home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Acquired polineuropati

Definisi|Simptom-simptom|Punca|Faktor-faktor Risiko|Diagnosis dan Rawatan|Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Definisi

Apa itu Acquired polineuropati?

Acquired polineuropati adalah penyakit saraf atau kerosakan dari pelbagai saraf pada satu masa. Kerosakan biasanya berpunca daripada penyakit-penyakit lain dan bukanlah sesuatu yang diwarisi. Oleh itu, acquired polineuropati adalah keadaan perubatan yang boleh didiagnosis secara terus. Acquired polineuropati adalah salah satu dari penyakit saraf yang paling lazim.

Acquired polineuropati dikategorikan berdasarkan fungsi saraf (contohnya, neurosensori, motor, saraf autonomi). Klasifikasi lain adalah berdasarkan punca atau genotip.

Beberapa jenis polneuropati termasuk sindrom Guillain-Barré, pathological plexus, arthritis chronic nerve demyelination, dan penyakit neurosensori yang disebabkan oleh kanser sel kecil karsinoma.

Apakah kebarangkalian Acquired polineuropati?

Acquired polineuropati adalah suatu penyakit lazim. Ia biasanya terbit daripada penyakit-penyakit lain. Ia boleh diuruskan dengan mengurangkan faktor risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Acquired polineuropati?

Bergantung kepada punca-puncanya, acquire polineuropati mempunyai simptom-simptom yang berbeza. Simptom-simptom mungkin termasuk gangguan pergerakan (saraf motor) dan deria (kord saraf deria) berlaku di kedua-dua belah badan. Simptom-simptom ini memberikan sama ada rasa sakit (sensasi terbakar, sejuk, menyengat) atau tidak (gatal-gatal, bengkak). Mula-mula, anda mungkin merasa kebas atau sakit di bahagian kaki, jari-jemari, tangan, dan lengan. Bahagian kaki anda juga akan merasa lemah. Keupayaan pergerakan mata juga mungkin terjejas. Simptom-simptom ini boleh menjadi semakin teruk apabila terdedah kepada panas, aktiviti fizikal, atau keletihan. Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai tanda-tanda dan simptom-simpton seperti disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Sentiasa berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat terbaik berhubung keadaan semasa anda.

Punca

Apakah Punca Acquired polineuropati?

Terdapat lebih daripada 100 punca-punca acquired polineuropati. Punca utama adalah diabetes (diabetes mellitus).

Punca lazim yang lain adalah hipotiroidisme, kegagalan buah pinggang azotemia, dan kekurangan nutrien (vitamin B12). Penyakit autoimun dan keradangan termasuk jangkitan Streptococcus B, infeksi amyloid, sindrom Sjogren, penyakit Sacoit, dan radang kronik Demyelin

Di samping itu, kami juga menemui punca penyakit daripada penyakit berjangkit (HIV, penyakit Lyme). Kira-kira 30-40% pesakit tidak menemui puncanya (neuropati idiopatik).

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Acquired polineuropati?

Pada masa ini, faktor risiko acquired polineuropati tidak begitu jelas. Punca-punca risiko mungkin termasuk:

Diabetes (diabetes mellitus);

Hipotiroidisme;

Peningkatan dalam urea darah akibat kegagalan buah pinggang;

Kekurangan vitamin B12;

Alkohol;

Dirawat dengan kemoterapi;

Penyakit autoimun;

Infeksi Streptococcus B termasuk keradangan, infeksi amyloid, sindrom Sjogren, penyakit Sacoit, dan radang kronik Demyelin.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Acquired polineuropati didiagnosis?

Doktor akan memeriksa sejarah perubatan dan pemeriksaan klinikal. Electrical and Mechanical Contracting (EMG), analisis cecair serebrospinal (lumbar puncture), pemeriksaan deria, kajian konduksi saraf (NCS), biopsi kulit dan ujian darah untuk mengukur tahap vitamin B12.

Bagaimana pesakit Acquired polineuropati dirawat?

Sebaik sahaja punca penyakit itu dijumpai, lebih mudah untuk mencari rawatan yang tepat untuk acquired polineuropati. Contohnya, jika puncanya adalah uremia, malnutrisi (terapi vitamin B12), jangkitan Streptococcus B, dan hypothyroidism; rawatan itu akan menghala kepada mengubati punca-punca ini.

Anda harus berhenti menggunakan apa-apa ubat neurotoksik. Hal ini akan menyembuhkan neuropati ringan atau mencegah penyakit daripada menjadi semakin teruk.

Prednison, imunoglobulin, atau penapisan plasma (PE) boleh menjadi antara rawatan-rawatan yang berguna. Dalam PE, keseluruhan darah dikeluarkan dari badan dan bahagian cecairnya (plasma) diasingkan. Sel-sel darah kemudian dikembalikan ke badan.

Sekiranya anda tidak dapat mengawal dengan baik kordinasi pergerakan tubuh badan anda, anda mungkin memerlukan khidmat tongkat, walker, atau kerusi roda.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Acquired polineuropati?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi acquired polineuropati:

  • Membuat kunjungan rutin bagi mengawasi perkembangan simptom-simptom serta kesihatan anda.
  • Ikut nasihat dan bimbingan doktor, jangan sewenang-wenangnya mengambil ubat-ubatan yang tidak dispesifikasi, atau secara sukarela berhenti semasa mendapatkan rawatan.
  • Melakukan aktiviti fizikal positif.
  • Mengambil bahagian dalam aktiviti kumpulan self-help untuk mendapatkan bantuan.
  • Belajar sebanyak mungkin tentang penyakit mereka dan bagaimana untuk mengatasinya.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Need refs

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nur Lyna Alfira Jamal Mohamed Disemak pada 13/09/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x