Jaga Diri Untuk Menjadi Penjaga yang Lebih Baik

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Diterbitkan pada 19/12/2018 . 2 minit bacaan
Share now

Pesakit yang menderita penyakit serius dan kehilangan fungsi bahagian tubuh tertentu memerlukan penjaga untuk mengekalkan aktiviti hariannya. Ini adalah perkara biasa tetapi yang penting adalah kesihatan penjaga mungkin terjejas secara negatif selepas tempoh masa yang panjang.

Risiko perubatan penjaga

Cynthia Raj perlu menjaga ibu yang berusia 84 tahun untuk satu tahun terakhir kerana sebelah kanannya mendapat masalah selepas strok. Ia terlalu mencabar untuk menghabiskan masa penuh di rumah kerana Cynthia mempunyai tugasnya sendiri. Oleh itu, dia mengambil keputusan untuk mengambil seorang penjaga yang akan bertanggungjawab untuk menjaga ibunya pada hari Cynthia bekerja. Selain hari bekerja, Cynthia akan mengambil alih.

Pada waktu malam, lampin ibunya perlu ditukar sekurang-kurangnya dua kali, ini bermakna Cynthia hampir tidak tidur. Kesannya, Cynthia telah membangunkan tekanan darah tinggi dan mempunyai pelbagai masalah perubatan yang disebabkan oleh tekanan dan kekurangan tidur. Dia sebenarnya tiada masa untuk bersenam, atau rawatan, dan juga hubungan perkahwinannya sendiri. Dia memilih untuk untuk menjadi bujang.

Tiga adik-beradiknya ingin membantu tetapi Cynthia berfikir bahawa usaha mereka tidak mencukupu dan perlu mencuba dengan lebih lagi. Dalam kes ini, bantuan daripada keluarga adalah sumber galakan yang hebat. Keluarga perlu bersama-sama merancang apa yang perlu mereka lakukan dalam menjaga orang yang mereka sayangi.

Hal-hal kekeluargaan

Seperti negara Asia lain, di Malaysia, penjaga keluarga adalah faktor utama untuk menjaga warga tua. Terutama tanggungjawab ini cenderung pada wanita.

Pada 2015, Universiti Malaya menjalankan tinjauan dan mendapati bahawa dalam kalangan 166 penjaga, terdapat 63.3% wanita, terutamanya anak perempuan penerima rawatan.

Selain itu, responden melaporkan bahawa tugas penjagaan telah memberi kesan kepada kesejahteraan kewangan, emosi, sosial dan fizikal mereka, dengan ketidakstabilan kewangan menjadi kebimbangan utama.

Sokongan komuniti

Dasar kerajaan mengenai penjagaan warga tua adalah menggalakkan. Walau bagaimanapun, tiada sesiapa seolah-olah tahu tentang program-program yang dipercayai ini. Kebanyaka warga tua melaporkan bahawa mereka tidak tahu bahawa mereka boleh mengakses subsidi. Keadaan ini menimbulkan persoalan mengenai sistem yang lebih baik.

Kementerian Kesihatan cuba membantu dengan menerbitkan buku panduan yang komprehensif, yang dikenali sebagai Panduan Untuk Penjaga Warga Emas, untuk penjaga yang menyenaraikan proses penuaan dan penyakit yang berkaitan dengan usia. Buku ini juga menunjukkan penjaga bagaimana mereka harus mengendalikan orang yang waga tua dan menjaga diri mereka sebagai penjaga.

Jika penjaga mempunyai pertanyaan, mereka boleh menghubungi profesional di klinik kesihatan kerajaan. Pada masa ini, penyelidik inisiatif Keamanan (Peace) hanya mempunyai bajet untuk melatih penjaga di Negeri Sembilan. Jadi ini adalah berita baik untuk mereka sebagai penjaga.

Apabila mereka mendapat sokongan yang baik dari ahli-ahli lain dalam keluarga dan masyarakat, penjaga mungkin berasa kurang dibebani dan mempunyai lebih banyak masa untuk menjaga diri mereka sendiri. Hari ini, perkhidmatan komuniti untuk warga tua di Malaysia masih pada peringkat asas. Tetapi jangan bimbang, terdapat NGO yang membolehkan penjaga mendapat maklumat lanjut, seperti Yayasan Penyakit Alzheimer Malaysia, Persatuan Parkinson, Hospis, dan Persatuan Strok Kebangsaan Malaysia.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Elak Masalah Jisim Otot Hilang Masa Usia Tua Nanti? Ikut 6 Cara Ini

  Apabila kita semakin berusia, jisim otot manusia akan semakin berkurangan. Keadaan yang boleh menjejaskan fungsi otot manusia ini disebut sebagai sarkopenia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Masalah Usia Emas 16/02/2021 . 3 minit bacaan

  Datuk & Nenek Kerap Jatuh Ketika Berdiri Atau Berjalan? Ajarkan Mereka Senaman Otago Ini

  Anda tercari-cari program warga emas untuk datuk dan nenek? Apa kata anda cuba ajak mereka lakukan senaman Otago ini. Apakah manfaat senaman Otago?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Aktif Di Usia Emas 15/02/2021 . 3 minit bacaan

  Kerap Buang Air Kecil, Pundi Kencing Terlalu Aktif- Orang Muda Pun Boleh Kena Tau!

  Masalah buang air kecil ternyata bukanlah isu yang hanya dialami oleh warga tua. Orang muda pun mempunyai risiko yang sama tau! Jom baca...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Masalah Pundi Kencing, Urologi 26/01/2021 . 3 minit bacaan

  Bagaimana Perubahan Otak Berlaku Seiring Dengan Peningkatan Usia

  Pernahkah anda memikirkan bagaimana struktur otak mengalami perubahan apabila kita semakin berusia? Apakah perubahan otak yang boleh berlaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Minda Di Usia Emas, Sihat Pada Usia Emas 07/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jenis masalah gigi

  Jika Kesihatan Oral Tidak Dipantau, Orang Tua Anda Berisiko Untuk Dapat 5 Penyakit Gigi Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 3 minit bacaan
  panjang umur

  Nak Hidup Lama Sampai 100 Tahun? Ikut Cara Makan Macam Penduduk Di Zon Biru

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
  rawatan kencing tak lawas

  Orang Tua Kena Baca Ini Jika Alami Kencing Tak Lawas! #4 Itu Paling Penting

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
  suntikan vaksin pneumococcal

  Bukan Bayi Saja Kena Suntik, WARGA EMAS Pun Sama! Ada 5 Vaksin Orang Tua Mesti Ambil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 24/02/2021 . 3 minit bacaan