home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Jaga Diri Untuk Menjadi Penjaga yang Lebih Baik

Jaga Diri Untuk Menjadi Penjaga yang Lebih Baik

Pesakit yang menderita penyakit serius dan kehilangan fungsi bahagian tubuh tertentu memerlukan penjaga untuk mengekalkan aktiviti hariannya. Ini adalah perkara biasa tetapi yang penting adalah kesihatan penjaga mungkin terjejas secara negatif selepas tempoh masa yang panjang.

Risiko perubatan penjaga

Cynthia Raj perlu menjaga ibu yang berusia 84 tahun untuk satu tahun terakhir kerana sebelah kanannya mendapat masalah selepas strok. Ia terlalu mencabar untuk menghabiskan masa penuh di rumah kerana Cynthia mempunyai tugasnya sendiri. Oleh itu, dia mengambil keputusan untuk mengambil seorang penjaga yang akan bertanggungjawab untuk menjaga ibunya pada hari Cynthia bekerja. Selain hari bekerja, Cynthia akan mengambil alih.

Pada waktu malam, lampin ibunya perlu ditukar sekurang-kurangnya dua kali, ini bermakna Cynthia hampir tidak tidur. Kesannya, Cynthia telah membangunkan tekanan darah tinggi dan mempunyai pelbagai masalah perubatan yang disebabkan oleh tekanan dan kekurangan tidur. Dia sebenarnya tiada masa untuk bersenam, atau rawatan, dan juga hubungan perkahwinannya sendiri. Dia memilih untuk untuk menjadi bujang.

Tiga adik-beradiknya ingin membantu tetapi Cynthia berfikir bahawa usaha mereka tidak mencukupu dan perlu mencuba dengan lebih lagi. Dalam kes ini, bantuan daripada keluarga adalah sumber galakan yang hebat. Keluarga perlu bersama-sama merancang apa yang perlu mereka lakukan dalam menjaga orang yang mereka sayangi.

Hal-hal kekeluargaan

Seperti negara Asia lain, di Malaysia, penjaga keluarga adalah faktor utama untuk menjaga warga tua. Terutama tanggungjawab ini cenderung pada wanita.

Pada 2015, Universiti Malaya menjalankan tinjauan dan mendapati bahawa dalam kalangan 166 penjaga, terdapat 63.3% wanita, terutamanya anak perempuan penerima rawatan.

Selain itu, responden melaporkan bahawa tugas penjagaan telah memberi kesan kepada kesejahteraan kewangan, emosi, sosial dan fizikal mereka, dengan ketidakstabilan kewangan menjadi kebimbangan utama.

Sokongan komuniti

Dasar kerajaan mengenai penjagaan warga tua adalah menggalakkan. Walau bagaimanapun, tiada sesiapa seolah-olah tahu tentang program-program yang dipercayai ini. Kebanyaka warga tua melaporkan bahawa mereka tidak tahu bahawa mereka boleh mengakses subsidi. Keadaan ini menimbulkan persoalan mengenai sistem yang lebih baik.

Kementerian Kesihatan cuba membantu dengan menerbitkan buku panduan yang komprehensif, yang dikenali sebagai Panduan Untuk Penjaga Warga Emas, untuk penjaga yang menyenaraikan proses penuaan dan penyakit yang berkaitan dengan usia. Buku ini juga menunjukkan penjaga bagaimana mereka harus mengendalikan orang yang waga tua dan menjaga diri mereka sebagai penjaga.

Jika penjaga mempunyai pertanyaan, mereka boleh menghubungi profesional di klinik kesihatan kerajaan. Pada masa ini, penyelidik inisiatif Keamanan (Peace) hanya mempunyai bajet untuk melatih penjaga di Negeri Sembilan. Jadi ini adalah berita baik untuk mereka sebagai penjaga.

Apabila mereka mendapat sokongan yang baik dari ahli-ahli lain dalam keluarga dan masyarakat, penjaga mungkin berasa kurang dibebani dan mempunyai lebih banyak masa untuk menjaga diri mereka sendiri. Hari ini, perkhidmatan komuniti untuk warga tua di Malaysia masih pada peringkat asas. Tetapi jangan bimbang, terdapat NGO yang membolehkan penjaga mendapat maklumat lanjut, seperti Yayasan Penyakit Alzheimer Malaysia, Persatuan Parkinson, Hospis, dan Persatuan Strok Kebangsaan Malaysia.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Caregivers need to look after themselves to be better carers. http://www.star2.com/family/2016/04/29/caregivers-need-to-look-after-themselves-to-be-better-carers/. Accessed April 29, 2016

Gambar penulis
Ditulis oleh Farah Aziz pada 19/12/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x