Gaya Tidur Gambarkan Personaliti Diri? Ada #7 Posisi Tidur Untuk Dikenal Pasti

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Ketika tidur pastinya banyak gaya tidur yang akan kita buat. Tetapi pernah tak dengar orang mengatakan posisi tidur boleh menggambarkan personaliti diri? Adakah ia benar? Hmmm…jom bongkar!

Gaya tidur vs personaliti diri

Tidur merupakan satu perkara yang akan dilakukan oleh setiap individu. Dan percayakah anda apabila ada yang mengatakan untuk mengetahui tentang personaliti seseorang individu, kita hanya perlu melihat cara tidur untuk mendapatkan gambaran eksklusif mengenai keperibadian sebenar seseorang?

Sesuatu yang sukar untuk dipercayai, bukan? Namun, benarkah posisi tidur menggambarkan personaliti diri?

Pelbagaikajian dan penyelidikan telah dilakukan untuk mempelajari dan mengenal pasti corak tidur yang paling umum dan personaliti individu. Teruskan membaca artikel ini untuk mungkin lebih dapat mengenali personaliti diri.

7 posisi tidur 

 1. Fetal

posisi-tidur

Gaya tidur seperti janin ini adalah apabila anda membengkokkan lutut anda ke arah dada. Ia dipanggil fetal kerana ia seperti kedudukan bayi dalam janin ibunya. Dikatakan individu wanita lebih kerap tidur dalam kedudukan seperti ini berbanding lelaki. Merupakan posisi tidur paling popular.

Ciri-ciri personaliti: Digambarkan seperti cengkerang; keras diluar, tetapi lembut pada bahagian dalam.  Individu dalam gaya ini biasanya pemalu pada pertemuan yang pertama, tetapi apabila mereka sudah selesa dengan anda, mereka akan menjadi lebih terbuka dan tenang. Sensitif. Ada masanya menjadi seorang yang keterlaluan dalam berfikir dan gemar menjadi risau tanpa sebab.

 1. Log

tidur

Keadaan tidur yang berbaring pada sisi sebelah badan, kaki lurus ke bawah dengan tangan turut berada di sisi. Ia dikatakan gaya tidur yang membosankan.

Ciri-ciri personaliti: Merupakan individu yang mudah mesra, periang dan popular. Seorang individu gemar bersosial, namun gemar untuk bersama dengan mereka yang agak berstatus. Mudah mempercayai individu tidak dikenali yang menyebabkan golongan ini mudah tertipu.

 1. Yearner

tidur-menggambarkan-personaliti

Posisi tidur seperti Log, cuma kedudukan tangan anda menghulur ke depan, seperti sedang mengambil sesuatu, atau ingin memegang seseorang.

Ciri-ciri personaliti: Dikatakan individu yang agak rumit. Berfikiran terbuka tetapi tidak mudah tertipu. Seorang yang agak sinis dan mudah curiga. Agak perlahan dan lambat dalam membuat sesuatu keputusan, tetapi apabila sekali mencapai keputusan, mereka akan berpegang teguh kepada keputusan yang telah dibuat.

 1. Soldier

tidur-menggambarkan-personaliti

Seperti nama yang diberikan, gaya tidur ini adalah seperti seorang tentera – berbaring, kedudukan menegak dan tangan di sisi.

Ciri-ciri personaliti: Digambarkan sebagai individu yang pendiam, kuat, serius,  tegas serta mempunyai piawaian tahap moral yang ketat dan tinggi untuk diri sendiri. Seorang yang boleh menyesuaikan diri dengan baik, mengetahui tujuan kehidupan dan berusaha mencapainya. Tidak gemarkan kekecohan. Namun, individu yang tidur pada posisi ini mungkin mengalami masalah tidur berdengkur.

 1. Freefaller

tidur

Kedudukan tidur meniarap, tangan seperti memeluk bantal dan kepala memandang ke sisi. Kedudukan tidur meniarap ini dikatakan agak kurang selesa, malah boleh mendatangkan kesakitkan pada bahagian leher. Tetapi individu yang gemar tidur dalam posisi ini, menikmati posisi tidur sebegini dan sukar untuk mengubahnya.

Ciri-ciri personaliti: Dikatakan sebagai individu yang berani, terbuka, suka bergembira dan ramah. Cenderung untuk menghadapi sesuatu yang berisiko tetapi tidak mempunyai kekuatan mental dan emosi untuk menangani kritikan atau situasi yang tidak masuk akal. Cepat dilanda kegelisahan dan gemar untuk menjadi seseorang yang memegang kawalan kepada sesuatu keadaan.

 1. Starfish

tidur

Seperti namanya, kelihatan seperti bintang tidur di atas katil. Merupakan gaya tidur yang kurang popular.

Ciri-ciri personaliti: Merupakan individu yang bersemangat untuk membantu dan mendengar pemasalahan rakan-rakan. Dikatakan sebagai individu yang amat disenangi, kerana menjadi seorang yang setia dan memberikan keutamaan dalam persahabatan. Tidak suka menjadi tumpuan ramai dan suka menjauhkan diri dari perhatian. Tetapi seperti Soldier, individu yang tidur sebegini turut berdepan dengan masalah tidur berdengkur.

 1. Stargazer

personaliti diri

Bukan satu keadaan tidur yang popular. Ia merupakan gaya berbaring, dengan kedua belah tangan berada di belakang kepala.

Ciri-ciri personaliti: Individu yang periang, rasioanal, ceria dan berpandangan positif dalam kehidupan. Mengutamakan rakan dan sanggup melakukan apa sahaja kepada mereka yang disayanginya. Romantis dan mudah bersosial serta bergaul. Individu tidur pada posisi ini mempunyai keperibadian diri yang sangat kuat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungking berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tegas & Garang Itulah Sifat Anak Ke-3 Tapi Dalam Diam Manja, Nak Tahu Fakta Menarik Lagi? Baca Ini

  Mesti anda pernah terbaca mengenai fakta anak ketiga. Adakah ia benar atau tidak? Jom ketahui keperibadian anak nombor 3 yang mungkin tidak disedari.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 29/05/2020 . 3 minit bacaan

  Bahana Ibu Hamil Tidur Berdengkur, Bukan Saja Tingkat Risiko Pre-Eklampsia, Tapi Juga Bersalin C-zer

  Berdengkur 1 perkara biasa. Tetapi jika anda tidur berdengkur semasa hamil, ia mungkin petanda masalah gangguan tidur. Ada risiko perlu anda ambil tahu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu 07/05/2020 . 3 minit bacaan

  Orang Kata Tidur Berpelukan Baru Syok, Ini Rupanya Maksud 8 Posisi Tidur Suami Isteri!

  Posisi tidur pasangan suami isteri boleh membawa 1001 maksud tersirat. Konflik di dalam rumah tangga dan kebahagiaan, semuanya boleh dilihat ketika tidur.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Tidur Berkualiti 23/04/2020 . 3 minit bacaan

  Drama Camelia: Satu Individu, Dua Identiti, Betul Ke Wujud?

  Adakah benar, terdapat satu keadaan di mana seseorang individu itu mempunyai dua atau lebih identiti yang berbeza seperti dalam drama bersiri Camelia?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 13/02/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pening kepala

  Ada Masalah Vertigo? Ini 3 Tip Tidur Lena Untuk Elak Kepala Pusing Saat Bangun Pagi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/12/2020 . 3 minit bacaan
  sifat anak pertama

  Anak Sulung Suka Mengarah? Ada 11 Lagi Personaliti Menarik Kak Long & Abang Long

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/10/2020 . 3 minit bacaan
  sakit punggung ketika hamil

  Ibu Hamil Selalu Ada Masalah Sakit Punggung? Jom Cuba 11 Cara Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/10/2020 . 3 minit bacaan
  urat simpul

  Jangan Ambil Mudah Masalah Urat Simpul Semasa Hamil! Ini Keadaan PERIT Yang Dialami Bakal Ibu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/09/2020 . 3 minit bacaan