backup og meta

Ini 6 Nutrien WAJIB Ada Dalam Diet Bakal Ibu, Barulah Baby Sihat!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 17/03/2022

  Ini 6 Nutrien WAJIB Ada Dalam Diet Bakal Ibu, Barulah Baby Sihat!

  Apabila kita bercakap mengenai pemakanan ibu mengandung, umumnya terdapat beberapa nutrien penting yang perlu ada dalam diet harian. Ingin tahu apakah nutrien tersebut? Teruskan pembacaan anda.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Pemakanan Sihat, sila dapatkannya di sini.

  Keperluan diet pemakanan ibu mengandung yang seimbang

  Diet yang sihat penting dalam kehidupan setiap individu, dan ia menjadi lebih mustahak semasa hamil atau yang sedang merancang kehamilan. Pemakanan seimbang dan sihat ketika berbadan dua akan membantu proses tumbesaran bayi.

  Anda tidak perlu mengikuti diet khas, tetapi amat disarankan untuk mengambil pelbagai jenis makanan setiap hari bagi mendapatkan keseimbangan nutrien yang betul mengikut keperluan diri dan bayi.

  Sebaiknya, anda mendapatkan vitamin dan mineral yang diperlukan daripada makanan yang dimakan. Pun begitu ketika hamil, anda perlu mengambil suplemen asid folik bagi mendapatkan semua yang diperlukan..

  Nutrien penting dalam pemakanan ibu mengandung

  Diet kehamilan sihat akan menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan bayi. Ayuh kita fahami nutrien yang paling anda perlukan dan bagaimana mendapatkannya.

  pemakanan ibu mengandung

  1. Folat & asid folik — Mencegah kecacatan kelahiran 

  Folat ialah vitamin B yang membantu mencegah kecacatan tiub neural, keabnormalan serius pada otak dan saraf tunjang.

  Bentuk sintetik folat terdapat dalam makanan tambahan dan makanan diperkaya yang dikenali sebagai asid folik – dibuktikan dapat mengurangkan risiko kelahiran pramatang.

  Jumlah yang diperlukan: 400-1,000 mikrogram asid folik sehari sebelum mengandung dan semasa hamil.

  Sumber yang baik: Bijirin diperkaya adalah sumber asid folik terbaik. Sayuran berdaun hijau seperti bayam, buah sitrus, kekacang dan kacang pis adalah sumber folat semula jadi yang baik.

  Selain pemakanan, pengambilan vitamin pranatal setiap hari – sebaik-baiknya 3 bulan sebelum hamil – dapat membantu memastikan anda mendapat nutrien ini secukupnya. 

  2. Keperluan kalsium dalam pemakanan ibu mengandung — Menguatkan tulang

  Anda dan bayi memerlukan kalsium untuk tulang dan gigi yang kuat. Mineral ini juga membantu sistem peredaran darah, otot dan saraf berfungsi dengan normal.

  Jumlah yang diperlukan: 1,000 miligram sehari, kehamilan pada usia remaja memerlukan 1,300 miligram sehari.

  Sumber yang baik: Produk tenusu adalah sumber kalsium paling baik penyerapannya. Sumber bukan tenusu pula termasuk brokoli dan kale. Banyak jus buah-buahan dan bijirin sarapan juga diperkaya dengan kalsium.

  Baca juga:

  3. Vitamin D — Menggalakkan kekuatan tulang

  Vitamin D juga memainkan peranan dalam pembentukan tulang dan gigi bayi.

  Jumlah yang diperlukan: 600 unit antarabangsa (IU) sehari.

  Sumber yang baik: Ikan berlemak seperti salmon – sumber vitamin D yang hebat. Pilihan lain termasuk susu diperkaya dan jus oren.

  4. Kepentingan protein dalam pemakanan ibu mengandung — Menggalakkan pertumbuhan 

  Protein adalah penting untuk tumbesaran bayi dan sepanjang kehamilan

  Jumlah yang diperlukan: 71 gram sehari.

  Sumber yang baik: Daging tanpa lemak, ayam, ikan dan telur adalah sumber protein terbaik. Pilihan lain termasuk kacang, kacang pis, bijian dan produk soya.

  5. Zat besi — Mencegah anemia kekurangan zat besi

  Tubuh menggunakan zat besi untuk menghasilkan hemoglobin – protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke tisu.

  Semasa hamil, anda memerlukan 2x ganda zat besi untuk menghasilkan lebih banyak darah bagi membekalkan oksigen kepada bayi.

  Sekiranya simpanan atau bekalan zat besi tidak mencukupi ketika mengandung, anda boleh mengalami anemia kekurangan zat besi – menyebabkan gejala mudah penat.

  pemakanan ibu mengandung

  Jika anemia yang dialami teruk, ia meningkatkan risiko kelahiran pramatang, mempunyai bayi berat lahir rendah dan kemurungan selepas bersalin

  Jumlah yang diperlukan: 27 miligram sehari.

  Sumber yang baik: Daging merah tanpa lemak, ayam dan ikan adalah sumber zat besi yang baik. Bijirin sarapan yang diperkaya zat besi, kekacang dan sayuran antara pilihan lain.

  Vitamin pranatal biasa mengandungi zat besi. Dalam sesetengah kes, doktor mungkin mengesyorkan ibu hamil mengambil suplemen zat besi berasingan.

  Zat besi daripada produk haiwan seperti daging, paling mudah diserap. Untuk meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber tumbuhan dan suplemen, gabungkan makanan atau minuman tinggi vitamin C – seperti jus oren, tomato atau strawberi. 

  pemakanan ibu mengandung

  Tetapi sekiranya anda mengambil suplemen zat besi dengan jus oren, elakkan jenis yang diperkaya dengan kalsium – kerana ia boleh mengurangkan penyerapan zat besi.

  6. Suplemen — Berbincanglah dengan doktor

  Walaupun anda mengamalkan diet yang sihat, ada kemungkinan berlaku kehilangan nutrien utama. Pengambilan vitamin pranatal setiap hari – sekurang-sekurangnya 3 bulan sebelum berlaku kehamilan – dapat membantu mengatasi keadaan tersebut.

  Doktor mungkin akan mengesyorkan suplemen khas jika anda mengikuti diet vegetarian ketat atau mempunyai masalah kesihatan yang kronik.

  Sekiranya anda mempertimbangkan untuk mengambil suplemen herba semasa hamil, berbincanglah dengan doktor terlebih dahulu. Ini kerana sesetengah suplemen herba mungkin berbahaya kepada kehamilan.

  Jika terdapat sebarang pertanyaan mengenai diet pemakanan ibu mengandung yang sesuai atau harus anda hindari, berundinglah dengan doktor untuk lebih kepastian.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Ahmad Wazir Aiman

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 17/03/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan