesihatan seperti demam atau selesema, pastinya ia akan menerbitkan rasa bimbang dan risau di hati anda. Bagi ibu bapa baru, mesti pernah timbul persoalan di fikiran anda, apakah yang dikatakan suhu normal bayi?

Bagaimana untuk mengetahui bahawa sama ada bayi anda demam atau tidak? Artikel ini akan membantu anda untuk mengetahui perihal mengenai suhu normal bayi dan individu dewasa.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

Apakah suhu badan normal manusia?

Sebelum kita bercerita dengan lebih lanjut mengenai suhu normal bayi, apa kata kita fahami dulu tentang suhu badan normal bagi seorang individu. Anda mungkin pernah mendengar bahawa suhu badan ‘normal’ adalah pada 37℃.

Ini adalah satu angka purata. Tetapi hakikatnya, suhu badan anda mungkin akan sedikit tinggi atau mungkin sedikit rendah berbanding angka yang dinyatakan.

Tahap bacaan suhu yang sama ada di atas atau di bawah suhu purata, bukanlah secara automatik membawa maksud bahawa anda sakit atau tidak sihat.

Bacaan suhu badan juga akan berbeza-beza bergantung kepada di mana bacaan ukuran suhu seseorang individu itu diambil. Ini kerana terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi suhu badan anda, antara faktornya adalah termasuk;

 • Usia dan jantina seseorang individu
 • Masa, kebiasaannya suhu adalah lebih rendah pada awal pagi dan menjadi lebih tinggi pada lewat tengah hari
 • Tahap aktiviti yang dilakukan, sama ada rendah atau tinggi
 • Pengambilan makanan dan cecair dalam sehari
 • Untuk individu wanita, tahap kitaran haid juga turut mempengaruhi
 • Kaedah pengukuran, seperti bacaan oral (mulut), rektum (bahagian bawah) atau ketiak

Adakah suhu sama bagi setiap peringkat usia?

Badan anda akan mempunyai keupayaan untuk mengawal perubahan suhu selaras dengan peningkatan usia. Secara umumnya, individu dewasa yang lebih berusia akan berdepan kesukaran dan kesulitan untuk mengekalkan haba, malah mereka juga lebih cenderung untuk mempunyai suhu badan yang lebih rendah.

 • Suhu normal individu dewasa

Suhu badan normal bagi individu dewasa yang diambil secara oral adalah sekitar 36.4 ℃ ke 37.5 ℃, bergantung kepada kaedah pengukuran, kerana kaedah yang berbeza akan memberikan angka yang sedikit berbeza.

Bagi individu dewasa, suhu berikut menunjukkan anda mungkin mengalami demam:

Terdapat penyelidikan yang dilakukan ke atas hampir 35,500 individu yang bertujuan meneliti perbezaan suhu badan normal manusia, mendapati bahawa individu dewasa yang lebih berusia mempunyai suhu badan yang paling rendah dan individu wanita Afrika-Amerika mempunyai suhu yang lebih tinggi berbanding individu lelaki putih.

Hasil penyelidikan turut mendapati bahawa keadaan perubatan tertentu boleh menjejaskan tahap suhu badan seseorang individu. Sebagai contoh, individu dengan tiroid yang tidak aktif (hypothyroidism) cenderung untuk mempunyai suhu badan yang lebih rendah, manakala individu yang mempunyai kanser akan mempunyai suhu yang lebih tinggi.

 • Suhu normal kanak-kanak

Suhu badan normal bagi kanak-kanak yang berusia antara 3 hingga 10 tahun adalah pada 35.5 ℃ ke 37.5 ℃ apabila diambil secara oral. Kanak-kanak cenderung untuk mempunyai suhu badan normal yang sama dengan seorang individu dewasa.

 • Suhu normal bayi

Suhu Normal Bayi Apa yang Perlu Anda Ketahui - suhu normal bayi

Ada masanya, seorang bayi dan kanak-kanak akan mempunyai suhu badan yang lebih tinggi daripada seorang individu dewasa bagi pengambilan suhu melalui bacaan ketiak dan telinga.

Suhu normal bayi yang berusia 0 hingga 2 tahun adalah sekitar 36.6 ℃ hingga 38 ℃ apabila diambil secara rektum. Suhu normal bayi akan meningkat sedikit apabila bayi sedang melalui proses pertumbuhan gigi. Secara puratanya suhu normal bayi yang baru lahir adalah sekitar 37.5 ℃.

Suhu badan bayi adalah lebih tinggi berbanding individu dewasa atau kanak-kanak kerana mereka mempunyai permukaan badan yang lebih besar berbanding dengan berat badan mereka. Badan mereka juga lebih aktif secara metabolik, yang mana akan menghasilkan lebih banyak haba.

Badan bayi tidak mengawal selia suhu badan seperti mana yang dilakukan badan individu dewasa. Bayi akan kurang berpeluh walaupun dalam cuaca atau keadaan panas, ini bermakna badan mereka menyimpan lebih banyak haba.

Ini sekali gus bermakna situasi adalah lebih sukar untuk mereka menyejukkan badan sekiranya mereka mengalami demam.

Perlu diingatkan bahawa suhu badan adalah berbeza bagi setiap individu dengan individu lain. Suhu badan anda mungkin 0.6 ℃ lebih tinggi atau lebih rendah berbanding garis panduan yang dinyatakan di atas.

Mengenal pasti julat atau bacaan normal badan anda menjadikannya lebih mudah untuk memahami dan mengetahui kebarangkalian anda demam.

Apa yang dimaksudkan suhu panas bayi?

Menurut Ketua Pegawai Perubatan Residen dan Pediatrik di Royal Children’s Hospital di Melbourne, Dr Daniel Golshevsky, seorang bayi yang berada di bawah usia 3 bulan dengan suhu 38 ℃ dianggap mempunyai demam.

Manakala suhu 38.5 ℃ pula adalah tahap bacaan bagi bayi berusia lebih 3 bulan dan kanak-kanak untuk dianggap sebagai demam.

Sejarah kesihatan, sebarang tanda dan simptom seorang bayi merupakan antara faktor yang boleh menentukan sama ada suhu badan tinggi yang dialaminya merupakan satu perkara yang harus dibimbangkan atau tidak.

Ini kerana jelas Golshevsky lagi, adakalanya bayi berkemungkinan akan mempunyai suhu badan yang tinggi disebabkan pakaian yang dipakai secara berlebihan, iaitu banyak lapisan atau mungkin dibaluti selimut.

Suhu badan bayi

Suhu Normal Bayi Apa yang Perlu Anda Ketahui - demam

Secara purata suhu normal bayi dan kanak-kanak adalah antara 36.4 ℃, tetapi ia mungkin berbeza sedikit bagi setiap bayi mahupun kanak-kanak. Seorang bayi atau kanak-kanak akan dianggap sebagai demam apabila mengalami suhu badan pada 38 ℃ atau lebih tinggi.

Bayi anda mungkin mengalami demam sekiranya:

 • Anda merasai sentuhan panas berbanding biasa, pada dahi, belakang badan mahupun perut bayi anda
 • Merasai peluh atau kelembapan pada bayi anda
 • Pipi bayi anda kelihatan kemerahan

Jika anda merasakan bayi anda mungkin mengalami demam, perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah dengan memeriksa suhu badan mereka dengan termometer. Ini akan membantu anda untuk menentukan sama ada anda perlu untuk membawa bayi anda mendapatkan pemeriksaan doktor ataupun tidak.

Bagaimana untuk mengambil suhu badan bayi?

Secara idealnya, anda memerlukan termometer digital untuk membantu anda mendapatkan bacaan yang lebih tepat dan cepat. Anda boleh mendapatkannya dengan membeli secara dalam talian atau membelinya dari farmasi atau pasaraya besar.

Cara untuk mengambil suhu badan bayi anda:

 • Pegang dan letakkan bayi anda dengan cara yang selesa di lutut anda dan letakkan termometer pada bahagian ketiak mereka – sentiasa menggunakan termometer pada bahagian ketiak bagi anak anda yang berada di bawah usia lima tahun.
 • Dengan cara yang perlahan tetapi kukuh, cuba untuk menahan lengan mereka kepada badan untuk memastikan termometer berada pada tempat yang sama – ia bergantung kepada arahan pengeluar termometer – tetapi kebiasaannya ia adalah sekitar 15 saat dan terdapat termometer yang boleh memberikan bacaan kurang daripada 15 saat, dan beberapa termometer digital akan menghasilkan bunyi apabila sudah selesai membuat bacaan.
 • Suhu yang terpapar pada termometer akan menunjukkan bacaan suhu badan anak anda.

Bagaimana memastikan bacaan adalah tepat?

Sekiranya anda menggunakan termometer digital pada bahagian ketiak anak anda dan mengikut arahan pengeluar dengan teliti, anda kebiasaannya akan mendapat bacaan yang tepat.

Namun terdapat beberapa perkara yang turut boleh mengubah bacaan, antara beberapa contoh keadaan atau perkara yang boleh mengubahnya adalah seperti:

 • Anak anda dibaluti dengan selimut
 • Berada di dalam bilik yang sangat panas
 • Anak anda sangat aktif
 • Anak anda memeluk botol air panas
 • Memakai banyak lapisan pakaian
 • Sedang mandi

Jika perkara yang disenaraikan di atas berlaku, sila biarkan mereka untuk menyejukkan badan selama beberapa minit, tetapi elakkan untuk membiarkan mereka menjadi sejuk atau menggigil, kemudian ambil semula suhu badan mereka untuk melihat sekiranya terdapat perubahan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How to take your baby’s temperature https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/how-to-take-your-babys-temperature/ / Accessed on June 14, 2019.

Fever in children https://www.nhs.uk/conditions/fever-in-children/#causes / Accessed on June 14, 2019.

Fever https://raisingchildren.net.au/babies/health-daily-care/health-concerns/fever / Accessed on June 14, 2019.

Fever in Infants and Children https://familydoctor.org/condition/fever-in-infants-and-children/ / Accessed on June 14, 2019.

Baby temperature: What’s normal, how to treat a fever, and when to see a doctor https://www.stuff.co.nz/life-style/parenting/baby/caring-for-baby/73843625/ / Accessed on June 14, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 25/05/2021
Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
x