home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Jantung Terkesan Dengan Pengambilan Lemak Tepu

Jantung Terkesan Dengan Pengambilan Lemak Tepu

Jenis lemak tepu yang kita makan boleh memberi risiko serangan jantung, menurut kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Cardiology. Individu yang dietnya mengandungi palmitik dan asid stearat yang agak kecil – lemak tepu terdiri daripada 16 atau lebih atom karbon (rantaian lemak tepu yang lebih panjang) yang biasanya terdapat dalam daging – dan makan protein berasaskan tumbuhan, sebaliknya telah mengurangkan peluang untuk mendapat serangan jantung. Tambahan lagi, individu yang makan lebih banyak lemak tepu dengan 14 atau kurang atom karbon (lemak tepu yang lebih pendek) yang biasanya didapati dalam produk tenusu mempunyai risiko serangan jantung yang lebih rendah.

Penyelidik utama, Ivonne Sluijs, dari Julius Center for Health Sciences and Primary Care, University Medical Center Utrecht, Utrecht University, Netherlands berkata, analisis mereka terhadap diet sekumpulan besar individu di dua negara dari masa ke masa menunjukkan bahawa jenis lemak tepu yang kita makan boleh mempengaruhi kesihatan kardiovaskular kita.

Kajian tersebut menyiasat sama ada lemak tepu dengan rantaian yang panjang daripada 4 hingga 18 atom karbon dikaitkan dengan risiko kejadian serangan jantung. Data daripada kira-kira 75,000 orang di UK dan Denmark telah dianalisis. Daripada kedua-dua kumpulan ini, hampir 3,500 orang mengalami serangan jantung dalam tempoh di antara jangkaan awal kajian dan susulan 13 tahun kemudian (di Denmark) dan 18 tahun kemudian (di UK).

Dr Sluijs memberitahu, pasukan penyelidikannya mendapati bahawa makan secara sedikit asid lemak tepu dengan rantaian yang panjang dan memakan protein berasaskan tumbuhan sebaliknya dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah. Penggantian lemak tepu dengan sumber tenaga lain seperti karbohidrat tidak menjejaskan risiko untuk terkena serangan jantung. Walaupun diet berbeza mengikut kewarganegaraan dan faktor lain, lemak tepu yang paling sering digunakan ialah asid palmitik, dengan 16 atom karbon, diikuti oleh asid stearat, dengan 18 atom karbon, kedua-duanya terdapat dalam produk daging. Penggunaan lemak tepu yang mempunyai rantaian atom karbon yang lebih pendek dan terdapat dalam produk tenusu adalah sangat kurang.

Sejak tahun 1960-an, apabila diet yang tinggi lemak tepu dikaitkan dengan peningkatan kolesterol LDL yang “jahat” dan penyakit jantung koronari, garis panduan diet disyorkan untuk mengehadkan asid lemak tepu. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kajian penyelidikan telah menimbulkan beberapa persoalan tentang apa yang dianggap sebagai bukti yang kukuh. Penemuan yang tidak konsisten telah menunjukkan kemungkinan bahawa pelbagai jenis lemak tepu mempunyai kesan yang berbeza terhadap tahap kolesterol dan perkembangan penyakit jantung koronari. Walaupun fakta-fakta kajian mereka menyokong hipotesis ini, Dr Sluijs dan rakan-rakan penyelidiknya mengesyorkan untuk meneruskan dengan berhati-hati sebelum mengubah garis panduan diet.

Dr Sluijs turut menyatakan, kajian mereka hanya membolehkan mereka membuat kesimpulan mengenai tahap perkaitan antara asid lemak tepu dan perkembangan serangan jantung. Pasukan penyelidiknya tidak tahu sama ada asid lemak tersebut sebenarnya adalah penyebab perbezaan antara kejadian serangan jantung yang mereka perhatikan. Untuk mengkaji perkara ini dengan lebih lanjut, kita memerlukan eksperimen di mana penggunaan asid lemak tepu dikawal dan, misalnya, berbanding dengan penggunaan asid lemak tak tepu.

Para penyelidik menasihatkan bahawa perubahan dalam pengambilan lemak harus sejajar dengan corak pemakanan yang disyorkan, yang menekankan pengambilan daging merah dan daging yang diproses serta gula tambahan secara terhad selain pengambilan garam yang rendah, penggantian bijirin halus dengan bijirin penuh, dan pemakanan buah-buahan dan sayur-sayuran yang lebih tinggi.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Jaike Praagman, Linda E.T. Vissers, Angela A. Mulligan, Anne Sofie Dam Laursen, Joline W.J. Beulens, Yvonne T. van der Schouw, Nicholas J. Wareham, Camilla Plambeck Hansen, Kay-Tee Khaw, Marianne Uhre Jakobsen, Ivonne Sluijs. Consumption of individual saturated fatty acids and the risk of myocardial infarction in a UK and a Danish cohort. International Journal of Cardiology, 2018; DOI: 10.1016/j.ijcard.2018.10.064
  2. Jun Li, Qi Sun. Consumption of saturated fatty acids and coronary heart disease risk. International Journal of Cardiology, 2019; DOI: 10.1016/j.ijcard.2019.01.022
  3. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190128105230.htm
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 10/07/2020
Fakta Disemak oleh Dr. Shelby