home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Fascia: Apakah Ia dan Mengapa Saya Perlu Ketahuinya

Fascia: Apakah Ia dan Mengapa Saya Perlu Ketahuinya

Apa yang kamu fikir lebih penting, kekuatan dan tenaga, atau koordinasi dan fleksibiliti?

Ia bergantung kepada matlamat anda. Tambahan lagi, seberapa kuatkah atau seberapa fleksibelkah yang sedang kita perkatakan? Terdapat perbezaan yang besar diantara mencapai box splits apabila dibandingkan menyentuh jari kaki anda atau mengangkat bebanan 200kg vs membuat pull up.

Ini adalah komen-komen yang wajar jadi saya akan memberikan cara lain. Sekiranya anda secara semula jadi berbakat dengan kekuatan dan kuasa atau koordinasi dan fleksibiliti, yang manakah akan anda pilih?

Dengan ketiadaan matlamat tertentu, cara saya menjawab soalan ini ialah untuk mempertimbangkan mana-mana sifat pergerakan yang paling sukar diperolehi? Tanpa ingin menaikkan kemarahan sejumlah besar peminat kekuatan, setelah bekerja dengan beratus-ratus pelanggan selama bertahun-tahun, saya cenderung untuk mengatakan bahawa adalah lebih mudah untuk mendapatkan kekuatan dan tenaga daripada untuk mendapatkan koordinasi dan fleksibiliti.

Ingat, saya hanya menyatakan lebih mudah, bukannya lebih senang

Mengejar tahap kekuatan yang tinggi memerlukan kerja keras tetapi jika anda menggunakan sistem latihan progresif yang melibatkan manipulasi keamatan (beban) dan jumlah, dari masa ke masa, anda akan menjadi lebih kuat. Sekiranya anda juga berlatih dengan pantas semasa mengenakan kuasa, anda akan menjadi lebih kuat. Saya juga ingin menunjukkan bahawa bergantung kepada individu, usaha berterusan kedua-dua sifat secara eksklusif sering menjejaskan kualiti pergerakan keseluruhan.

Fleksibiliti, pergerakan dan koordinasi sedikit lebih rumit untuk diperoleh. Untuk mendapat peningkatan yang besar dalam fleksibiliti, contohnya, memerlukan jalan yang panjang dan perlahan dan jurulatih tidak memasukkannya dalam program mereka. Jika pelanggan datang kepada anda dan berkata beliau mahu menjadi lebih diselaraskan, ia akan mudah difahami jika anda merasakan sedikit kebimbangan. Anda perlu terlebih dahulu memahami mengapa individu itu tidak dikordinasi dengan baik, sistem mana yang merangsang dan jenis pergerakan yang sesuai.

Dalam dunia latihan berat badan, individu yang dikordinasi dan fleksibel memerlukan kekuatan yang kurang. Mereka mempunyai keupayaan untuk memanipulasi badan mereka menjadi sudut leverage yang bermanfaat dan bukannya melawan ketegangan mereka sendiri dan perlu bekerja keras untuk setiap perkara yang dilalui.

fascia

Koordinasi tanpa usaha juga menunjukkan bahawa seseorang juga mempunyai sistem motor yang sangat maju. Sistem saraf periferal, cerebellum, pra-motor dan korteks motor sangat mengetahui apa yang mereka lakukan, mereka mempunyai perbendaharaan kata pergerakan yang besar, atau boleh juga saya katakan mereka mempunyai tahap Kecerdikan Pergerakan yang tinggi.

Begitu juga kemahiran yang sukar difahami yang lebih penting berbanding tenaga dan kekuatan? Itu benar-benar terbuka untuk diperdebatkan, perbahasan yang saya tidak mahu bahaskan di peringkat ini. Mungkin bukan penyelarasan dan fleksibiliti yang jauh lebih sukar untuk dicapai, malah kebanyakan pelatih kurang selesa dengan cara melatih sifat-sifat ini.

Dalam sistem AMN, kerja kemahiran adalah ekspresi semua empat sifat dan saya ingin membuat satu kes tentang mengapa kita harus mula melihat pergerakan kemahiran sebagai pilihan latihan untuk pelanggan.

Stuntman Olimpik

Jika ada perkara sedemikian, saya akan berada di sana untuk menontonnya setiap tahun kerana semua atlet yang saya kendalikan, stuntmen adalah yang paling hebat.

Untuk menjadi stuntman yang berjaya dalam filem moden, anda perlu hebat dalam melakukan:

Akrobatik

Seni Bela Diri, Gimnastik, Parkour, Tricking, Menyelam, menyelam di laut dalam dan Berenang selain berasa selesa dengan letupan dan bermain dengan api. individu-individu ini adalah atlet paling mengagumkan yang pernah saya lihat dan kemahiran pergerakan mereka berbeza sepenuhnya dengan sukan tradisional.

Sistem pergerakan berasaskan kemahiran kami direka untuk pelatih baharu, dan kebanyakan pelatih sudah mula belajar kemahiran baharu berasaskan pergerakan.

Kerja kemahiran menggabungkan ekspresi kekuatan, kuasa, koordinasi, mobiliti, fleksibiliti dan keseimbangan. Terdapat manfaat yang tidak ternilai untuk pergerakan seperti ini secara neurologis tetapi dalam industri yang terobsesi dengan mekanik, ramai yang gembira dapat mendengar bahawa ia juga bagus untuk sistem fascial.

Fascia bukan hanya sistem mekanikal, ianya lebih daripada itu! Malah, tidak ada bahagian manusia yang hanya bersifat mekanikal.

Fascia

Fascia telah mendapat sokongan yang sangat besar dalam terapi manual, kesihatan dan kecergasan sejak 10 tahun yang lalu, meletakkannya tepat di bahagian atas yang paling popular dan sering dibincangkan mengenai tisu di dalam tubuh manusia. Oleh itu, ianya amat penting dan perkara yang berpengaruh.

Fascia adalah tisu penghubung utama badan dan mempunyai banyak bentuk yang dikenali seperti ligamen, retinacula, tendon, aponeuros, band fascial, plura, meninges, perimysium, epimsium dan juga kantung pericardial. Ia sangat bersifat fabrik yang menjadikan badan sebagai satu kejutan kejuruteraan genius yang tidak dapat diduga!

Terdapat beberapa penyelidik dan ahli terapi fascial yang sangat saya hormati. Luigi Stecco of Fascial Manipulation adalah salah seorang daripada mereka;

Fascia, apakah ia?

“Dalam perubatan, ia selalu dianggap memiliki fungsi semata-mata, atau peranan, penahanan atau pengekangan, sejenis bahan pembungkus. Pada masa ini, pandangan ini telah berubah sedikit. Fascia sebenarnya memanjang dalam otot, melalui perimsium dan endomysium. Kesinambungan ini bererti bahawa penguncupan setiap serat otot tunggal dihantar ke fascia yang mendalam, atau lapisan paling luar dari ruang otot. Kini fascia dianggap sebagai konduktor sebuah orkestra yang memainkan simfoni pergerakan, di mana ia menyegerakan crescendo beberapa otot dan diminuendo yang lain. Hasilnya adalah pergerakan yang harmonis. “Temubual bersama Luigi Stecco oleh Massimo Ilari.

Oleh kerana sesetengah pakar bedah pintar dan ahli anatomi menyedari bahawa fascia mungkin lebih daripada sekadar benda putih yang perlu dipotong untuk sampai ke otot, penyelidikan dan hipotesis telah diterbitkan dengan pantas. Walaupun beberapa tuntutan teknik terapi manual berasaskan fascial mungkin masih tidak berasas, satu keperihalan sistem fascial nampaknya benar.

Gelincir dan gelongsor

“Muskuloskeletal yang tidak berfungsi dianggap berlaku apabila fascia otot tidak lagi meluncur, meregang, dan menyesuaikan dengan betul dan fibrosis di sudut persimpangan ketegangan yang dikenali sebagai cc dan cf. Fibrosis penyesuaian seterusnya boleh berkembang sebagai akibat daripada ketegangan bukan fisiologi yang tidak dapat dikekalkan dalam segmen fascial “.

Kajian Perintis: Penggunaan teknik Manipulasi Fascial (c) dalam pengurusan sakit bahu kronik – Asas anatomi dan implikasi klinikal. Oleh Day JA, Stecco C, Stecco A (JBMT, 2009)

Walaupun saya akan menambah beberapa faktor yang berbeza dan berpengaruh untuk menjelaskan ketidakfungsian muskuloskeletal, saya menerima hakikat bahawa sistem fascial berfungsi secara optimum apabila ia bergerak.

Adakah bentuk mengikuti fungsi?

Adakah prinsip berkaitan dengan seni bina moden dan reka bentuk perindustrian pada abad ke-20? Prinsipnya adalah bahawa bentuk bangunan atau objek harus berdasarkan pada fungsi atau tujuannya

Kita semua telah mendengar frasa ini digunakan dalam industri kesihatan dan kecergasan untuk menggalakkan istilah yang saya benci; ‘Latihan berfungsi’. Saya tidak menyukai kenyataan ini mengenai bentuk dan fungsi. Dalam erti evolusi dan berkaitan dengan pergerakan, fungsi badan itu mampu berinteraksi secara berkesan dengan alam sekitar.

Berjalan, Berlari, Melompat, Memburu, (Berlawan), Mendaki dan Berenang: Lokomotif yang Boleh Disesuaikan

Hipotesis tentang mengapa kita mempunyai otak yang sangat berkuasa ini adalah disebabkan oleh kapasiti kita untuk gerakan yang rumit, varians alam sekitar dan keperluan untuk dapat meramalkan hasil interaksi tersebut untuk mempromosikan kelangsungan hidup kita.

Zaman sekarang, fungsi tubuh manusia mempunyai kebebasan dan berpotensi untuk melakukan apa sahaja yang kita inginkan dengannya. Bentuk kami, reka bentuk kami jika anda mahu, memberi kita peluang berhampiran dengan potensi pergerakan tanpa had.

Bergerak dengan cara yang menggalakkan dan mengintegrasikan bentuk kita justeru fungsi yang lebih baik akan diikuti.

Kolagen

Sebagai tindak balas kepada regangan fisiologi biasa, kolagen, sebatian asas tisu penghubung kita menyesuaikan diri dengan mengubah sifat senibina untuk memenuhi permintaan yang dikenakan.

Dalam subjek yang sihat, 50% fibril kolagen diganti setiap tahun sebagai sebahagian daripada kitaran semula jadi kehidupan selular. Terdapat hipotesis untuk menunjukkan bahawa amalan pergerakan tertentu boleh mempengaruhi kitaran ini supaya proses pembaharuan menggalakkan peningkatan yang lebih baik, penghidratan dan gelongsor fascia yang dipaparkan melalui peningkatan pergerakan melalui sudut sendi terbuka.

Seperti biasa saya akan menunjukkan bahawa fascia tidak bersendirian dalam proses ini. Malah, ia adalah sistem penderiaan proprioceptive yang melaksanakan pembelajaran, manakala tisu melakukan penyesuaian.

Sekiranya anda pernah terkejut, marah atau kedua-duanya berkenaan bagaimana anak-anak yang sangat mudah bergerak, jangan risau. Contoh yang diberikan dengan membandingkan pergerakan orang dewasa dengan kanak-kanak itu jelas bodoh dan sebenarnya ia mengganggu saya! Matriks tisu penghubung seorang kanak-kanak secara struktural berbeza daripada orang dewasa. Struktur kolagen seorang kanak-kanak lebih berombak, menjadikannya lebih semulajadi. Persembahan fascia warga tua yang jauh lebih megah dan kurang responsif dan terdapat variasi dalam kualiti ini daripada individu kepada individu yang lain.

‘Anak saya yang berumur 3 tahun mungkin mempunyai persembahan yang cantik tanpa latihan tetapi cuba minta dia berjoging dalam waktu yang sama dengan senyap dan mungkin dia akan bertindak diluar kawalan.

Sama ada ia terbukti dalam makmal atau tidak, (dan nampaknya ia telah) secara anekdot kita melihatnya sepanjang masa. Memperpanjang tisu berubah dengan amalan pergerakan yang tepat. Bukanlah suatu kebetulan bahawa tisu penghubung DAN sistem saraf Capoeiristas, Gimnas dan Penari membenarkan mereka untuk bergerak dengan cantik melalui pergerakan penuh manakala individu-individu yang sama berat dengan anda akan melakukan perkara sebaliknya.

Bagaimana kita memilih untuk bergerak adalah penting.

Mengatasi tindak balas dan elastik

Seolah-olah belajar untuk menjadi hebat tidak mencukupi! Mengejar latihan atlet dan amalan kemahiran pergerakan bersesuaian dengan bayaran untuk meningkatkan daya tenaga dan melepaskan kapasiti fascia.

Keupayaan penyimpanan elastik tisu fascial dapat dipertingkatkan dengan amalan yang betul. Apabila melakukan pemanasan olahraga, kami melatih pelanggan untuk memastikan bola berada tetap di atas kaki. Kami menasihatkan bahawa masa ia jatuh ketanah haruslah minimum dan mereka harus berusaha sedaya yang mungkin.

Menjadi cepat dan reaktif melalui kaki bawah adalah produk latihan. Ia menguatkan kaki dan memerlukan pelan yang panjang untuk meningkatkan gerakan olahraga dalam sukan bola seperti tenis dan skuasy. Sesetengahnya mempunyainya secara semula jadi manakala yang lain harus memperolehinya, tetapi ia sentiasa boleh dipelajari dan diperbaiki.

Tenaga kembali semula, mengatasi ketinggian matriks tisu penghubung dan secara tidak sedar ia digunakan setiap kali kita melompat, melontar atau menendang bola, itu juga hadir dalam setiap pergerakan dinamik yang kami sediakan dalam latihan asas.

Fleksibiliti

Fleksibiliti tidak diperoleh dengan satu pendekatan atau kaedah sahaja. Ia adalah hasil daripada beberapa amalan sampingan yang kemahiran pergerakan adalah sebahagian daripadanya seperti menolak troli, tangan, rolling, latihan olahraga, bridges dan scoots.

Dengan ini, saya boleh membuat kesimpulan bagi artikel ini dengan soalan lain.

“Apa yang lebih berguna dan bermanfaat untuk anda dan pelanggan anda?”

  1. Belajar untuk bergerak dalam corak kompleks yang membina kekuatan, mobiliti, penyelarasan, selaras dengan bentuk kita, memperbaiki otak dengan melibatkan diri dalam proses belajar dan membuat anda kelihatan hebat?

Atau

  1. Latihan dumbbell generik dan menekan dada?

Saya agak berat sebelah jadi saya akan meninggalkannya kepada anda untuk membuat keputusan mengenai perkara itu.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Morteza Tafakory Disemak pada 28/03/2019