What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Stres Tengok Kuku Tak Lawa & Mudah Rapuh, Apa Kata Anda Amalkan Penjagaan Ini

Stres Tengok Kuku Tak Lawa & Mudah Rapuh, Apa Kata Anda Amalkan Penjagaan Ini

Penjagaan kuku dengan bersih dan rapi sangat penting kerana kuku adalah perkara pertama yang anak diperhatikan. Tetapi terdapat keadaan yang membuatkan kuku tidak kelihatan baik seperti kering dan rapuh. Bagaimana merawat kuku rapuh ini?

Tip penjagaan kuku rapuh

1. Rendam kuku dalam minyak zaitun

Bunyi agak pelik kan? Hasil rawatan rumah murah ini bukan sahaja dapat membantu memperkuat kuku yang rosak, tetapi juga menguatkan kuku yang lemah atau mengelupas.

Salah satu manfaat menggunakan minyak sayuran adalah ia membantu melegakan kekeringan dan keretakan kuku kaki, dan tidak seperti krim, minyak melakukan kerja yang lebih baik menyerap ke dalam kuku dan melembapkan struktur kuku lebih lama daripada krim dan gel.

Jadi, rendam kuku rapuh dalam minyak zaitun kira-kira 10-15 minit sehari selama sebulan, kemudian dua kali seminggu.

2. Elakkan peghilang pengilat kuku

kuku rapuh

Ia bukan lagi berita bahawa hampir semua peghilang pengilat kuku mengandungi bahan kimia yang tinggi toksik. Apabila bahan kimia ini bersentuhan dengan kuku ia cenderung mengeringkannya.

Bahan kimia toksik yang merangkumi aseton, formaldehid, toluena, dan phthalates tidak hanya memberi kesan kepada kesihatan kuku anda secara negatif, penyelidikan telah menunjukkan bahawa ia boleh menyebabkan bahaya dan ketoksikan organ serta merengsa kulit, mata, dan paru-paru.

3. Makan makanan kaya biotin

Cara lain untuk merawat kuku rapuh adalah dengan memastikan diet anda mengandungi makanan yang kaya biotin, seperti hati, telur masak, bijirin penuh, avokado, dan sebagainya.

Ini kerana selain manfaat kesihatan biasa, biotin yang merupakan vitamin dari B kompleks membantu menguatkan dan menebalkan kuku. Ia juga dinasihatkan untuk menambahkan biotin jika perlu.

4. Pastikan kuku anda tidak terkena air

Oleh kerana tidak mungkin untuk menjaga kuku daripada air disebabkan hidangan dan dobi, cari jalan untuk mengurangkan kekerapannya sangat penting.

Anda boleh mendapatkan sepasang sarung tangan pelindung yang baik yang dapat membantu mencegah dan menyembuhkan kuku rapuh. Ini kerana ia telah diperhatikan bahawa memakai sarung tangan ketika melakukan pekerjaan rumah tangga dapat mencegah kuku anda menjadi kering dan rapuh.

5. Minum banyak air

kuku rapuh

Seperti yang dinyatakan, adalah penting untuk mengelakkan air secara luaran ketika merawat kuku rapuh. Memupuk tabiat terhidrasi dengan air. Apabila sudah mencukupi, tambahkan dengan makanan sihat yang kaya dengan air seperti tembikai dan timun.

Ini penting kerana kajian menunjukkan bahawa minum banyak air adalah salah satu cara terbaik untuk melembapkan kuku dan kulit anda dari dalam.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. 5 ways to naturally treat brittle nails. Here’s how you can naturally treat this disorder http://www.pulse.ng/lifestyle/beauty-health/5-ways-to-naturally-treat-brittle-nails-id8007180.html Accessed May 28, 2018.
  2. Nails. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/multimedia/nails/sls-20076131/ Accessed May 28, 2018.
  3. Nail changes dermatologist. https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/nail-changes-dermatologist-should-examine/ Accessed May 28, 2018.
  4. Toe nail problems. https://www.health.harvard.edu/skin-and-hair/toenail-problems/ Accessed May 28, 2018.
  5. Nail diseases. https://medlineplus.gov/naildiseases.html/ Accessed May 28, 2018. 
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 01/11/2021
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor