home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Tangan Selalu Rasa Gatal? Jangan Percaya Kalau Orang Cakap Sebab Nak Dapat Duit! Ini Punca Sebenar

Tangan Selalu Rasa Gatal? Jangan Percaya Kalau Orang Cakap Sebab Nak Dapat Duit! Ini Punca Sebenar

“Ha, gatal kulit tangan ke tu? Kalau gatal tapak tangan kiri maksudnya duit keluar, kalau tapak tangan kanan pula maksudnya duit masuk!”

Pernahkah anda mendengar ungkapan sebegini? Ayat ini memang popular dalam kalangan orang-orang tua. Garu sahaja tapak tangan, mulalah dikatanya kita akan dapat duit.

Gatal tapak tangan merupakan sesuatu yang normal jika ia berlaku sekali-sekala.

Tetapi, jika ia berlaku dalam satu jangka masa yang panjang dan berlarutan, sudah pasti ia akan menyebabkan ketidakselesaan.

Ada banyak punca yang menyebabkan seseorang itu gatal tapak tangan. Untuk pengetahuan anda, gatal tangan yang terlalu kerap mungkin tanda penyakit yang lebih serius.

Jika anda mengalami kegatalan yang berlarutan, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor untuk sesi konsultasi.

Selepas diagnosis, doktor akan memberi preskripsi ubat mengikut kondisi yang anda alami.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Alergi, sila dapatkannya di sini.

5 punca gatal tapak tangan kiri

Ada beberapa kondisi yang mungkin boleh menyebabkan anda alami gatal pada kawasan tapak tangan. Antaranya ialah:

1. Gatal tapak tangan kiri – Kulit tangan kering

gatal tapak tangan

Kadangkala, kulit tangan yang kering boleh menyebabkan kegatalan. Selalunya, perkara ini lebih lazim berlaku dalam kalangan orang yang lebih berusia kerana tangan mereka lebih kering.

Antara tanda kulit kering ialah kulit merekah dan kemerah-merahan. Mungkin ada bahagian yang mengelupas pada tapak tangan anda di sekitar kawasan yang kerap anda garu.

Anda boleh cuba sapukan pelembap pada kawasan tangan anda. Kalau boleh, gunakan pelembap yang bebas pewangi. Kadangkala, pewangi boleh sebabkan kegatalan yang anda alami jadi semakin teruk.

2. Anda alami dermatitis sentuh (contact dermatitis)

Kulit pada tapak tangan anda boleh memberikan reaksi alergi terhadap bahan yang diletakkan pada tapak tangan anda. Keadaan ini turut dikenali sebagai dermatitis sentuh.

Individu yang mengalami dermatitis sentuh akan alami kegatalan yang akan menyebabkan kulit mereka jadi berkuping dan terluka.

Selain itu, mereka yang menghidap penyakit ini juga akan mengalami inflamasi yang teruk akibat kegatalan yang dialami.

Ada juga yang akan alami ekzema yang dikenali sebagai ‘pompholyx’ atau ‘dyshidriotic’. Ekzema jenis ini akan membentuk ketulan kecil yang berair pada kawasan tapak tangan anda.

Kadangkala, gatal-gatal jenis ini ada kaitan dengan jangkitan kulat. Jika anda rasa gatal yang amat sangat, jangan bertangguh lagi untuk jumpa doktor ya!

2. Gatal kulit kerana alergi

Jika anda mengalami reaksi alergi, selalunya gatal-gatal yang anda alami akan berlaku di tempat lain dan tidak hanya terhad pada kawasan tapak tangan.

Apabila anda diserang alergi, alergi tersebut hanya boleh dihentikan jika alergen yang bertanggungjawab ditemui. Oleh itu, penting untuk anda mencari punca alergi yang anda alami terlebih dahulu.

Sebagai contoh, mungkin makanan yang anda makan, ataupun besi pada pin atau perhiasan anda merupakan punca anda alami gatal-gatal pada kawasan tapak tangan.

Cara yang terbaik untuk menangani masalah ini adalah dengan berjumpa doktor. Doktor boleh membuat ujian untuk mengenal pasti punca sebenar anda diserang alergi.

Selain itu, doktor juga boleh memberikan ubat-ubatan berdasarkan gejala yang anda hadapi.

3. Gatal tapak tangan akibat gigitan serangga

gatal tapak tangan

Mungkin gigitan serangga merupakan punca sebenar kegatalan pada kawasan tapak tangan anda!

Cuba periksa tapak tangan anda, gigitan serangga selalunya akan tinggalkan kesan berbintat (bengkak kecil pada kawasan kulit yang selalunya berwarna merah).

Gigitan serangga selalunya akan hilang dalam masa beberapa jam ataupun hari dan boleh dirawat sendiri di rumah.

Walau bagaimanapun, sukar untuk anda kenal pasti binatang apa yang telah menggigit anda hanya berdasarkan tanda pada kawasan gigitan.

Selalunya, serangga yang boleh akibatkan gatal-gatal ialah pepijat, kutu dan hama.

Hama boleh menyebabkan anda rasa gatal-gatal di kawasan antara jari. Penyakit yang disebabkan oleh hama turut dikenali dengan nama scabies.

Haiwan kecil ini akan membenamkan diri ke dalam kulit dan menyebabkan kulit menjadi gatal-gatal. Jangkitan ini dapat dikenal pasti dengan tanda bintik-bintik merah pada sekitar kawasan yang gatal.

4. Diabetes

Tahukah anda, pesakit diabetes juga boleh mengalami gatal-gatal pada kawasan tapak tangan mereka?

Pesakit diabetes boleh merasai sensasi seakan-akan rasa gatal pada kawasan badan mereka. Untuk mengurangkan simptom ini, pesakit perlulah mengawal pemakanan mereka.

Pesakit mungkin menghidap diabetic neuropathy, satu kondisi yang menyebabkan pesakit diabetes mengalami kerosakan saraf pada bahagian tangan dan kaki.

Sebelum saraf tersebut rosak, badan akan mengeluarkan sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai cytokines yang boleh menyebabkan kegatalan.

Ruam ataupun bintat mungkin tidak akan muncul pada kulit pesakit yang menghidap diabetes. Untuk pengetahuan anda, hampir 11.3 peratus pesakit diabetes mengalami masalah kegatalan.

Kesimpulan

Ada banyak perkara yang boleh menyebabkan kegatalan pada kawasan tapak tangan.

Antara langkah yang boleh diambil untuk mengurangkan kegatalan tersebut adalah dengan cara memakai pelembap dan elakkan menyentuh bahan yang boleh menyebabkan kegatalan.

Jika anda mengalami gatal yang berpanjangan dan jangkitan pada kawasan kulit, anda perlu berjumpa doktor dalam kadar yang segera.

Doktor boleh membantu anda mengenal pasti punca kegatalan dan cara rawatan yang bersesuaian untuk kondisi anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. American Academy of Dermatology Association. n.d. Dry Skin: Tips For Managing. Accessed September 27, 2020. https://www.aad.org/public/diseases/a-z/dry-skin-self-care.
  2. American Academy of Dermatology Association. n.d. 10 Reasons Your Skin Itches Uncontrollably And How To Get Relief. Accessed September 27, 2020. https://www.aad.org/public/everyday-care/itchy-skin/itch-relief/relieve-uncontrollably-itchy-skin.
  3. Cleaveland Clinic. 2020. Dry Skin. May 13. Accessed September 27, 2020. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16940-dry-skinitchy-skin.
  4. Mayo Clinic. 2020. Scabies. August 25. Accessed September 27, 2020. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scabies/symptoms-causes/syc-20377378.
  5. Netdoctor. 2020. Why are my palms so itchy? 10 possible reasons. July 9. Accessed September 27, 2020. https://www.netdoctor.co.uk/ask-the-expert/skin-hair-nails/a3101/itchy-hands/.
  6. NHS. 2019. Symptoms: Insect bites and stings. July 8. Accessed September 27, 2020. https://www.nhs.uk/conditions/insect-bites-and-stings/symptoms/.
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Fatin Zahra Disemak pada 14/07/2021
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor