backup og meta

Bagaimana Memilih Roti Yang Lebih Sihat

Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 13/07/2020

  Bagaimana Memilih Roti Yang Lebih Sihat

  Kebanyakan daripada makanan ruji merupakan karbohidrat, yang menjadi sumber tenaga utama anda dan banyak menyumbang kepada kandungan gula dalam darah. Oleh itu, memilih karbohidrat yang lebih sihat pasti akan memberi kesan kepada kesihatan anda.

  Jika roti merupakan sumber karbohidrat kegemaran anda dan anda ingin memilih versi yang lebih sihat, berikut merupakan beberapa tip pemilihan roti yang lebih sihat:

  1. Pastikan bijirin penuh

  Roti bijirin penuh (whole grain) patut menjadi asas pilihan anda. Bijirin penuh bererti keseluruhan bahagian bijirin digunakan untuk membuat roti tersebut. Bijirin penuh mengandungi tiga bahagian; endosperma, bran dan germa yang memberikan serat, protein, vitamin, dan mineral untuk badan anda.

  Warna gelap pada roti bijirin penuh adalah disebabkan bahagian bran yang kaya dengan serat, vitamin B dan mineral. Endoseperma pula merupakan komponen yang membekalkan karbohidrat sementara germa mempunyai antioksidan dan lemak yang sihat.

  Roti bijirin penuh membantu anda kenyang lebih lama dan menggalakkan kesihatan sistem pencernaan anda. Sebaliknya, pemprosesan bijirin penuh kepada bijirin putih membuang bran dan germa bijirin yang kaya serat dan antioksidan.

  Label whole wheat pula bermakna roti tersebut diperbuat daripada bijirin penuh gandum. Selain gandum, bijirin lain juga mungkin digunakan untuk membuat roti.

  2. 100% bijirin penuh

  Roti boleh dilabelkan sebagai bijirin penuh sekalipun hanya 51% bahan kandungan yang layak diiktiraf sebagai bijirin penuh. Oleh itu, lebih baik memilih bungkusan roti dengan label 100% bijirin penuh. Label ini bermakna roti tersebut mengandungi 16 gram bijirin penuh dalam setiap hidangan.

  3. Kurang bahan tambahan

  Elakkan roti dengan bahan tambahan yang tidak anda kenali dan minyak separa hidrogenasi. Pembuatan roti hanya memerlukan tepung, air, garam dan sedikit gula untuk mengaktifkan yis. Oleh itu, semakin sedikit bahan dalam roti tersebut, semakin baik pilihan anda. Cuba baca bahan-bahan roti tersebut dengan kuat. Jika anda tidak dapat menyebutnya atau memahami apa bahan tersebut selepas carian Google, lemparkannya jauh-jauh. Selain itu, bandingkan kandungan garam dan gula antara jenama roti yang berlainan.

  4. Lebih banyak serat, lebih baik

  Serat adalah penting untuk diet anda. Ia membantu memastikan anda kenyang, menggalakkan pergerakan usus yang sihat, dan meningkatkan kesihatan usus. Lihat berapa gram serat yang terdapat pada setiap kepingan, dan idealnya, ialah 3 gram ke atas. Pengambilan bijirin penuh membantu anda mencapai keperluan 25 gram serat sehari dengan lebih mudah.

  5. Semak kalori

  Pilihan roti yang sihat kebiasaannya hanya mengandungi 100 kalori dalam setiap potongan roti. Semak maklumat nutrien pada bungkusan roti dan lihat kandungan kalori yang idnyatakan untuk satu atau dua potongan roti untuk membuat perbandingan yang adil.

  6. Organik bukan keutamaan

  Sama ada memilih roti organik atau konvensional, tiada perbezaa ketara dari segi kesihatan. Asalkan anda memilih yang penuh nutrien, jimatkan wang anda tanpa perlu beralih kepada organik.

  Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Amy Kor

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 13/07/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan