Lelaki MUDAH Dijangkiti Virus Novel Korona?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/04/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Walaupun tiada pernyataan rasmi berkenaan dengan kecenderungan virus novel korona untuk menjangkiti jantina tertentu, kajian mendapati bahawa lelaki mungkin menjadi sasaran kegemaran virus novel korona.

Sehingga kini (21 Februari 2020), wabak virus tersebut telah menjangkiti lebih daripada 70,000 individu di seluruh dunia dan menyebabkan lebih daripada 2,000 kes kematian. Saintis bukan sahaja giat mencari punca dan rawatan, mereka juga mengkaji faktor yang menyebabkan seseorang itu mudah untuk mendapat jangkitan.

Di Malaysia pula, berikut adalah statistiknya:

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

22,957

Disahkan

9,196

Sembuh

199

Kes Kematian
Peta sebaran

Baca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

Lelaki cenderung untuk mendapat penyakit kronik berbanding wanita

lelaki

Kajian yang dijalankan di Wuhan oleh The Novel Coronavirus Pneumonia Emergency Response Epidemiology Team melibatkan 44,000 kes positif wabak telah menunjukkan bahawa lelaki bukan sahaja merupakan populasi majoriti yang dijangkiti oleh virus novel korona, malah kadar kematiannya tinggi (2.8%) berbanding dengan wanita (1.7%).

Artikel berkaitan:

Dapatan tersebut turut disokong oleh kajian lain yang turut mendapati bahawa risiko lelaki untuk dijangkiti oleh virus novel korona adalah jauh lebih tinggi berbanding wanita. Perkara ini mencetuskan perasaan ingin tahu dalam kalangan ahli akademik berkenaan dengan punca perkara ini berlaku.

Adakah hormon atau faktor biologi yang lain membuatkan lelaki lebih cenderung untuk mendapat jangkitan virus berbanding wanita? Salah satu daripada faktor yang dikaitkan dengan diagnosis jangkitan adalah penyakit kronik seperti hipertensi, kencing manis, masalah jantung dan kanser.

Untuk memahami dengan lebih mudah bagaimana virus korona boleh menyebabkan anda sakit, video ini ada jawapannya.

Bagaimana Virus Korona Wuhan Boleh Menyebabkan Anda Sakit?

Bagaimana cara Virus Korona Wuhan ni merebak? Tengok video ini bagi memahami cara virus ini tersebar dan menjangkiti manusia.Ketahui senarai hospital yang boleh mengendalikan virus ini di sini: http://bit.ly/2Gzx8dQ#ncov2019 #koronavirus #HelloHealthGroup #hellodoktor #HelloHealthCoronavirus

Posted by Hello Doktor on Tuesday, February 4, 2020

Walaupun wanita mempunyai risiko yang hampir sama tinggi atau lebih tinggi berbanding lelaki untuk mendapat penyakit kronik selepas menopaus, namun lelaki lebih cenderung untuk mendapat masalah hipertensi berbanding wanita.

Di Amerika Syarikat, peratusan lelaki dengan masalah hipertensi berada pada angka 33 manakala wanita hanya pada angka 30.7. Corak yang sama juga boleh dilihat pada masalah diabetes. Kecenderungan untuk mendapat kencing manis menyebabkan individu tersebut berisiko untuk mendapat jangkitan.

Mereka yang didiagnosis dengan penyakit kronik tersebut kebiasaannya mempunyai sistem pertahanan badan lemah, sama seperti penyakit jantung, kanser atau individu yang sedang mendapatkan rawatan kanser. 

Oleh sebab lelaki masih merupakan golongan yang memegang angka tertinggi dalam senarai penyakit kronik tersebut, mereka dianggap sebagai lebih berisiko berbanding wanita untuk mendapat jangkitan virus novel korona.

Persamaan pola jangkitan wabak virus novel korona dan wabak SARS

virus novel

Virus korona sindrom pernafasan akut teruk (SARS-CoV) mempunyai banyak persamaan dengan virus novel korona yang kian menular ketika ini. Malah, sebelum panggilan COVID-19 dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), virus novel korona digelar sebagai SARS-CoV-2 oleh segelintir ahli akademik.

Oleh sebab jangkitan virus novel masih lagi dikira baharu dan tidak mempunyai banyak maklumat, kebanyakan tanggapan yang dibuat sebelum menjalankan kajian berasal daripada maklumat yang dikumpul semasa wabak SARS pada tahun 2003.

Artikel berkaitan:

Seperti virus novel korona, wabak SARS juga disyaki berpunca daripada pengambilan makanan eksotik, musang yang dijual di pasar China. Manusia tak pernah serik kan?!

Berikut adalah perbezaan antara virus influenza biasa dan virus korona agar anda dapat memahaminya dengan lebih baik.

virus novel

Ia mempunyai maklumat genetik yang hampir sama dengan virus novel korona dan menjangkiti lebih ramai lelaki berbanding wanita. Kajian terhadap tikus yang diterbitkan pada tahun 2017 oleh Universiti Iowa telah menunjukkan bahawa tikus jantan lebih mudah mendapat jangkitan berbanding dengan tikus betina.

Dapatan tersebut tidak semestinya boleh menggambarkan apa yang bakal terjadi pada manusia namun banyak kajian lain turut membuktikan kelemahan kaum Adam dalam menghadapi wabak virus.

Maklumat genetik yang terdapat pada kromosom X atau hormon estrogen atau kedua-duanya boleh memainkan peranan penting dalam menghindari jangkitan wabak virus novel korona.

Risiko jangkitan wabak virus novel korona

lelaki, virus novel

Walaupun dapatan kajian mengatakan lelaki lebih berisiko, ini tidak bermakna wanita boleh mengambil ringan akan isu ini.

Virus novel korona tidak memilih untuk menjangkiti individu. Sesiapa yang tidak mengambil langkah pencegahan berisiko untuk dijangkiti.

Oleh sebab mereka yang mengalami penyakit kronik mudah untuk mendapat jangkitan ini, mereka digalakkan untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan sekiranya ada simptom selesema.

Artikel berkaitan:

Ini berikutan, mereka yang mempunyai latar belakang kesihatan sedemikian berisiko untuk mendapat komplikasi wabak seterusnya meningkatkan kadar kematian pesakit.

Penjelasan berkenaan mengapa seseorang individu itu mendapat jangkitan tidak semestinya kompleks. Mungkin jantina memainkan peranan dalam menentukan risiko mendapat jangkitan, namun, tidak dapat dinafikan bahawa banyak faktor lain yang boleh mempengaruhi kebarangkalian untuk seseorang itu dijangkiti.

Artikel berkaitan:

8 Soalan Bermain Di Fikiran Tentang COVID-19 Yang Anda WAJIB Tahu – Jangan Panik!

Sebagai contoh, merokok. Menurut Michael Ryan, Pengarah Eksekutif Program Kesihatan Kecemasan yang diselia oleh WHO, merokok merupakan hipotesis yang terbaik dalam menerangkan kenapa lelaki lebih ramai dijangkiti oleh wabak virus novel korona.

Satu kaji selidik nasional berkenaan dengan tabiat merokok di China mendapati bahawa 62% lelaki pernah/ masih merokok berbanding dengan wanita yang hanya merangkumi 3%. Tabiat merokok itu sendiri merupakan faktor risiko bagi jangkitan paru-paru. 

Pernyataan tersebut disokong oleh Saskia Popescu, seorang Ahli Epidemiologi dari Arizona. Merokok memang boleh meningkatkan risiko individu untuk mendapat jangkitan virus novel korona.

Jika dilihat sendiri pada fasa awal jangkitan, kebanyakan pesakit adalah lelaki. Namun data yang diberikan pada waktu itu tidak semestinya tepat.

Ini berikutan simptom wabak yang sama seperti masalah selesema yang lain menyebabkan ramai individu tidak melakukan pemeriksaan awal.

Konklusi

Walaupun kajian menunjukkan lelaki lebih berisiko berbanding wanita untuk mendapat jangkitan virus novel korona, tapi ia tidak bermakna wanita tidak perlu berhati-hati.

Langkah berjaga-jaga seperti membasuh tangan, memakai topeng jika sakit dan berada pada jarak sekurang-kurangnya 2 meter perlu bagi melindungi diri anda daripada jangkitan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan. 

#HelloHealthGroup, #hellodoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Larangan Rentas Daerah Berkuatkuasa Jam 12 Malam Ini Di Sabah! Amerika Turut Bertindak?

  Disebabkan peningkatan kes yang agak ketara, kerajaan telah mengeluarkan perintah larangan rentas daerah di sabah. Ia berkuatkuasa jam 12 malam ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Coronavirus, COVID-19 02/10/2020 . 3 minit bacaan

  Kenapa Perlu Berdiam Diri Sahaja Jika Ada Masalah Ereksi? Lakukan 5 Jenis Ujian Ini Segera!

  Sekiranya kalian ada masalah ereksi zakar seperti mati pucuk, sila lakukan 5 ujian ini bersama doktor secepat mungkin agar ia dapat diatasi segera!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 01/10/2020 . 3 minit bacaan

  Selamat Ke Untuk Wanita Mengandung Pakai Pelitup Muka? Ini Penjelasan Pakar!

  Penggunaan face mask merupakan keperluan penting dalam mencegah jangkitan wabak COVID-19. Namun adakah pemakaian pelitup muka selamat buat wanita hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 29/09/2020 . 3 minit bacaan

  Lelaki Homoseksual & Biseksual Lebih Risiko Terjangkiti Sifilis? – Ini Kata Kajian Pakar

  Ada satu kajian yang mengatakan bahawa lelaki homoseksual & biseksual lebih risiko terjangkiti sifilis. Adakah ia benar? Jom klik untuk baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 23/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesihatan mental

  Hari Statistik Dunia 20 Okt: Angka Kesihatan Mental Dunia Meningkat Angkara COVID-19

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  virus corona

  Sudah Sembuh Daripada COVID-19? Anda Belum Boleh Tarik Nafas Lega! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  suhu badan manusia

  Angkara Mahu Cepat, Ramai Yang Suka Scan Suhu Pada Tangan, Tepat Ke Bacaannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 2 minit bacaan
  kesihatan mental

  Ramai Sakit Jiwa Angkara COVID-19, Mungkinkah PKPB Kali Ini Bakal Tambah Bilangan Pesakit Mental?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan