Ini Sebab Mengapa Anda Perlu Matikan Lampu Semasa Tidur, Ia Punca Kepada MASALAH Kesihatan!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Berapa kali anda tertidur dengan lampu atau televisyen yang terbuka? Atau berjaga malam menggunakan komputer sebelum tidur?

Tahukah anda bahawa faktor utama dalam mengawasi tidur dan jam biologi anda adalah pendedahan kepada cahaya atau kegelapan? Jadi tertidur dengan lampu mungkin bukan yang terbaik untuk mendapatkan tidur malam yang baik.

Masalah kesihatan akibat tidur dengan lampu terbuka

Tidur sangat berharga, begitu juga dengan kesihatan anda. Anda mungkin berfikir mentol LED atau lampu jalan yang berdekatan baik-baik sahaja dan tidak memberikan kesan kepada diri anda, tetapi sebenarnya anda silap.

Jika anda ingin mengekalkan kesihatan dengan baik dan mendapatkan kualiti tidur yang baik, anda perlu memahami bagaimana cahaya berpotensi memberi kesan negatif kepada anda ketika tidur!

Berisiko tinggi terhadap kanser

Ia mungkin sukar untuk dipercayai, tetapi tidur dengan lampu terbuka boleh meningkatkan peluang anda mendapat kanser. Satu kajian dari MIT mendapati bahawa dua gen yang bertanggungjawab untuk memahami masa, mempunyai keupayaan untuk menyekat tumor. Memusnahkan gen serta kekeliruan dengan rutin cahaya dan kegelapan boleh menyebabkan penyekat tumor yang berkurangan dan membuat tumor berpotensi lebih buruk.

Orang yang paling berisiko tinggi mendapat kanser akibat pendedahan terhadap cahaya lampu adalah mereka yang bekerja pada syif malam. Cahaya pada waktu malam adalah faktor risiko yang signifikan untuk membangunkan kanser payudara, menurut penyelidik yang mengkaji semula data dari 1,679 wanita dan menerbitkan penemuan mereka di Chronobiology International.

Perubahan hormon

Walaupun cahaya mungkin berbeza, cahaya biru yang disebarkan melalui televisyen, komputer atau telefon bimbit boleh membuktikan ia sama, berbahanya. Jenis cahaya ini memancarkan cahaya biru yang menbuatkan perubahan dalam hormon tubuh anda, seperti penurunan melatonin apabila anda terdedah kepada cahaya. Tubuh manusia direka untuk menjadi letih ketika ia gelap dan terbangun ketika cahaya menjadi terang, tetapi pencahayaan buatan dapat menyingkirkan pemahaman ini yang akhirnya menyebabkan gangguan hormon.

Masalah jantung

Seolah-olah peningkatan risiko kanser dan perubahan hormon tidak mencukupi untuk menjadi lebih berhati-hati terhadap lampu di sekeliling anda terutamanya pada waktu malam, kemungkinan juga menyebabkan peningkatan risiko masalah jantung. Menurut Harvard Health Publications, satu kajian telah menghubungkan komplikasi jantung yang kurang selesa dan sejak cahaya mempunyai kesan terhadap kualiti tidur, ia menyebabkan seseorang terjaga kerana kemampuannya menghancurkan melatonin.

Berisiko depresi

Cahaya menyebabkan seseorang terjaga yang boleh membawa kepada kualiti tidur yang kurang baik, dan mendapati cahaya memberi kesan kepada peraturan otak untuk mood. Satu kajian yang dilakukan oleh ahli biologi dari John Hopkins diterbitkan dalam jurnal Nature menyimpulkan bahawa cahaya mempengaruhi struktur neurologi otak yang terlibat dengan emosi. Terlalu banyak cahaya pada waktu yang tidak sesuai seperti waktu tidur boleh mempunyai kesan kemurungan yang tidak diingini.

Kesihatan reproduktif

Penerbitan dalam Epidemiologi, penyelidik melaporkan bahawa kerja syif yang menyebabkan peningkatan pendedahan kepada cahaya pada waktu malam, kelihatan mengganggu kitaran haid pekerja wanita. Semakin banyak masa yang dihabiskan untuk kerja syif, semakin tidak teratur kitaran haid seseorang. Para penyelidik beranggapan bahawa pendedahan terhadap cahaya dan kekeliruan waktu bangun atau terjaga boleh mengganggu kesuburan dari semasa ke semasa.

Obesiti

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Proceedings of the National Academy of Sciences, walaupun cahaya terang pada waktu malam mungkin mengatur semula irama fizikal lain, seperti jadual makan. Penyelidik mendedahkan tikus kepada cahaya pada waktu malam lebih lapan minggu dan mendapati bahawa berlaku peningkatan berat yang lebih banyak berbanding tikus yang tidak terdedah kepada lampu malam. Dan, para penyelidik menyatakan bahawa penambahan berat pada tikus itu disebabkan oleh kecelaruan makan. Sebaliknya, jika tikus yang terdedah kepada cahaya pada waktu malam, tetapi dengan makanan yang terhad, ia tidak mendapat lebihan berat badan.

Berhati-hati dengan penggunaan lampu waktu malam

Untuk mengelakkan risiko akibat membiarkan lampu terbuka semasa tidur, tidak bermakna anda perlu berada dalam kegelapan secara berterusan. Tetapi cuba mengehadkan penggunaan cahaya pada waktu petang. Menutup tirai atau langsir untuk menyekat cahaya jalan, menahan diri daripada menyalakan lampu terang jika bangun pada tengah malam, mematikan televisyen sebelum tidur dan mengehadkan penggunan telefon bimbit pada waktu petang terbukti dapat membantu anda menghalang cahaya yang berlebihan pada waktu malam.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tidur Awal: Satu Fasa yang Jarang Berlaku

  Tidur awal adalah satu perkara normal bagi kanak-kanak tetapi keadaan ini bagi individu dewasa dianggap satu perkara yang sangat jarang untuk berlaku.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 16/08/2019 . 3 minit bacaan

  Penyelidikan Baharu Mengubah Pemahaman Kita Berkenaan Aktiviti Otak Ketika Tidur

  Ketidakmampuan untuk tidur atau insomnia menjadi salah satu beban kepada seseorang apabila keadaan seperti susah untuk tertidur atau kerap terjaga pada waktu malam dan sukar untuk kembali tidur membawa kepada kehilangan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 28/03/2019 . 2 minit bacaan

  Sering Mengigau Semasa Tidur, Ia Mungkin Tanda PENYAKIT!

  Ramai orang mengigau semasa tidur. Ada yang akan bercakap, berjalan atau keluar rumah tanpa sebarang pakaian. Ia sebenarnya mungkin tanda penyakit!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 17/03/2019 . 4 minit bacaan

  Kanser dan Masalah Tidur

  Menurut Institut Kanser Kebangsaan, sehingga 50 peratus pesakit kanser mempunyai masalah dalam tidur mereka. Jika anda menghadapi masalah dengan tidur, anda tidak bersendirian. Artikel ini akan membantu anda mengetahui ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat, Pusat Kesihatan 01/03/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  gangguan tidur menghantar mesej

  Dalam Banyak-Banyak Gangguan Tidur, ‘Sleep Texting’ Paling RARE! Mungkin Anda Pernah Alaminya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/09/2020 . 3 minit bacaan
  melatih bayi tidur sendiri

  Bukan Orang Dewasa Sahaja, Si Kecil Anda Pun Berisiko Alami Gangguan Tidur Apnea!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit anemia

  Sering Penat, Sukar Tidur Malam- Ini TANDA KETARA Anemia, Cepat Jumpa Doktor Jika Anda Alaminya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan
  tidur berjalan

  Terlihat Anak Selalu Tidur Berjalan? Ketahui Tentang Somnambulisme

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/01/2020 . 4 minit bacaan