Gangguan Kegelisahan Bukan Sekadar Permainan Di Minda

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri

Apa yang anda faham mengenai gangguan kegelisahan? Jika anda sering mengalami dan memikirkan dialog seperti:

“Bagaimana sekiranya produktiviti saya menurun?”, “Bagaimana sekiranya apa yang saya katakan hanya sia-sia?”, “Bagaimana sekiranya saya gagal dalam ujian matematik?”

Soalan-soalan seperti “Bagaimana sekiranya” yang sering kita hadapi setiap hari adalah pencetus kepada kegelisahan. Kegelisahan adalah emosi manusia yang normal terhadap jangkaan ancaman yang berlaku pada masa hadapan. Kita mungkin berasa gelisah sebelum bermulanya peperiksaan, pembentangan atau acara-acara sosial. Ianya adalah respons semulajadi yang membantu kita untuk sentiasa berwaspada, memberi tumpuan dan bersedia untuk lakukan yang terbaik. Tetapi kegelisahan boleh menjadi melampau, sehingga mengganggu kehidupan kita apabila ianya berlebihan.

Terlalu banyak berfikir, kegelisahan tanpa sebab yang kuat adalah petanda gangguan kegelisahan. Manusia yang mengalami gangguan kegelisahan bergelut dengan emosi yang kuat dikenalpasti melalui pemikiran dan kegelisahan yang berulang dan berpanjangan serta perubahan fizikal seperti denyutan jantung yang laju serta peningkatan tekanan darah. Seseorang dengan gangguan kegelisahan mungkin akan mengelakkan diri daripada berada dalam situasi tertentu yang yang membuatkannya sentiasa berwaspada dan risau —yang mungkin sebenarnya tidak berlaku pun.

Jenis-jenis gangguan kegelisahan

Gangguan kegelisahan boleh dibahagikan kepada enam jenis utama. Ini termasuklah gangguan kebimbangan umum (GAD), gangguan panik, gangguan kegelisahan sosial, fobia tertentu, gangguan obsesif-kompulsif (OCD) dan gangguan tekanan selepas trauma (PTSD). GAD adalah gangguan kegelisahan yang paling biasa berlaku dimana penghidapnya bergelut dengan kegelisahan yang berpanjangan dan melampau, dan berasa bimbang mengenai perkara-perkara yang berlaku dalam kehidupan, benda-benda dan situasi-situasi yang tidak khusus.

Kegelisahan mungkin akan melarat dalam bentuk serangan secara tiba-tiba. Serangan kegelisahan mempunyai ciri-ciri seakan sama dengan serangan jantung. Ianya berlaku secara tiba-tiba dengan simptom-simptom yang biasanya hanya wujud sekitar beberapa minit, atau dalam beberapa jam, tetapi ianya jarang berlaku. Serangannya akan memuncak sekitar 10 minit dan akan berkurangan secara berterusan. Seseorang akan berasa penat dan keletihan selepas serangan kegelisahan.

Mempunyai kegelisahan secara berterusan akan memberikan kesan buruk kepada tubuh badan kita yang ramai tidak sedari. Ini akan melibatkan perubahan dalam sistem pencernaan, risiko terkena jangkitan, perubahan dalam kardiovaskular, saluran pembuangan air kecil dan sistem pernafasan.

Rawatan untuk gangguan kegelisahan

Gangguan kegelisahan, sepertimana gangguan yang lain, adalah sesuatu yang harus dipelajari bagaimana untuk mengurus dan mengatasinya dengan bantuan serta sokongan yang sewajarnya.

“Sepertimana kita selalu menjaga seseorang yang penting dalam kehidupan kita, kita juga harus memastikan kita mengambil berat terhadap diri sendiri juga,” Ahli psikologi klinikal, Aina Nur Azmi menegaskan mengenai kepentingan menjaga keadaan diri sendiri.

“Oleh itu, berilah bantuan yang diperlukan oleh diri kita, maklumkan mengenai masalah kegelisahan kita dan dapatkan pertolongan secara profesional.”

“Kehidupan tidak akan sunyi daripada cabaran dan dugaan tetapi kita sentiasa boleh menguruskan, menyesuaikan dan menggunakan corak pemikiran yang lebih membantu dan positif,” tambah Aina lagi.

Tanpa mengira pandangan suram kehidupan yang mungkin dialami oleh penghidap, kegelisahan boleh diatasi melalui kesemua pilihan rawatan yang ada. Salah satu rawatan yang praktikal untuk gangguan kegelisahan adalah melalui Terapi Tingkah Laku Kognitif (CBT). Ianya membantu pesakit mengubah semula pemikiran-pemikiran negatif, mencabar kepercayaan teras mereka melalui sesi terapi secara individu. Kumpulan sokongan juga tersedia disamping bahan bacaan untuk bantuan diri sendiri seperti buku-buku. Walaupun simptom-simptom yang serius mungkin memerlukan ubat-ubatan, meditasi dan senaman atau latihan pernafasan panjang (deep breath exercise) juga boleh membantu kita untuk mengatasi simptom-simptom tersebut.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  DARI PAKAR Aina Nur Azmi

  Inspirasi Kecergasan daripada Alam

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri.     31.1% orang dewasa di seluruh dunia secara fizikalnya tidak aktif. Penurunan dalam aktiviti luar disebabkan oleh pembandaran, termasuklah kemajuan teknologi melalui ...

  Ditulis oleh Aina Nur Azmi
  alam

  Cara Seronok untuk Kekal Sihat di luar Gimnasium dengan Rakan-rakan

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri.     “Saya terlalu sibuk untuk pergi ke gim”, “yuran terlalu mahal”, “Saya merasa takut dengan orang lain yang kelihatan sihat”. Pernahkah ...

  Ditulis oleh Aina Nur Azmi
  sihat

  Menguruskan Beban Emosi Rawatan Kanser Payudara

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri.     Terdapat beberapa pilihan rawatan untuk merawat kanser payudara termasuklah melalui pembedahan, kemoterapi, terapi hormon dan radioterapi. Rawatan ini sering ...

  Ditulis oleh Aina Nur Azmi
  kanser

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Berniat Nak Bunuh Diri Tanda Ada Masalah Otak? Ini Fakta Yang Anda MESTI Tahu!

  Adakah niat atau perasaan ingin bunuh diri itu dianggap sebagai satu penyakit otak? Atau sekadar kesan gangguan mental? Ini penjelasan yang anda mesti tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 05/06/2020 . 3 minit bacaan

  Dalam Sibuk Jaga Kesihatan Badan, Jangan Lupa Kesihatan Otak Anda Juga! Bahaya Jika Tak Dijaga

  Otak manusia adalah antara bahagian penting yang perlu dijaga. Terdapat beberapa cara meningkatkan kecerdasan otak yang perlu anda lakukan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 02/06/2020 . 3 minit bacaan

  Mudah Rasa Cemas dan Gelisah? Ini Cara Hilangkannya, Jangan Sampai Jadi Stres

  Anda mudah rasa cemas dan gelisah terutamanya apabila berdepan situasi yang tertekan? Tidak mengapa, terdapat 7 cara mengatasi kegelisahan yang anda cuba.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 21/04/2020 . 3 minit bacaan

  Opsss, Isteri Hamil Tapi Suami Yang Kena Alahan? Ini 7 Tanda Ia Mungkin Sindrom Couvade

  Pernah dengar tentang sindrom Couvade? Haaa...apa tu? Ia simptom kehamilan pada lelaki. Ingin tahu lebih lanjut, teruskan membaca perkongsian artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 14/04/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  selamat untuk kanak-kanak

  TIKTOK Trend Terbaru Kanak-kanak, Ibu Ayah Kena Tahu 5 BAHAYA Jika Anak ‘Gila’ Berdansa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  senaman kardio

  Bersenam Bukan Hanya Jadikan Badan Cergas, Tapi Juga Baik Untuk Otak, No 3 Paling UTAMA

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan
  gangguan emosi

  Gelisah & Sedih: Emosi Rasa Terganggu Selepas Seks? Mungkin Ini Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/06/2020 . 3 minit bacaan
  manfaat-meditasi-berjalan

  Nak Elak Pergi Gim Sepanjang PKPP Ini? Apa Kata Lakukan Meditasi Berjalan, Mudah & Banyak Manfaat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/06/2020 . 3 minit bacaan