Kolesterol Tinggi Dalam Kalangan Lelaki

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 24/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Kolesterol adalah satu keperluan bagi sistem pencernaan manusia. Ia membantu memecahkan lemak kepada penghasilan tenaga, hormon dan vitamin. Bagaimanapun, kolesterol berlebihan akan menyebabkan tahap kolesterol tinggi yang mana peningkatan ke arah mendapatkan strok dan masalah jantung lain.

Kolesterol 101

Pertama sekali, belajar beberapa perkara asas mengenai kolesterol. Umumnya, tubuh kita memerlukan kolesterol untuk berfungsi. Seperti yang telah dinyatakan, kolesterol berfungsi sebagai bahan penting dalam pencernaan dan penyerapan nutrien. Kolesterol yang dihasilkan oleh tubuh adalah melalui hati dan beberapa sel lain serta menyerapnya daripada produk lain seperti telur dan daging.

Terdapat dua jenis kolesterol utama iaitu lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL). Pembentukannya juga sering dianggap buruk kerana disebabkan oleh keupayaannya yang menyekat arteri dengan jumlah yang berlebihan. Sementara itu, HDL berfungsi sebagai kawalan kepada LDL yang mana ia membantu mengurangkan tahap LDL dan menyihatkan tubuh anda. Kolesterol tinggi didiagnosis apabila tahap LDL dalam tubuh melebihi hadnya.

Apakah punca kolesterol tinggi?

Jelas sekali, anda mahukan HDL mengatasi LDL. Bagaimanapun, dengan diet yang tidak baik dan gaya hidup yang tidak aktif, anda berisiko mendapat tahap kolesterol tinggi. Lemak tepu yang ditemui dalam kebanyakan produk daging dan tenusu adalah salah satu penyumbang kepada diet yang buruk. Makanan lain termasuk telur dan organ haiwan juga boleh menyebabkan perkara yang sama. Selain itu, makanan yang mempunyai lemak trans iaitu sejenis lemak buatan manusia juga meningkatkan tahap LDL dan menurunkan HDL. Ini semestinya bukan apa yang anda mahukan untuk tubuh!

Makanan proses juga tidak syak lagi menjadi salah satu elemen berbahaya tambahan kepada diet anda. Tanda-tanda lain juga jelas bahawa anda akan mempunyai tahap kolesterol tinggi jika anda berlebihan berat badan atau obes. Akhirnya, sebab paling umum adalah kurang melakukan senaman. Pengambilan lemak yang banyak dan tidak bersenam menyebabkan peningkatan LDL dan anda juga akan mengalami pertambahan berat badan.

Lelaki dan kolesterol tinggi

Mengapa risiko kolesterol tinggi meningkat dalam kalangan lelaki? Merokok, minum dan secara konvensionalnya lebih cenderung berbanding wanita. Ini disebabkan oleh tekanan sosial pada lelaki yang maskulin, yang mana mereka lebih berisiko mengalami masalah jantung. Walaupun anda tidak biasa minum bersama wanita, tetapi bersama dengan seorang lelaki bukan suatu yang luar biasa. Kemudian, merokok sebagai kebiasaan dalam kalangan lelaki yang sering mengalami tekanan dan mendapatkan rokok sebagai cara sementera untuk berasa lebih baik. Gen juga memainkan peranan terlalu tinggi kerana kolesterol tinggi adalah sejenis keadaan yang diwarisi. Malah, lelaki berumur lebih daripada 45 tahun berisiko mendapat tahap kolesterol tinggi. Penuaan bermakna kemungkinan besar mendapat penyakit jantung untuk lelaki.

Adalah dicadangkan bahawa lelaki berusia lebih daripada 20 tahun perlu mendapatkan pemeriksaan tahap kolesterol dan melakukannya setiap 5 tahun. Oleh kerana kolesterol jahat lebih kepada maskulin, lelaki perlu menjaga tubuh dengan baik khususnya berat badan, gaya hidup dan diet mereka. Walau bagaimanapun, terdapat cara penyelesaiannya. Wanita juga berisiko untuk mendapat tahap kolesterol tinggi, jadi lelaki dan wanita perlu mempunyai gaya hidup yang lebih sihat. Mengelakkan diri daripada merokok dan minum, serta mula bersenam adalah antara cara paling mudah untuk menjadi sihat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ekzema BUKAN Saja Boleh Jadi Pada Muka & Badan, Alat Sulit Juga Berisiko Terkena?

  Tahukah anda bahawa ekzema zakar juga boleh berlaku kepada lelaki? Jom ikuti artikel ini untuk tahu punca, komplikasi dan langkah pencegahannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  Zakar Memang TIADA Tulang, Tapi Kes Lelaki Berumur 63 Tahun Ini Tunjuk Sebaliknya!

  Terdapat banyak masalah zakar yang boleh terjadi kepada lelaki. Ada kes di mana seorang warga emas ada tulang pada zakarnya? Jom klik untuk baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 14/09/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Sangka Testis Lelaki Tidak Punya Bakteria, Kajian Kata Ia Boleh Jejaskan Kesuburan!

  Ada kajian terbaharu yang kata testis lelaki ada bakteria yang akan jejaskan kesuburan! Benarkah? Jom klik artikel ini untuk baca lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 09/09/2020 . 3 minit bacaan

  Benjolan Pada Testis Mungkin Petanda Sista Epididimis? Lelaki, Jangan Buat Tak Tahu Ya!

  Sekiranya muncul benjolan pada testis, ia mungkin petanda penyakit sista epididimis. Ingin tahu apakah ia? Jom ikuti artikel dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 08/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  faktor penyakit jantung

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  lelaki homoseksual

  Lelaki Homoseksual & Biseksual Lebih Risiko Terjangkiti Sifilis? – Ini Kata Kajian Pakar

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan
  pembengkakan prostat

  Kerap Buat Seks Mungkin Boleh Cegah Kanser Prostat! – Berita Baik Atau Palsu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
  balanitis adalah

  Jangan Biar Jika ‘Boboi’ Anda Rasa Sakit & Bengkak, Ia Mungkin Petanda Terkena Balanitis!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan