Keppra

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 6 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Keppra?

Keppra® adalah ubat anti-epileptik, juga dikenali sebagai anti-sawan.

Keppra® digunakan untuk merawat sawan permulaan separa (partial onset) pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 4 tahun.

Keppra® juga digunakan untuk merawat sawan tonik-klonik pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berusia sekurang-kurangnya 6 tahun, dan sawan mioklonik pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 12 tahun.

Bagaimanakah kegunaan Keppra?

Gunakan ubat ini sebagaimana diarahkan oleh doktor. Patuhi semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan mengubah dos untuk memastikan anda memperoleh hasil yang terbaik. Jangan ambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar, lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Keppra® biasanya diambil sekali setiap 12 hingga 24 jam. Ambil ubat ini pada masa yang sama setiap hari. Anda juga boleh mengambil ubat ini dengan atau tanpa makanan.

Jika seorang anak anda menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda jika anak anda mengalami perubahan dalam berat badan. Dos Keppra® adalah berdasarkan berat badan pada kanak-kanak, dan sebarang perubahan boleh menjejaskan dos anak anda.

Jangan menghancurkan, mengunyah, atau memecahkan tablet pelepasan terlanjut. Ia perlu ditelan secara keseluruhan.

Bagaimana saya menyimpan Keppra?

Keppra® paling baik disimpan pada suhu bilik dan terlindung dari cahaya matahari dan kelembapan. Bagi mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan Keppra® di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Keppra® yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat jauh dari capaian kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Keppra® ke dalam jamban atau tuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Keppra?

Sebelum mengambil ubat ini, sila beritahu doktor anda sekiranya:

 • Anda mengandung atau menyusu badan. Ini kerana, semasa anda mengandung atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas cadangan doktor.
 • Anda mengambil apa-apa ubat lain. Ini termasuk ubatan yang anda ambil yang boleh didapati tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan suplemen.
 • Anda mempunyai alahan dengan bahan aktif atau tidak aktif Keppra® atau ubatan lain.
 • Anda mempunyai sebarang penyakit, gangguan, atau keadaan perubatan yang lain.

Jangan berhenti menggunakan Keppra® tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda, walaupun anda rasa seperti telah sembuh. Anda mungkin mengalami peningkatan sawan jika anda berhenti menggunakan Keppra® secara tiba-tiba. Anda perlu mengurangkan penggunaan sedikit demi sedikit dahulu sebelum anda menghentikan ubat sepenuhnya.

Sesetengah orang mempunyai fikiran untuk bunuh diri apabila mula mengambil ubat ini. Maka kekallah berjaga-jaga dengan perubahan dalam mood atau gejala anda. Lamelalui mulutrkan sebarang simptom baru atau simptom yang semakin buruk kepada doktor anda.

Pakai tag amaran perubatan atau bawa kad pengenalan maklumat yang menyatakan bahawa anda mengambil Keppra®. Mana-mana penyedia penjagaan perubatan yang merawat anda juga perlu tahu bahawa anda mengambil ubat anti-sawan.

Keppra® boleh menjejaskan pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda perlu memandu atau melakukan apa sahaja yang memerlukan anda berjaga-jaga. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

Jangan mulakan atau berhenti mengambil Keppra® semasa hamil tanpa nasihat doktor anda. Mengalami sawan semasa kehamilan boleh membahayakan kedua-dua ibu dan bayi. Kawalan sawan adalah sangat penting semasa kehamilan, dan faedah-faedah mencegah sawan adalah melebihi risiko yang hadir dengan penggunaan Keppra®.

Adakah selamat untuk mengambil Keppra semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat melalui muluttensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. Keppra® adalah pada kategori risiko kehamilan tahap C, menurut badan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA).

Rujukan kategori risiko kehamilan FDA adalah seperti berikut:

 • A=Tiada risiko
 • B=Tiada risiko menurut beberapa kajian
 • C=Mungkin terdapat risiko
 • D=Bukti melalui mulutsitif berkenaan risiko
 • X=Kontraindikasi
 • N=Tidak diketahui

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Antara kesan sampingan yang biasa termasuklah:

 • Pening kepala
 • Mengantuk
 • Rasa letih & kelemahan
 • Rasa agresif atau mudah marah
 • Hilang selera makan
 • Hidung tersumbat
 • Jangkitan

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai simptom tindak balas alahan berikut: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai apa-apa kesan sampingan, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Keppra?

Keppra® boleh mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mempengaruhi prestasi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang digunakan (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Keppra?

Keppra® mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol, dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkatkan kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang bermelalui muluttensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Keppra?

Keppra® boleh bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Adalah sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi berkenaan keadaan kesihatan anda.

Untuk memastikan Keppra® adalah selamat untuk anda, sila beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • Penyakit buah pinggang (atau sedang memerlukan dialisis)
 • Kemurungan atau masalah mood lain
 • Sejarah penyakit mental atau psikosis
 • Sejarah pemikiran atau tindakan membunuh diri

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Sawan Mioklonik

Dos pelepasan segera: 500 mg IV / melalui mulut setiap 12 jam; boleh meningkat setiap 2 minggu sebanyak 500 mg / dos kepada dos 1500 mg setiap 12 jam yang disyorkan.

Keberkesanan dos <3000 mg / hari masih belum dikaji dengan secukupnya.

Sawan Permulaan Separa

Digunakan sebagai terapi tambahan.

Dos pelepasan segera: 500 mg melalui mulut setiap 12 jam; boleh meningkat setiap 2 minggu sebanyak 500 mg / dos; tidak melebihi 3000 mg / hari.

Dos pelepasan terlanjut: 1000 mg melalui mulut setiap hari; boleh meningkat setiap 2 minggu sebanyak 1000 mg / hari; tidak melebihi 3000 mg / hari.

IV: 500 mg setiap 12 jam; boleh meningkat setiap 2 minggu sebanyak 500 mg / dos; tidak melebihi 3000 mg / hari.

Sawan Menyeluruh Tonik-Klonik

Dos pelepasan segera: 500 mg IV / melalui mulut setiap 12 jam; boleh meningkatkan setiap 2 minggu sebanyak 500 mg / dos kepada dos 1500 mg setiap 12 jam yang disyorkan.

Keberkesanan dos <3000 mg / hari masih belum dikaji dengan secukupnya.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Sawan Permulaan Separa

Digunakan sebagai terapi tambahan.

Tablet pelepasan segera:

 • <1 bulan: Keselamatan dan keberkesanan tidak ditubuhkan.
 • 1-6 bulan: 7 mg / kg melalui mulut setiap 12 jam; meningkat dengan kenaikan 7 mg / kg setiap 12 jam pada setiap 2 minggu kepada dos yang disyorkan 21 mg / kg setiap 12 jam.
 • 6 bulan-4 tahun: 10 mg / kg melalui mulut setiap 12 jam, meningkat dengan kenaikan 10 mg / kg setiap 12 jam pada setiap 2 minggu kepada dos yang disyorkan 25 mg / kg setiap 12 jam.
 • 4-16 tahun: 10 mg / kg melalui mulut setiap 12 jam; tambah setiap 2 minggu sebanyak 10 mg / kg / dos hingga 30 mg / kg setiap 12 jam.
 • >16 tahun: 500 mg melalui mulut setiap 12 jam, meningkat sebanyak 500 mg setiap 12 jam pada setiap 2 minggu kepada dos yang dicadangkan 1500 mg setiap 12 jam.
 • Dos harian ialah 3000 mg (1500 mg BID).

Tablet pelepasan terlanjut:

 • <12 tahun: Keselamatan dan keberkesanan tidak ditubuhkan.
 • & 12 tahun: 1000 mg melalui mulut setiap hari pada mulanya; boleh menyesuaikan dos sebanyak 1000 mg kenaikan setiap 2 minggu kepada maksimum 3000 mg / hari.

Kejutan Umum Tonik-Clonic

<6 tahun: Keselamatan dan keberkesanan tidak dapat dipastikan.

6-16 tahun: 10 mg / kg melalui mulut setiap 12 jam; tambah setiap 2 minggu sebanyak 10 mg / kg / dos untuk dos yang disyorkan 30 mg / kg setiap 12 jam; keberkesanan dos <60 mg / kg / hari adalah tidak dapat dipastikan.

> 16 tahun: 500 mg melalui mulut setiap 12 jam, meningkat sebanyak 500 mg setiap 12 jam pada setiap 2 minggu ke dos yang dicadangkan 1500 mg setiap 12 jam.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Keppra® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan yang berikut:

 • Tablet Keppra®, pelepasan segera 250mg, 500mg, 750mg, 1g
 • Tablet Keppra®, pelepasan terlanjut 500mg, 750mg
 • Larutan Oral Keppra® 100mg/mL
 • Larutan boleh suntik Keppra®: 5mg/mL, 10mg/mL, 15mg/mL, 100mg/Ml

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Keppra®, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga pengambilan dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  Phenytoin

  Phenytoin

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 17/05/2018 . 9 minit bacaan