Makan Uri Manusia: Ini Tip Sihat atau Sekadar Mitos

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 26/11/2019

  Makan Uri Manusia: Ini Tip Sihat atau Sekadar Mitos

  Bayangkan selepas berjam-jam anda berhempas-pulas melahirkan bayi, kemudian anda perlu minum uri atau plasenta anda sendiri. Ataupun, makan pil yang berisi uri anda yang telah dicincang kecil dan disaluti dengan serbuk. Kelihatan seperti kejam? Sebenarnya, terdapat sesetengah wanita yang memilih untuk makan uri mereka selepas bersalin.

  Walaupun keadaan ini biasa dibuat oleh kebanyakan haiwan, namun apabila memikirkan perkara ini dilakukan oleh manusia, tidak ramai yang boleh menerimanya. Kebanyakan individu yang mengamalkan perkara ini adalah disebabkan oleh manfaat kesihatan yang ditawarkan dengan makan uri manusia.

  Sebenarnya, adakah terdapat sebarang manfaat kesihatan jika makan uri?

  Secara teori, uri dipenuhi dengan kesemua vitamin, mineral, dan nutrien yang diberikan kepada bayi semasa dalam kandungan. Buat makluman anda, uri ialah organ yang menghubungkan janin yang sedang berkembang dengan dinding rahim untuk membolehkan penyerapan nutrien. Apabila kehamilan berakhir, tubuh anda akan menghapuskan uri. Jika bayi anda dilahirkan secara normal, anda akan menolak plasenta keluar. Jika anda lahir secara pembedahan, doktor akan mengeluarkan plasenta daripada pembedahan tersebut. Uri akan kelihatan seperti pinggan dengan berat kira-kira 500 gram semasa kelahiran.

  Uri mengandungi zat besi dan vitamin B6 dan B12, serta estrogen dan progesteron, kedua-duanya hormon postpartum penting. Hormon-hormon ini boleh membantu melawan kemurungan selepas bersalin dan insomnia pada ibu baharu, di samping meningkatkan kuantiti susu dan melegakan kesakitan selepas melahirkan bayi.

  Bagi haiwan pula, makan uri selepas beranak memberikan beberapa faedah. Ia boleh mengurangkan sakit bersalin, contohnya bagi anjing betina, kerana cara ini menggalakkan ibu anjing bon bersama anak anjing.

  Risiko daripada makan uri

  Ia mungkin tercemar

  Sesetengah wanita dengan keadaan kehamilan – seperti preeklampsia – mempunyai protein stres dalam urinya. Apatah lagi, plasenta bertindak sebagai penapis untuk melindungi bayi daripada perkara berbahaya, termasuk juga bakteria. Bukan itu sahaja, sesetengah wanita juga sering membuang air besar semasa bersalin, dan terdapat lebih banyak bakteria pada najis, yang boleh mencemarkan uri semasa kelahiran. Jadi, mengapa anda mahu mengambil risiko memasukkan kembali agen jangkitan ke dalam tubuh anda?

  Mungkin sukar untuk menjadikannya ‘makanan selamat’

  Melainkan uri disimpan di tempat sejuk dan bersama air batu seawal detik anda melahirkan bayi sehinggalah detik anda untuk memakannya, ia adalah sukar untuk dikategorikan sebagai selamat. Katakanlah anda perlu makan seketul daging yang ditinggalkan, adakah anda masih ingin makan jika ia dibiarkan seharian? Anda mungkin tidak sempat untuk meletakkannya terus dalam penyejukan untuk menjaga ‘kebersihan’ uri.

  Anda juga mungkin tidak mendapat manfaat yang anda inginkan

  Kebanyakan ibu pada hari ini tidak terus mengambil uri mentah untuk dimakan, biasanya plasenta akan dimasak dahulu atau mungkin dehidrasi dan disalut dengan serbuk untuk dijadikan kapsul pil, atau disejukbekukan dan digunakan sebagai smoothie buah. Akan tetapi, beberapa proses, terutamanya memasak, boleh merosakkan nutrien yang sangat anda inginkan.

  Anda mungkin tidak sukakan rasanya

  Plasenta adalah kaya dengan darah, memberikan rasa yang agak memualkan. Chef yang pernah memasaknya, seperti Daniel Patterson of Coi dan beberapa restoran lain di San Francisco, membandingkannya dengan burung merpati. Sementara yang lain mengatakan ia seperti hati, dan segelintir lagi membandingkannya dengan ayam. Jika anda ingin makan uri, anda mungkin perlu melakukan banyak persediaan untuk merasai pengalaman makan yang ‘kurang menyeronokkan’ ini.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 26/11/2019

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan