backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Serangan Panik

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 18/12/2019

Serangan Panik

Definisi

Apakah itu serangan panik?

Serangan panik adalah satu episod ketakutan yang kuat yang mencetuskan tindak balas fizikal yang teruk apabila tidak terdapat sebarang bahaya atau sebab yang jelas. Serangan panik boleh menjadi sangat menakutkan. Apabila serangan panik berlaku, anda mungkin menganggap bahawa anda kehilangan kawalan, mengalami serangan jantung atau bahkan mati.

Kebanyakan individu hanya mempunyai satu atau dua serangan panik dalam hidup mereka, dan masalah tersebut akan hilang apabila keadaan tekanan berakhir. Tetapi jika anda mengalami serangan panik secara berulang, tidak dijangka dan menghabiskan tempoh masa yang lama dalam ketakutan berterusan mengenai serangan lain, anda mungkin mempunyai keadaan yang dipanggil gangguan panik.

Walaupun serangan panik itu sendiri bukanlah satu keadaan mengancam nyawa, ia boleh menjadi sangat menakutkan dan menjejaskan kualiti kehidupan anda. Tetapi rawatan yang tersedia boleh menjadi sangat berkesan untuk menangani keadaan serangan panik ini.

Apakah kebarangkalian serangan panik?

Berjumpa dan berbincanglah dengan doktor untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom serangan panik?

Serangan panik biasanya bermula secara tiba-tiba, tanpa amaran. Keadaan ini boleh menyerang pada bila-bila masa – apabila anda memandu kereta, di pusat membeli-belah, ketika sedang tidur nyenyak atau semasa mesyuarat perniagaan. Anda mungkin mengalami serangan panik sekali-sekala atau mungkin juga berlaku dengan kerap.

Serangan panik mempunyai pelbagai variasi, tetapi simptom-simptom biasanya memuncak dalam masa beberapa minit. Anda mungkin akan berasa penat dan lelah selepas serangan panik berkurangan.

Serangan panik biasanya memiliki beberapa simptom seperti berikut:

 • Rasa seperti bahaya akan datang
 • Takut kehilangan kawalan atau kematian
 • Kadar denyutan jantung yang cepat dan berdebar
 • Berpeluh
 • Bergetar atau menggigil
 • Sesak nafas atau rasa ketat di kerongkong anda
 • Kesejukan 
 • Rasa panas
 • Loya
 • Kejang perut
 • Sakit dada
 • Sakit kepala
 • Pening kepala atau rasa hendak pengsan
 • Rasa kebas atau kesemutan
 • Rasa terpisah
 • Salah satu perkara yang paling teruk mengenai serangan panik adalah ketakutan yang kuat bahawa anda akan mengalaminya lagi. Anda mungkin takut akan mengalami serangan panik sehingga anda mengelakkan sebarang situasi yang mungkin menyebabkannya berlaku.

  Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan seperti yang di atas. Sekiranya anda mempunyai sebarang keraguan tentang simptom-simptom yang mungkin atau sedang berlaku, silalah berjumpa dengan doktor.

  Bila saya harus berjumpa doktor?

  Sekiranya anda mengalami simptom serangan panik, dapatkan bantuan perubatan secepat mungkin. Serangan panik, ketika ia menjadi sangat tidak selesa, adalah tidak berbahaya. Tetapi serangan panik sukar untuk dikendalikan secara sendiri, dan individu dengan keadaan tersebut mungkin akan menjadi lebih parah tanpa rawatan.

  Memandangkan simptom serangan panik juga boleh menyerupai masalah kesihatan lain yang serius, seperti serangan jantung, adalah penting untuk ia dinilai oleh profesional penjagaan kesihatan jika anda tidak begitu pasti apa yang menyebabkan simptom-simptom tersebut.

  Punca

  Apakah punca serangan panik?

  Tidak diketahui apakah sebenarnya yang menyebabkan serangan panik atau gangguan panik, tetapi faktor-faktor berikut mungkin memainkan peranan:

  • Genetik
  • Tekanan utama
  • Perangai yang lebih sensitif terhadap tekanan atau terdedah kepada emosi negatif
  • Perubahan tertentu dalam cara bahagian fungsi otak anda

  Serangan panik boleh bermula dengan tiba-tiba dan tanpa sebarang amaran, tetapi dari masa ke masa, ia biasanya dicetuskan oleh situasi tertentu.

  Sesetengah kajian mencadangkan bahawa tindak balas semula jadi tubuh anda terhadap bahaya, mempengaruhi serangan panik. Sebagai contoh, jika beruang grizzly datang mengejar anda, tubuh anda akan bertindak secara semula jadi. Kadar denyutan jantung dan pernafasan anda akan bertambah kerana tubuh anda menyiapkan diri untuk keadaan yang mengancam nyawa. Banyak reaksi yang sama berlaku dalam serangan panik. Tetapi ia tidak diketahui mengapa serangan panik berlaku apabila tiada bahaya yang jelas hadir.

  Faktor-faktor risiko

  Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada serangan panik?

  Simptom gangguan panik sering bermula pada lewat remaja atau awal dewasa dan menjejaskan lebih ramai wanita berbanding dengan lelaki.

  Faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko untuk mengalami serangan panik atau gangguan panik termasuklah:

 • Sejarah serangan panik atau gangguan panik dalam keluarga
 • Tekanan kehidupan utama, seperti kematian atau penyakit serius yang dialami oleh individu tersayang
 • Kejadian traumatik, seperti serangan seksual atau kemalangan serius
 • Perubahan besar dalam hidup anda, seperti perceraian atau penambahan anak
 • Pengambilan kafein yang berlebihan atau merokok
 • Sejarah serangan fizikal atau seksual semasa zaman kanak-kanak
 • Diagnosis dan rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana pesakit serangan panik didiagnosis?

  Doktor mestilah menentukan sama ada anda mengalami serangan panik, gangguan panik atau keadaan lain, seperti masalah jantung atau tiroid, yang menyerupai gejala panik.

  Untuk membantu menentukan diagnosis, anda mungkin akan melakukan:

  • Pemeriksaan fizikal yang lengkap
  • Ujian darah untuk memeriksa tiroid anda dan lain-lain keadaan yang mungkin dan ujian pada hati anda, seperti elektrokardiogram (ECG atau EKG)
  • Penilaian psikologi untuk berbincang mengenai simptom anda, situasi yang tertekan, ketakutan atau kebimbangan, masalah hubungan, dan isu-isu lain yang mempengaruhi kehidupan anda

  Anda boleh mengisi penilaian diri psikologi atau soal selidik. Anda juga mungkin ditanya mengenai alkohol atau penggunaan bahan lain.

  Bagaimana pesakit serangan panik dirawat?

  Rawatan boleh membantu mengurangkan intensiti dan kekerapan serangan panik anda dan memperbaiki fungsi anda dalam kehidupan seharian. Pilihan rawatan utama adalah psikoterapi dan ubat-ubatan. Satu atau kedua-dua jenis rawatan mungkin akan disyorkan, bergantung kepada keutamaan anda, sejarah anda, keparahan gangguan panik anda dan sama ada anda mempunyai akses kepada ahli terapi yang mempunyai latihan khusus dalam gangguan panik.

  Psikoterapi

  Psikoterapi, juga dikenali sebagai terapi perbualan, dianggap sebagai rawatan pilihan pertama yang berkesan untuk merawat serangan panik dan gangguan panik. Psikoterapi boleh membantu anda memahami serangan panik dan gangguan panik serta belajar bagaimana untuk mengatasinya.

  Satu bentuk psikoterapi yang dikenali sebagai terapi tingkah laku kognitif dapat membantu anda belajar melalui pengalaman anda sendiri bahawa gejala panik tidak berbahaya. Semasa sesi terapi, ahli terapi anda akan membantu anda secara beransur-ansur mewujudkan semula simptom serangan panik dengan selamat, dan berulang-ulang. Sebaik sahaja sensasi panik fizikal tidak lagi mengancam, serangan-serangan itu akan mula diselesaikan. Rawatan yang berjaya juga dapat membantu anda mengatasi ketakutan dari situasi-situasi yang anda telah elakkan kerana serangan panik.

  Hasil dari rawatan ini boleh mengambil sedikit masa dan usaha. Anda mungkin mula melihat simptom serangan panik berkurangan dalam beberapa minggu, dan gejala ini sering berkurangan dengan ketara atau hilang dalam beberapa bulan. Anda boleh menjadualkan lawatan penyelenggaraan sekali-sekala untuk membantu memastikan serangan panik anda tetap terkawal atau untuk merawat ia daripada berlaku kembali.

  Ubat-ubatan

  Ubat boleh membantu mengurangkan gejala yang berkaitan dengan serangan panik serta kemurungan jika itu adalah masalah untuk anda. Beberapa jenis ubat telah terbukti berkesan dalam menguruskan gejala serangan panik, termasuklah:

  • Inhibitor serotonin reuptake terpilih (SSRIs). Secara umumnya ia selamat dengan risiko kesan sampingan serius yang rendah. SSRI antidepresan biasanya disyorkan sebagai ubat pilihan pertama untuk merawat serangan panik. SSRI yang diluluskan oleh Food and Drug Administration (FDA) untuk rawatan gangguan panik termasuk fluoxetine (Prozac), paroxetine (Paxil, Pexeva) dan sertraline (Zoloft)
  • Serotonin dan norepinephrine reuptake inhibitor (SNRIs). Ubat-ubatan ini adalah kelas antidepresan lain. Dadah SNRI yang dipanggil venlafaxine hydrochloride (Effexor XR) diluluskan oleh FDA untuk rawatan gangguan panik
  • Sedatif ini adalah depresen sistem saraf pusat. Benzodiazepines mungkin membentuk tabiat, menyebabkan kebergantungan mental atau fizikal, terutama apabila diambil untuk masa yang lama atau dalam dos yang tinggi. Benzodiazepines yang diluluskan oleh FDA untuk rawatan gangguan panik termasuk alprazolam (Xanax) dan clonazepam (Klonopin). Jika anda mencari penjagaan di dalam bilik kecemasan untuk serangan panik, anda mungkin diberi benzodiazepine untuk membantu menghentikan serangan. Benzodiazepin biasanya digunakan hanya dalam jangka masa pendek. Memandangkan ubat ini boleh membentuk satu tabiat, ubat-ubatan ini bukan pilihan yang baik jika anda mempunyai masalah dengan penyalahgunaan alkohol atau dadah. Ubat ini juga boleh berinteraksi dengan ubat lain, dan menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya.

  Jika satu ubat tidak berfungsi dengan baik untuk anda, doktor mungkin akan mengesyorkan peralihan kepada ubat yang lain atau menggabungkan ubat-ubatan tertentu untuk meningkatkan keberkesanannya. Perlu diingat bahawa ia boleh mengambil masa selama beberapa minggu selepas pengambilan ubat untuk melihat penambahbaikan terhadap gejala.

  Semua ubat-ubatan mempunyai risiko kesan sampingan, dan beberapa jenis ubat mungkin tidak disyorkan dalam keadaan tertentu, seperti kehamilan. Berbincanglah dengan doktor mengenai kemungkinan kesan sampingan dan risiko.

  Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani serangan panik?

  Gaya hidup dan remedi rumah yang berikut mungkin membantu anda menghadapi serangan panik:

  • Ketahui mengenai panik dan kebimbangan. Dengan mengetahui lebih lanjut tentang panik boleh membantu melegakan tekanan anda. Oleh itu, bacalah sesuatu yang menerangkan tentang kebimbangan, gangguan panik, dan tindak balas yang dialami ketika serangan panik. Anda akan belajar bahawa sensasi dan perasaan yang anda miliki apabila anda panik adalah normal dan anda tidak akan menjadi lebih teruk
  • Elakkan daripada merokok, mengambil alkohol, dan kafein. Ini semua boleh menimbulkan serangan panik kepada individu yang mudah terdedah. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengelakkan alkohol, rokok, kopi, dan minuman berkafein lain. Selain itu, berhati-hati dengan ubat-ubatan yang mengandungi perangsang, seperti pil diet dan ubat-ubatan selesema yang tidak mengantuk
  • Ketahui bagaimana untuk mengawal pernafasan anda. Hyperventilation membawa banyak sensasi (seperti kekejangan dan ketegangan dada) yang berlaku semasa serangan panik. Pernafasan dalam, sebaliknya, dapat meredakan gejala panik. Dengan belajar mengawal pernafasan anda, anda akan dapat mengembangkan kemahiran yang dapat anda gunakan untuk menenangkan diri apabila anda mula berasa cemas. Sekiranya anda tahu bagaimana untuk mengawal pernafasan anda, anda juga mungkin akan kurang membuat sensasi yang sangat anda takuti
  • Amalan teknik relaksasi. Apabila diamalkan dengan kerap, aktiviti seperti yoga, meditasi, dan relaksasi otot progresif menguatkan tindak balas relaksasi badan. Amalan relaksasi ini bukan sahaja mempromosikan relaksasi, tetapi ia juga boleh meningkatkan perasaan kegembiraan dan kesungguhan. Jadi, lakukan aktiviti-aktiviti ini dalam rutin harian anda
  • Berhubungan secara bersemuka dengan keluarga dan rakan-rakan. Kegelisahan akan berkembang apabila anda merasa terpinggir. Oleh itu, berhubunglah secara kerap dengan individu yang mengambil berat mengenai anda. Jika anda merasakan bahawa anda tidak mempunyai sesiapa untuk berhubung, terokailah cara untuk bertemu dengan orang baru dan membina persahabatan yang boleh menyokong anda
  • Bersenam dengan kerap. Senaman adalah pelega kecemasan semula jadi, oleh itu cubalah untuk bersenam selama sekurang-kurangnya 30 minit pada kebanyakan hari atau melakukan tiga sesi berasingan selama 10 minit yang mempunyai manfaat yang sama. Latihan aerobik berirama yang memerlukan menggerakkan kedua-dua tangan dan kaki seperti berjalan, berlari, berenang, atau menari boleh menjadi sangat berkesan
  • Dapatkan tidur nyenyak yang cukup. Tidur yang tidak mencukupi atau kurang berkualiti boleh menjadikan kerisauan menjadi lebih teruk. Oleh itu, cuba dapatkan tidur selama tujuh hingga sembilan jam yang berkualiti pada waktu malam 

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 18/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan