home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Apakah itu Sindrom Horner?

Definisi|Simptom-simptom|Punca-punca|Faktor risiko|Diagnosis dan rawatan|Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

Definisi

Apakah itu sindrom Horner?

Sindrom Horner adalah gabungan tanda-tanda dan simptom yang disebabkan oleh gangguan jalur saraf dari otak ke muka dan mata pada satu sisi badan (kiri atau kanan).

Biasanya, sindrom Horner mengakibatkan saiz pupil mulai mengecil, kelopak mata yang jatuh dan menurunkan berpeluh pada bahagian muka yang terjejas.

Sindrom Horner adalah akibat dari masalah perubatan yang lain, seperti strok, tumor atau kecederaan saraf tunjang. Dalam sesetengah kes, tiada punca dalaman yang boleh didapati. Tiada rawatan khusus untuk sindrom Horner, tetapi rawatan untuk punca yang mendasar dapat memulihkan fungsi saraf normal.

Sindrom Horner juga dikenali sebagai sindrom Horner-Bernard atau palsi okulosimpatetik.

Apakah kebarangkalian sindrom Horner?

Sindrom Horner ini sangat biasa dijumpai berlaku. Ia boleh terjadi pada pesakit di mana-mana usia. Ianya boleh dikawal dengan mengurangkan faktor risiko. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom bagi sindrom Horner

Sindrom biasa bagi sindrom Horner ialah:

 • Peluh berkurangan pada bahagian muka yang terjejas
 • Kelopak mata jatuh (ptosis)
 • Tenggelam bola mata ke arah wajah
 • Pupil (bahagian hitam di tengah mata) kecil (mencerut)

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami simptom dan gejala disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang persoalan, sila berbincang dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca-punca

Apakah yang mengakibatkan sindrom Horner?

Sesetengah serat saraf yang menghubungkan mata dan otak mengambil laluan litar. Dari otak, mereka turun kord rahim. Mereka keluar dari kord rahim di dada, kemudian kembali ke leher di sebelah arteri karotid, melalui tengkorak, dan ke dalam mata. Jika serat saraf ini terganggu di mana-mana di sepanjang laluan mereka, hasilnya berlakulah sindrom Horner.

Sindrom Horner mungkin berlaku sendiri atau disebabkan oleh gangguan lain. Sebagai contoh, ia boleh disebabkan oleh gangguan pada kepala, otak, leher, atau saraf tunjang, seperti yang berikut:

 • Kanser paru-paru
 • Tumor lain
 • Kelenjar limfa bengkak di leher (serviks adenopati)
 • Koyakan aorta atau arteri karotid (koyak di lapisan dinding arteri)
 • Aneurisma aorta toraksik (menggelembung di dinding aorta)
 • Kecederaan

Sindrom Horner boleh dijumpai semasa kelahiran (kongenital).

Faktor risiko

Apakah yang meningkatkan saya kepada risiko sindrom Horner?

Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Diagnosis dan rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah sindrom Horner didiagnosis?

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan kesihatan umum, doktor anda akan menjalankan ujian untuk menilai sifat simptom anda dan mengenalpasti kemungkinan punca.

Ujian untuk mengesahkan sindrom Horner

Doktor anda mungkin dapat mendiagnosis sindrom Horner berdasarkan sejarah anda dan penilaiannya terhadap simptom anda.

Doktor anda, selalunya seorang pakar oftalmologi, juga boleh mengesahkan diagnosis dengan meletakkan titisan di kedua-dua mata – sama ada titisan yang akan melebarkan pupil mata yang sihat atau titisan yang akan mencerut pupil dalam mata yang sihat. Dengan membandingkan reaksi pada mata yang sihat dengan mata yang disyaki terkesan, doktor anda boleh menentukan sama ada kerosakan saraf adalah punca masalah pada mata yang disyaki.

Ujian untuk mengenal pasti tapak kerosakan saraf

Kehadiran atau sifat simptom tertentu boleh membantu doktor anda mengecilkan jangkau carian untuk punca sindrom Horner. Doktor anda juga boleh menjalankan ujian tambahan atau ujian pengimejan yang diarah untuk mencari lesi atau abnormaliti yang mengganggu laluan saraf.

Doktor anda boleh memberi sejenis titisan mata yang akan menyebabkan dilatasi yang jelas pada mata yang sihat dan sedikit dilatasi pada mata yang terjejas jika sindrom Horner disebabkan oleh keabnormalan neuron taraf-ketiga – gangguan bertempat di sekitar leher atau di atasnya.

Doktor anda boleh mengarahkan satu atau lebih ujian pengimejan berikut untuk mengesan titik abnormaliti yang mungkin menyebabkan sindrom Horner:

 • Pengimejan resonans magnetik (MRI), teknologi yang menggunakan gelombang radio dan medan magnet untuk menghasilkan imej terperinci
 • Computerized tomography (CT), teknologi sinar-X khusus
 • Pengimejan sinar-X

Bagi kanak-kanak dengan sindrom Horner, doktor boleh mengarahkan ujian darah dan air kencing yang digunakan untuk mendiagnosis tumor pada sistem hormon dan sistem saraf (neuroblastoma).

Bagaimanakah sindrom Horner dirawat?

Tidak ada rawatan spesifik untuk sindrom Horner. Biasanya, sindrom horner menghilang seandainya keadaan medikal yang sebenar dirawat secara efektif.

Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas sindrom Horner?

Sila berbincang dengan doktor anda untuk lebih memahami solusi terbaik buat anda.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin
Disemak pada 09/08/2018
x