Benarkah Hepatitis Toksik Tidak Boleh Dicegah?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Keradangan berkaitan dengan hepatitis toksik boleh mengakibatkan kerosakan hati dan parut (sirosis). Lama kelamaan, sirosis menyebabkan kesukaran hati menjalankan fungsinya. Akhirnya sirosis membawa kepada kegagalan hati. Satu-satunya rawatan untuk kegagalan hati kronik ialah menggantikan hati anda dengan yang sihat dari penderma (pemindahan hati).

Komplikasi

Seperti hepatitis lain, hepatitis toksik boleh menyebabkan komplikasi serius termasuk:

i. Peningkatan tekanan darah di vena portal

Darah dari usus, limpa dan pankreas memasuki hati anda melalui saluran darah yang besar yang dikenali sebagai vena portal. Sekiranya kerosakan tisu hati menghalang aliran normal darah melalui hati, darah akan kembali ke belakang menyebabkan peningkatan tekanan darah dalam dalah urat berkenaan (hipertensi portal). Ini seterusnya menyebabkan darah dialirkan ke dalam saluran darah lain di perut, esofagus dan usus.

ii. Pembesaran vena (varices)

Apabila peredaran melalui vena portal disekat, darah boleh kembali ke saluran darah lain di dalam perut, esofagus dan saluran usus. Saluranl darah ini berdinding nipis, dan akibat ia dipenuhi dengan lebih banyak darah daripada yang sepatutnya mungkin menyebabkan kebocoran. Pendarahan besar-besaran di perut atau kerongkong dari saluran darah ini adalah keadaan mengancam nyawa yang memerlukan rawatan perubatan segera.

iii. Jaundice

Ini berlaku apabila hati anda tidak dapat membuang bilirubin dari darah anda. Akhirnya, membina bilirubin dan dimasukkankan pada kulit dan mata putih anda, menyebabkan menjadi warna kuning.

iv. Sirosis

Ia adalah keadaan yang serius yang mana parut hati yang tidak dapat dipulihkan dan ia adalah penyebab utama kematian di Amerika membabitkan individu berusia antara 45 hingga 54 tahun. Sirosis sering menyebabkan kegagalan hati, yang berlaku apabila hati tidak dapat berfungsi lagi.

Pencegahan

Akibat tidak mengetahui bagaimana tindak balas terhadap ubat tertentu, hepatitis toksik ini selalunya tidak boleh dicegah. Walaubagaimanapun, anda masih boleh mengurangkan risiko masalah hati dengan cara berikut.

Hadkan ubat-ubatan

Hanya mengambil ubat preskripsi dan bukan preskripsi apabila perlu. Menyiasat pilihan nondrug untuk masalah biasa seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi dan sakit artritis.

Ambil ubat-ubatan seperti disarankan

Ikut petunjuk tepat untuk sebarang ubat yang anda ambil. Jangan melebihi jumlah yang disyorkan, walaupun simptom anda kelihatan tidak bertambah baik. Akibat kesan penghilang rasa sakit kadang-kadang cepat mereda, mudah untuk mengambil terlalu banyak.

Berhati-hati dengan herba dan makanan tambahan

Jangan menganggap bahawa produk semulajadi tidak akan mendatangkan kemudaratan. Bincangkan manfaat dan risiko dengan doktor sebelum mengambil herba dan makanan tambahan. Institut Kesihatan Nasional mengekalkan laman web LiverTox yang mana anda boleh mencari ubat-ubatan dan supplemen untuk melihat sama ada ia dikaitkan dengan kerosakan hati atau tidak.

Jangan campurkan alkohol dan ubat

Alkohol dan ubat adalah kombinasi yang buruk. Jika anda mengambil acetaminophen, jangan minum alkohol. Tanya doktor atau ahli farmasi tentang tindak balas antara alkohol dan ubat preskripsi dan bukan preskripsi lain yang anda gunakan.

Ambil langkah berjaga-jaga dengan bahan kimia

Jika anda bekerja dengan atau menggunakan bahan kimia berbahaya, ambil langkah berjaga-jaga yang perlu untuk melindungi diri anda daripada terdedah kepadanya. Sekiranya anda bersentuhan dengan bahan yang berbahaya, ikuti garis panduan di tempat kerja anda, atau hubungi perkhidmatan kecemasan setempat atau pusat kawalan racun tempatan anda untuk mendapatkan bantuan.

Simpan ubat dan bahan kimia dari kanak-kanak

Simpan semua ubat dan vitamin tambahan dari kanak-kanak dan letakkan dalam bekas yang mesra kanak-kanak supaya kanak-kanak tidak boleh sengaja menelannya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Hati-Hati Jika Selalu Rasa Letih, Ini 8 Cara BERKESAN Untuk Pulihkan Tenaga Anda

  Tidak dapat tidur, diet tidak sihat, tekanan, proses penuaan, penyakit mental dan fizikal boleh menjadi punca utama keletihan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 17/04/2019 . 2 minit bacaan

  Kadar Survival Untuk Kanser Hati

  Kadar survival adalah peratusan orang yang mempunyai keadaan yang sama yang bertahan selama tempoh tertentu selepas diagnosis.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 17/04/2019 . 3 minit bacaan

  Ubat-ubatan yang Perlu Dielakkan Jika Anda Mempunyai Kanser Hati

  Salah satu fungsi utama hati adalah memecahkan bahan-bahan yang di ambil secara oral, termasuk ubat-ubatan, herba, dan makanan tambahan. Walau bagaimanapun, apabila hati rosak disebabkan oleh beberapa penyakit atau ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 08/04/2019 . 2 minit bacaan

  1 Tin Minuman Berkarbonat Sehari Meningkatkan Risiko Kanser

  Kita semua tahu pengambilan minuman bergula seperti minuman berkarbonat mempunyai kesan buruk dalam jangka masa panjang kepada kesihatan tapi tahukah anda meminum satu tin minuman berkarbonat sehari boleh meningkatkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 25/03/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  persahabatan

  Jangan Gusar, Ini 6 Cara Tamatkan Persahabatan Toksik Dengan Rakan Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 25/02/2020 . 3 minit bacaan
  toksik

  Rakan Sekerja Selalu Buat Hal? Jangan Tunggu Lagi, Ini 5 Cara Untuk Anda Berdepan Dengan Individu Toksik Seperti Mereka

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/02/2020 . 3 minit bacaan
  chemicals in vape

  Ini 5 Bahan Kimia Berbahaya dalam Vape yang Ramai Tidak Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 09/12/2019 . 2 minit bacaan
  banjir

  Seronok Main Air Banjir? Ini Sebab Mengapa Anda Tak Boleh Mandi Air Banjir

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 15/10/2019 . 2 minit bacaan