backup og meta

Tip Kekal Gembira Di Tempat Kerja

Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 14/07/2020

  Tip Kekal Gembira Di Tempat Kerja

  Kita boleh berusaha untuk menjadikan kehidupan lebih produktif dengan pelbagai cara. Tetapi kita masih tidak boleh melakukan pekerjaan dengan baik jika diri kita tidak berasa gembira. Pelbagai faktor boleh menjadi punca diri anda tidak gembira. Ikut artikel ini untuk mengetahui antara tip kekal gembira di tempat kerja yang mungkin dapat membantu meningkatkan prestasi kerja anda.

 • Hal peribadi

 • Apabila anda sentiasa memikirkan tentang hal peribadi, adalah sukar untuk anda menumpukan perhatian anda menjadi gembira di tempat kerja. Sememangnya tidak ada kehidupan peribadi yang dapat lari dari masalah, tetapi sebaiknya, anda tidak mencampurkan urusan peribadi dengan urusan kerja, dan begitu juga sebaliknya. Tinggalkan masalah dan hal peribadi di rumah, dan fokus dan jadilah individu yang produktif di tempat kerja.

  Ganjaran

  Walau betapa anda menggemari kerja anda, pasti akan hadir satu ketika anda merasa bosan dengan apa yang anda lakukan, lebih-lebih lagi jika tugasan itu adalah tugasan berulang dan sama setiap hari. Sebagai inisiatif, anda boleh memberikan diri anda ganjaran, sebagai contoh, ‘Kalau saya siapkan laporan ini, saya boleh dapatkan sepotong kek dari kafe berhampiran’. Berikan apa sahaja sebagai ganjaran untuk memberikan diri motivasi.

  1. Ubah waktu pagi

  Jika sebelum ini, waktu pagi anda adalah masa yang penuh dengan kekalutan untuk mempersiapkan segalanya, anda perlu mengubah cara tersebut untuk menyingkirkan tekanan. Misalnya, anda boleh menyediakan pakaian kerja anda pada malam sebelum anda tidur. Bagaimana anda memulakan hari anda adalah amat penting untuk memberikan emosi yang baik. Jadi perhatikan kepada rutin anda, tukar dan cari penyelesaian terbaik untuk mendapatkan perubahan yang positif.

 • Fokus pada perkara positif, senyum

 • Seandainya anda mungkin tidak menyukai pekerjaan anda, pasti akan wujud aspek yang anda suka tentang kerja anda. Cari aspek tersebut dan jadikan ia kekuatan untuk anda tersenyum ketika melaksanakan tugasan. Dengan tersenyum, ia secara tidak langsung menyampaikan mesej kepada otak untuk menjadi lebih gembira. Malahan, senyum juga satu penyakit berjangkit – ia akan membuatkan rakan sekerja anda turut tersenyum.

  Menjaga diri

  Merupakan perkara yang paling penting dan paling mudah untuk dilakukan. Anda hanya perlu pastikan diri anda mendapat tidur dan rehat yang secukupnya. Elakkan membawa balik tekanan di tempat kerja ke rumah, kerana ia boleh mendatangkan impak yang tidak baik untuk tidur anda. Apabila anda mendapat tidur dan rehat yang mencukupi serta berkualiti, anda akan cenderung menjadi lebih sihat, lebih gembira. Pastikan anda turut meluangkan sedikit masa untuk bersenam.

  Aspek penjagaan diri ini juga melibatkan soal pemakanan. Menjaga diet pemakanan dan menjaga tahap gula dalam darah dengan mengelakkan makanan yang tidak sihat, pengambilan alkohol yang berlebihan dan merokok, pasti memberikan anda tahap kesihatan yang lebih baik, sekali gus menjadikan emosi anda lebih gembira dan bahagia, membantu anda untuk menjadi lebih fokus dalam kehidupan.

  Pilih untuk menjadi gembira di tempat kerja adalah bermaksud untuk mengelakkan sebarang perbualan yang berunsur negatif, gosip dan individu yang tidak gembira sedaya yang termampu. Tidak kira betapa positif diri anda, berada dan dikelilingi individu yang negatif boleh menjejaskan diri anda. Jangan biarkan sesuatu yang negatif ‘menjatuhkan’ hari anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Amy Kor

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 14/07/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan