Garis Panduan Baru Strok Untuk Wanita

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Selama bertahun-tahun, strok telah menjadi faktor yang memberi kesan kepada kebanyakan penduduk moden akibat perubahan yang banyak dalam gaya hidup. Secara umum, sebagai seorang wanita, anda mungkin menghadapi faktor risiko yang sama untuk strok seperti lelaki. Walau bagaimanapun, jantina anda juga memberi kesan kepada risiko melalui hormon, kehamilan, melahirkan anak dan isu berkaitan seks lain. Akibatnya, anda memerlukan panduan khusus yang dibuat untuk wanita melawan strok.

Garis panduan baru untuk mencegah strok dalam kalangan wanita memberikan cadangan yang berdasarkan sains. Berikut adalah perkara yang paling penting:

 1. Aspirin berdos rendah dan/atau terapi tambahan kalsium disyorkan untuk wanita yang mempunyai tekanan darah tinggi sebelum mengandung bagi mengurangkan risiko mendapat preeklamsia. Kalsium, dengan magnesium, akan memberi kesan yang besar dalam mewujudkan lebih banyak sel-sel darah baru untuk membekalkan sumber yang luar biasa bagi wanita hamil. Sebaliknya, pastikan anda sentiasa meletakkan masalah berat badan anda dalam kawalan, kerana ia akan memberi kesan kepada tekanan darah anda. Anda boleh menyemak BMI dan statistik kesihatan anda untuk mengetahui  diri anda lebih baik. Anda juga boleh berhenti merokok, makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan daripada daging dan makanan segera (fast food)untuk mencegah tekanan darah tinggi.
 2. Sejak preeklampsia meningkatkan risiko strok dan tekanan darah tinggi pada wanita, ia harus dianggap faktor risiko walaupun selepas kehamilan. Preeklampsia sendiri akan menggandakan risiko strok. Tambahan pula, menurut beberapa kajian, wanita yang menderita preeklampsia sebelum 32 minggu akan mengalami peningkatan risiko strok sebanyak lima kali ganda.
 3. Wanita hamil yang mempunyai tekanan darah tinggi harus berbincang dengan doktor mereka tentang mendapatkan rawatan. Pelan rawatan kebanyakannya bergantung pada keadaan mereka sendiri. Hanya doktor peribadi anda yang boleh mengesan keadaan kesihatan anda, jadi ikuti mereka untuk meningkatkan kesihatan anda secara berterusan.
 4. Sebelum mengambil pil kontraseptif, wanita sepatutnya memeriksa tekanan darah mereka kerana tekanan darah tinggi dalam kombinasi dengan ubat kawalan kelahiran mungkin menimbulkan risiko strok. Adalah dinasihatkan untuk wanita yang mempunyai migrain berhenti merokok bagi mengurangkan kemungkinan mendapat strok.
 5. Oleh kerana fibrilasi atrial sering dikaitkan dengan strok, wanita lebih daripada 75 tahun harus didiagnosis dan mendapat rawatan awal.

Terdapat banyak sebab lain yang berkaitan dengan strok pada wanita, seperti menopaus, pasca menopaus, kontraseptif oral atau sindrom metabolik dan isu gaya hidup. Selain itu, kemurungan dan gangguan emosi lain adalah faktor risiko yang lebih umum mengenai strok dalam kalangan wanita berbanding lelaki. Oleh itu, wanita perlu menjalani pemeriksaan kesihatan secara teratur untuk mengetahui lebih lanjut mengenai simptom yang mereka alami untuk rawatan seterusnya.

Sementara itu, wanita boleh melindungi diri mereka dengan mengikuti garis panduan di atas dan memaklumkan keadaan. Memahami simptom dan rawatan boleh membantu wanita menyelamatkan nyawa mereka dan mungkin orang lain juga.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada 7 Penyakit Yang Sering Dialami Kaum Adam, Beri Perhatian Awal Sebelum Terkena!

  Bagaimana jika anda mengetahui masalah kesihatan yang cenderung untuk dialami diri? Buat kaum lelaki, ini risiko kesihatan patut diberikan perhatian!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 09/06/2020 . 3 minit bacaan

  Bahaya Sampai Boleh Ragut Nyawa, Ini Sebab Ibu Hamil Perlu Kenal Tanda Awal Praeklampsia

  Praeklampsia atau preeklampsia adalah satu keadaan komplikasi yang melanda ibu hamil. Kenal tanda awal supaya boleh mencegahnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 19/05/2020 . 3 minit bacaan

  Bahana Ibu Hamil Tidur Berdengkur, Bukan Saja Tingkat Risiko Pre-Eklampsia, Tapi Juga Bersalin C-zer

  Berdengkur 1 perkara biasa. Tetapi jika anda tidur berdengkur semasa hamil, ia mungkin petanda masalah gangguan tidur. Ada risiko perlu anda ambil tahu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 07/05/2020 . 3 minit bacaan

  Zzzz… 7 Manfaat Tidur Malam Yang Wajib Anda Tahu! Yang Terakhir ‘Confirm’ Anda Suka

  Selalunya kita memandang remeh tentang kepentingan tidur. Tetapi sebenarnya ada 7 manfaat tidur malam yang perlu anda ketahui.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 12/03/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  angin ahmar

  Simptom Sama, Tapi Lain Penyakit! Ini Cara Nak Bezakan Strok dan Sklerosis Berbilang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  kehamilan berisiko tinggi

  9 Faktor Ini Punca Ibu Terdedah Kepada Kehamilan Berisiko Tinggi, No. 3 Kena Jaga-jaga

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan
  strok

  Muka Senget, Sebelah Badan Lemah Selepas Seks, Ini Punca Strok Selepas Bersenggama

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 15/07/2020 . 3 minit bacaan
  komplikasi kehamilan

  Ada 13 Komplikasi Semasa Mengandung, Paling Bahaya No 1, Jaga-jaga Ibu Hamil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/06/2020 . 3 minit bacaan