Adakah Anda Tahu Cara Potong Kuku dan Menjaga Kuku Anda?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/06/2020 . 9 minit bacaan
Share now

Potong kuku mungkin perkara yang remeh bagi anda, tetapi bagi sesetengah individu, penjagaan kuku yang betul penting untuk kesihatan mereka. Pesakit diabetes contohnya, perlu memastikan mereka potong kuku dengan betul untuk mengurangkan risiko masalah kaki di masa hadapan.

Apa yang perlu diketahui mengenai kuku anda?

Kuku anda terdiri daripada lapisan berlapis protein yang dipanggil sebagai keratin. Kuku tumbuh daripada kawasan di pangkal kuku di bawah kutikel anda. Kuku yang sihat adalah bersifat licin, tanpa sebarang lubang atau alur. Kuku yang sihat juga memiliki warna yang sama dan konsisten serta bebas daripada sebarang tompok atau perubahan warna.

Kadangkala, kuku mengembangkan rabung menegak yang tidak berbahaya yang bermula dari kutikel hingga ke hujung kuku. Rabung vertikal cenderung ini menjadi lebih menonjol seiring dengan usia. Kuku jari juga boleh mengembangkan garis putih atau bintik-bintik yang disebabkan oleh kecederaan, tetapi tumbuh bersama-sama dengan kuku.

Walau bagaimanapun, tidak semua keadaan kuku adalah normal. Rujuk doktor atau pakar dermatologi jika anda menyedari sebarang perubahan seperti berikut:

 • Perubahan warna kuku, seperti perubahan warna kuku secara keseluruhan atau garis-garis gelap di bawah kuku
 • Perubahan dalam bentuk kuku, seperti kuku yang bergulung
 • Penipisan atau penebalan kuku
 • Pemisahan kuku dari kulit sekitar
 • Pendarahan di sekitar kuku
 • Bengkak atau sakit di sekitar kuku
 • Kegagalan kuku untuk tumbuh

Perkara yang perlu dilakukan dalam penjagaan kuku

potong kuku

Untuk memastikan kuku anda kelihatan lebih baik, anda disarankan untuk melakukan perkara seperti berikut:

 • Pastikan kuku anda kering dan bersih. Ini menghalang bakteria daripada berkembang di bawah kuku anda. Sentuhan yang kerap dengan air boleh menyebabkan pemisahan kuku daripada kawasan kulit di sekitarnya. Pakai sarung tangan getah semasa membasuh pinggan, melakukan aktiviti pembersihan atau menggunakan bahan kimia yang kuat. Kuku yang pendek dan dipotong cantik berkemungkinan agak sukar untuk mengumpul bakteria dan kotoran. Periksa kuku anda setiap pagi atau petang selepas mandi, pada waktu bilakah ia lebih mudah dipotong. Pastikan kesemua kuku berada dalam keadaan yang pendek, dengan kepanjangan yang boleh diurus. Jangan sesekali berkongsi pengetip kuku anda untuk mengurangkan sebarang risiko jangkitan.
 • Mengamalkan kebersihan kuku yang baik. Gunakan gunting riasan atau pengetip yang tajam. Potong kuku anda secara berpanjangan, kemudian bulatkan bucu atau hujung kuku yang tajam dengan cara membuat potongan lengkungan yang halus.
 • Pastikan sabun dan air sampai ke kawasan kuku apabila mencuci tangan. Sentiasa perhatikan kuku apabila anda membasuh tangan anda. Dalam kajian mengenai empat kaedah kebersihan tangan dalam kalangan pembantu pergigian, mencuci tangan dengan menggunakan sabun antibakteria dan menggunakan sanitizer tangan berasaskan alkohol adalah baik untuk mengurangkan bakteria di hujung jari. Sebarang cara pembersihan yang anda gunakan, jangan lupakan bahagian hujung jari dan kuku anda.
 • Gunakan pelembap. Apabila anda menggunakan losyen tangan, gosokkan juga losyen ke bahagian kuku dan kutikel anda.
 • Gunakan lapisan pelindung. Menggunakan pengeras kuku (nail hardener) boleh membantu anda menguatkan kuku.
 • Tanya doktor mengenai biotin. Sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa suplemen pemakanan biotin mungkin membantu menguatkan kuku yang lemah atau rapuh.

Perkara yang tidak boleh dilakukan dalam penjagaan kuku atau semasa potong kuku

Untuk mengelakkan sebarang kerosakan kuku, anda disarankan untuk tidak melakukan perkara-perkara seperti berikut:

 • Jangan gigit kuku anda atau mencabut kutikel kuku anda. Tabiat ini boleh merosakkan pangkal kuku. Walaupun dengan hanya potongan kecil di sisi kuku anda, ia boleh membenarkan bakteria atau kulat memasuki jari dan menyebabkan jangkitan.
 • Jangan mencabut hangnails. Hangnails adalah cebisan kulit koyak yang terletak pada akar kuku. Anda mungkin akan menanggalkan tisu hidup bersama-sama dengan hangnails jika anda mencabutnya. Sebaliknya, anda boleh mengetip hangnails anda secara berhati-hati dengan menggunakan pengetip kuku.
 • Jangan menggunakan produk penjagaan kuku yang bersifat kasar atau tajam. Hadkan penggunaan penanggal pengilat kuku anda. Apabila menggunakan penanggal pengilat kuku kuku, pilih formula yang bebas aseton.
 • Tidak mengabaikan masalah yang berlaku. Sekiranya anda mempunyai sebarang masalah kuku yang kelihatan tidak akan menghilang atau dikaitkan dengan tanda-tanda dan simptom lain, berbincanglah dengan doktor atau pakar dermatologi untuk menjalankan penilaian terhadap kuku anda.

Apakah langkah yang bersesuaian untuk dilakukan jika kuku saya kotor? Adakah saya perlu potong kuku sahaja?

Kadangkala tangan anda akan bersentuhan dengan sesuatu kotoran yang sukar untuk dibersihkan atau susah untuk ditanggalkan seperti minyak, tanah, gris, minyak kenderaan dan sebagainya. Ikuti langkah berikut untuk memudahkan anda menanggalkan kotoran tersebut daripada kuku anda:

 • Basuh tangan dengan menggunakan sabun pencuci pinggan. Gunakan sabun pencuci pinggan untuk membersihkan tangan dan kuku anda. Sabun ini diperbuat untuk mengurangkan gris dan seringkali berkesan dalam mengurangkan gris dan minyak di bawah kuku.
 • Gunakan sabun tangan yang khusus. Anda boleh mempertimbangkan untuk membeli pembersih yang dibuat khusus untuk menghapuskan gris dan kotoran daripada tangan.
 • Gunakan kain lap. Gunakan kain lap yang lembut untuk membantu anda menjangkau tempat atau kawasan yang sukar untuk dijangkau di bawah kuku dan di sekeliling kutikel jari anda. Sentiasa bersihkan kain lap anda selepas setiap kali penggunaan. Penggunakan kain pengelap untuk mengelap tangan hingga kering boleh meminimumkan kemungkinan jangkitan kuku yang akan berlaku dan menghalang air daripada melembutkan kuku terlalu banyak.
 • Gunakan air suam. Gunakan air suam yang mempunyai suhu tidak terlalu sejuk atau terlalu panas. Air suam kurang bersifat mengeringkan tangan dan kuku berbanding daripada air yang bersuhu sangat panas.
 • Gunakan kayu oren (orange stick). Ia juga dipanggil sebagai kayu kutikel. Ia adalah jenis kayu yang tajam dan merupakan satu cara untuk mengeluarkan kotoran secara manual di bawah kuku anda.
 • Sentiasa melakukan usaha pembersihan anda. Anda boleh menggunakan sedikit losyen di atas kuku dan tangan untuk mencegah pengeringan. Jeli petroleum adalah produk yang biasa digunakan yang dapat membantu menjaga kuku yang sihat.

Bagaimana untuk mencegah kuku kering, rapuh, atau retak?

potong kuku

Jika anda bekerja dengan dengan menggunakan tangan anda atau berada dalam profesion di mana anda mendedahkan kuku anda untuk mencuci tangan dengan kerap, kuku anda berisiko tinggi untuk menjadi rapuh. Terdapat beberapa cara untuk memastikan kuku anda agar kekal kuat dan ini termasuklah:

 • Gunakan penguat kuku. Sapukan topcoat pelindung pada kuku sekurang-kurangnya sekali seminggu. Beberapa jenis pengilat kuku, mengandungi serat nilon yang dapat memberi kekuatan pada kuku.
 • Tingkatkan pengambilan vitamin dalam makanan anda. Anda mungkin juga boleh mempertimbangkan untuk mengambil suplemen biotin, yang boleh membantu menguatkan kuku. The American Osteopathic College of Dermatology mengesyorkan untuk mengambil ultra-supplemen biotin yang terdapat dalam kapsul dengan berat sebanyak 1 miligram. Mengambil dua atau tiga kapsul setiap hari selama enam bulan dapat membantu menguatkan kuku, tetapi diingatkan untuk tidak mengambilnya jika anda sedang mengalami kehamilan.
 • Kurangkan kekerapan anda menggunakan rawatan kuku yang kasar. Hadkan penggunaan gel dan akrilik kuku serta penanggal pengilat kuku aseton. Ini akan menaggalkan lapisan atas kuku dan melemahkannya Sekiranya anda menggunakannya, cuba untuk memberikan kuku anda sedikit tempoh sebelum kembali menggunakannya. Kuku akan mengambil masa selama beberapa hari dan minggu untuk memulihkan permukaan atau ketebalannya secara sepenuhnya.
 • Pakai sarung tangan kerja. Pakai sarung tangan getah apabila anda ingin melakukan tugasan rumah atau aktiviti harian anda. Ini boleh melindungi tangan anda daripada berlakunya kerosakan yang lebih teruk.
 • Menggunakan pelembap selepas pengeringan kuku. Kaedah ini boleh membantu anda untuk mengekalkan kelembapan. Cari produk yang mengandungi lanolin untuk digunakan pada kuku. Anda juga boleh menggunakan minyak disebabkan sifatnya yang telap air tetapi dalam masa yang sama mengekalkan kelembapan. Pilihan minyak yang boleh digunakan termasuklah minyak badam, vitamin E, dan minyak kelapa.

Teknik penting untuk potong kuku kaki

Teknik yang betul diperlukan untuk mengelakkan kuku cekam atau jangkitan berlaku. Kuku cekam disebabkan kuku yang masuk ke dalam kulit dan bukannya tumbuh secara normal, merupakan sebab utama kesakitan kaki, dan ia boleh membawa kepada jangkitan yang serius. Sesetengah kuku tumbuh ke dalam secara sendiri tanpa mengira apa yang anda lakukan. Dalam kes tersebut, ia hanya boleh ditangani melalui pembedahan. Tetapi jika anda belajar cara memotong kuku anda dengan betul, anda mungkin dapat melindungi jari anda daripada masalah kuku cekam.

Tip potong kuku kaki

 • Potong lurus. Kuku kaki tidak boleh dipotong menyerong pada sisi. Elakkan memotong kuku menjadi bentuk melengkung.
 • Gunakan pengetip kuku yang sesuai. Pengetip kuku yang lebih besar lebih sesuai digunakan untuk kuku kaki, dan lebih mudah. Pastikan pengetip kuku dan alatan lain yang anda gunakan pada jari kaki anda dinyahkuman seperti menggunakan alkohol sebelum dan selepas menggunakannya.
 • Biarkan kuku sedikit panjang. Jangan potong kuku terlalu pendek, kerana ia adalah satu lagi sebab mengapa kuku cekam berlaku. Ia juga boleh meningkatkan risiko jangkitan.
 • Potong kuku sewaktu kering, bukan basah. Kuku basah mungkin berkeruping, membengkok, atau tidak dipotong dengan baik kerana lebih lembut. Memotong kuku sewaktu kering akan memberi anda potongan yang bersih dan licin.
 • Potong secara kecil-kecilan. Jangan cuba untuk memotong setiap kuku jari dalam satu ketipan. Sebaliknya, potong sedikit demi sedikit.
 • Mengilat kuku dengan betul. Sekiranya anda suka mengilatkan kuku, jangan seret papan pengilat ke depan dan ke belakang berulang kali. Sebaliknya. gerakkan pengilat kuku anda pada satu arah sehingga kuku licin.
 • Jangan potong kutikel. Jika anda ingin menyingkirkan kutikel atau kulit selaput pada kuku kaki anda, gunakan kayu kutikel (kayu pokok oren) untuk menolaknya. Memotong boleh menyebabkan pendarahan atau jangkitan, sedangkan menolaknya menjadikan kuku kaki kelihatan kemas tanpa risiko kesihatan.

Apakah itu kecederaan kuku?

Kecederaan kuku berlaku apabila mana-mana bahagian kuku anda cedera. Ini termasuk kuku, dasar kuku (kulit di bawah kuku), kutikel (bunga kuku), dan kulit di sekitar sisi kuku. Kecederaan berlaku apabila kuku terluka, koyak, terhempas, atau lebam, atau kuku terkoyak dari kulit.

Adakah kecederaan kuku biasa berlaku?

Kecederaan kuku sangat biasa berlaku. Ia boleh menjejaskan pesakit pada usia apa pun. Ia boleh diuruskan dengan mengurangkan faktor risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Apakah simptom-simptom kecederaan kuku?

Terdapat lima kategori kecederaan yang boleh berlaku kepada kuku. Sering kali, gabungan kecederaan ini berlaku pada kuku yang sama.

 • Subungual hematoma (lebam kuku) adalah darah terkumpul di bawah kuku. Ia biasanya berwarna merah atau ungu, yang pudar menjadi biru dalam beberapa minggu. Keseluruhan jari tangan atau jari kaki yang terbabit akan berdenyut-denyut dan terasa sakit apabila disentuh. Malah, jika pergeseran jari dengan udara juga akan menyakitkan. Lebam kuku mungkin berlaku dengan sendirinya, atau ia dialami dengan kombinasi dengan kecederaan kuku yang lain
 • Kuku melecet boleh merujuk kepada luka ke atas kuku, dasar kuku, kutikel kuku atau lipatan lateral kuku atau gabungan mana-mana keadaan tersebut. Biasanya, darah akan dapat dilihat pada kulit. Kuku boleh kelihatan agak teruk bergantung kepada jenis kecederaan yang dialami
 • Amputasi hujung jari bermaksud bahawa bahagian hujung jari, termasuk bahagian atau semua kuku, dikeluarkan daripada jari. Tulang mungkin kelihatan atau tidak kelihatan
 • Avulsi kuku (tercabut) berlaku apabila bahagian kuku tercabut dari dasar kuku atau terkeluar dan melekat pada kulit hanya pada pangkal kuku (kutikel). Biasanya darah kelihatan. Ini sering dikaitkan dengan melecet
 • Patah (fraktur) tulang di bawah kuku juga boleh dikaitkan dengan kecederaan pada kuku, terutamanya yang melibatkan kecederaan yang menghancurkan. Ini dipanggil fraktur tuf distal. Sinar-x diperlukan untuk mendiagnosis keadaan ini melainkan terdapat bengkok (kecacatan bentuk) yang jelas kelihatan di hujung jari

Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang gejala, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya perlu berjumpa dengan doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Langkah yang terbaik adalah untuk membincangkan dengan doktor anda apa yang terbaik untuk keadaan anda. Anda perlu merujuk doktor anda jika anda mengalami juga simptom-simptom berikut:

 • Kemerahan, kesakitan, atau bengkak meningkat
 • Nanah (cecair berwarna kuning atau putih) mengalir dari luka
 • Anda demam
 • Anda mengalami pendarahan yang tidak berhenti

Apakah yang menyebabkan kecederaan kuku?

Kebanyakan kecederaan pada kuku berlaku disebabkan salah satu daripada tiga mekanisme ini:

 • Daya yang menghancurkan, seperti penukul, tersepit jari pada pintu, gigitan manusia, atau akibat semasa pengendalian jentera
 • Menghiris atau memotong, seperti pisau, pemotong kotak, atau akibat semasa pengendalian jentera
 • Koyakan atau carikan, seperti tersadung jari, kuku tersangkut pada objek 

Bagaimanakah kecederaan kuku dirawat?

Kes kecederaan kuku yang ringan

Anda mungkin dapat merawat kecederaan kuku di rumah jika anda boleh menghentikan pendarahan dengan cepat dan:

 • Kuku tidak terpotong atau terkoyak dan masih melekat pada dasar kuku
 • Lebam kuku anda bersaiz kurang daripada satu perempat saiz kuku anda
 • Jari atau jari kaki anda tidak bengkok atau mengalami kecacatan bentuk

Untuk merawat kecederaan kuku anda perlu:

 • Buka semua perhiasan dari tangan anda. Gunakan sabun, jika perlu, untuk mengeluarkan cincin dari jari anda dengan mudah. Jika anda tidak boleh mengeluarkan cincin kerana jari anda bengkak, hubungi pembekal penjagaan kesihatan anda
 • Cuci mana-mana luka atau luka kecil
 • Gunakan pembalut jika perlu

Kes-kes kecederaan kuku yang teruk

Untuk kecederaan kuku yang lebih serius, anda perlu pergi ke klinik atau hospital dengan segera. Mereka akan menghentikan pendarahan dan membersihkan luka. Biasanya, kuku dan jari tangan atau jari kaki akan dibius dengan ubat sebelum dirawat.

Kecederaan dasar kuku:

 • Untuk lebam yang lebih besar, pasukan perubatan akan membuat sebuah lubang kecil di kuku
 • Ini akan membolehkan bendalir disalirkan keluar serta melegakan tekanan dan kesakitan
 • Jika tulang patah atau lebam sangat besar, kuku mungkin perlu dikeluarkan dan dasar kuku perlu diperbaiki

Kuku melecet atau avulsi:

 • Sebahagian atau kesemua mungkin perlu dikeluarkan
 • Luka di dasar kuku akan ditutup dengan jahitan
 • Kuku akan disambungkan menggunakan gam khas atau jahitan
 • Sekiranya kuku tidak dapat disambungkan, pasukan perubatan anda mungkin menggantikannya dengan sejenis bahan khas. Bahan ini akan kekal di atas dasar kuku sementara kuku kembali sembuh
 • Pembekal kesihatan anda mungkin akan mempreskripsikan antibiotik untuk mencegah jangkitan

Jika anda mengalami tulang patah, pasukan perubatan anda mungkin perlu memasang wayar di jari anda untuk memastikan tulang kekal di tempatnya.

Kuku setiap orang tumbuh pada kelajuan yang berbeza, jadi tidak ada tempoh masa yang tetap tentang berapa kerap anda perlu potong kuku jari anda. Hanya perhatikan kepanjangan kuku anda dan potong kuku sebelum ia mula bergeser dengan benda-benda lain dan menyebabkan kesakitan kepada jari anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Si Kecil Gemar Terjun Dalam Kolam Renang Mini? Awasinya, Ada 5 Bahaya Yang Menanti!

  Si kecil anda minta untuk main swimming pool mini? Ibu bapa, sila awasi anak mandi kolam kerana terdapat 5 bahaya yang menanti jika anda lalai!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 08/07/2020 . 3 minit bacaan

  Kenapa Perlu Malu? Ada Banyak Manfaat Mandi Bersama Pasangan, Barulah Romantis!

  Ramai suami isteri yang sangat jarang melakukan aktiviti mandi bersama pasangan. Kenapa perlu malu? Ada banyak manfaatnya! Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 26/06/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil, Nak Mandi Pun Kena Berjaga-jaga Juga Tau, Ini 23 Benda PENTING Perlu Ambil Tahu

  Membersihkan diri perbuatan dapat berikan keselesaan tetapi ada perkara perlu dititikberatkan oleh wanita hamil mandi. Ini 23 tip penjagaan ketika mandi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 02/06/2020 . 3 minit bacaan

  Ingin Berkahwin Ketika Pandemik Coronavirus? Cuba Pertimbangkan Perkara Ini…

  Majlis perkahwinan sudah dirancang berbulan lamanya. Tetapi ditangguhkan kerana COVID-19. Apa yang perlu dilakukan jika ingin berkahwin ketika pandemik?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 17/04/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kolam mandi

  Lepas Mandi Kolam, Kena Mandi Air Bersih Semula? Ada Bahaya Menanti Jika Tak Amalkan Cara Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  cara bersihkan jamban

  Tak Selera Nak Lepas Hajat Sebab Bilik Air Kuning & Kotor? Ini 5 Cara Untuk Bersihkannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 06/10/2020 . 3 minit bacaan
  mandi hujan

  Kenapa Anak Selalu Jatuh Sakit Jika Terkena Hujan? Ini Bukan Salah Hujan, Sebaliknya Ada Sebab Lain!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/08/2020 . 3 minit bacaan
  mandi

  Kalau Nak Kulit Sihat JANGAN Mandi Lama, Mandi Ala P.Ramlee Pun Tak Boleh! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 23/07/2020 . 3 minit bacaan