Agorafobia

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 5 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu Agorafobia?

Agorafobia adalah sejenis gangguan kerisauan di mana anda takut dan cuba mengelakkan tempat atau situasi yang mungkin menyebabkan anda panik dan membuat anda merasa terperangkap, tidak berdaya atau malu. Anda takut keadaan sebenar atau yang dibimbangi, seperti menggunakan pengangkutan awam, berada di ruang terbuka atau tertutup, berdiri sejajar, atau berada di tengah-tengah orang ramai.

Orang-orang dengan Agorafobia sering mengalami kesukaran untuk berasa selamat di mana-mana tempat awam, terutamanya di mana orang ramai berkumpul. Anda mungkin merasakan bahawa anda memerlukan teman, seperti saudara atau rakan, untuk bersama anda ke tempat awam. Ketakutan boleh menjadi sangat mengganggu sehingga anda mungkin tidak dapat meninggalkan rumah anda.

Apakah kebarangkalian Agorafobia?

Agorafobia adalah perkara biasa. Ia adalah dua kali ganda lebih biasa berlaku pada wanita berbanding lelaki. Ia biasanya bermula di antara umur 18 dan 35 tahun. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Agorafobia?

Simptom Agorafobia yang biasa termasuklah rasa takut:

 • Tinggal di rumah berseorangan.
 • Orang ramai sesak atau menunggu dalam barisan.
 • Ruang tertutup, seperti teater filem, lif atau kedai kecil.
 • Ruang terbuka, seperti tempat letak kereta, jambatan atau pusat membeli-belah.
 • Menggunakan pengangkutan awam, seperti bas, kapal terbang atau kereta api.

Keadaan ini menyebabkan kebimbangani kerana anda takut anda tidak akan dapat melarikan diri atau mencari pertolongan jika anda mula merasa panik atau mengalami gejala-gejala melumpuhkan atau memalukan yang lain.

Sebagai tambahan:

 • Ketakutan atau bimbangi hampir selalu berpunca dari pendedahan kepada keadaan tertentu.
 • Ketakutan atau bimbang anda adalah berkadar dengan kadar bahaya sebenar sesuatu keadaan.
 • Anda mengelak dari situasi tertentu, anda memerlukan teman untuk keluar bersama, atau anda bersabar dengan keadaan tertentu tetapi sangat tertekan.
 • Anda mengalami masalah besar atau masalah dengan situasi sosial, kerja atau kawasan lain dalam hidup anda kerana ketakutan, bimbang atau mengelakkan diri.
 • Fobia dan keadaan yang anda elak ini biasanya berlangsung selama enam bulan atau lebih lama

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Agorafobia boleh membataskan kebolehan anda bersosial, bekerja, menghadiri program penting malah pengurusan perkara-perkara dalam kehidupan, seperti melakukan pekerjaan harian.

Sekiranya anda mengalami simptom dan gejala yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang persoalan, sila berbincang dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca Agorafobia?

Punca mengapa Agorafobia berlaku masih tidak jelas, tetapi diandaikan bahawa kawasan otak yang mengawal respon takut mungkin memainkan peranan.

Faktor persekitaran, seperti serangan pecah masuk atau fizikal sebelumnya, turut menyumbang.

Kerana terdapat bukti bahawa gangguan kebimbangan ini diwarisi dalam keluarga, faktor genetik juga boleh memainkan peranan dalam Agorafobia dan gangguan panik lain.

Pada sesetengah orang, ia berlaku selepas mereka mengalami satu atau lebih serangan panik, dan mereka mula takut situasi yang berpotensi membawa kepada serangan panik di masa hadapan.

Gangguan panik atau fobia lain boleh memainkan peranan perkembangan Agorafobia.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Agorafobia?

Terdapat banyak faktor risiko untuk Agorafobia, seperti:

 • Mempunyai gangguan panik atau fobia yang lain.
 • Menjawab serangan panik dengan ketakutan berlebihan dan penghindaran diri.
 • Mengalami situasi kehidupan yang stres, seperti penderaan, kematian ibu bapa atau diserang (jenayah).
 • Mempunyai sifat yang cemas atau gugup (Anxiety).
 • Mempunyai saudara sedarah dengan Agorafobia.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Agorafobia didiagnosis?

Agorafobia didiagnosis berdasarkan:

 • Tanda dan simptom.
 • Temubual mendalam dengan doktor anda atau pakar profesional kesihatan mental.
 • Ujian fizikal untuk menolak syarat-syarat lain yang boleh menyebabkan gejala anda.
 • Kriteria untuk Agorafobia yang disenaraikan dalam Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-5), diterbitkan oleh Persatuan Psikiatrik Amerika.

Bagaimana pesakit Agorafobia dirawat?

Psikoterapi

Psikoterapi melibatkan bekerja dengan ahli terapi untuk menetapkan matlamat dan mempelajari kemahiran praktikal untuk mengurangkan gejala Anxiety anda. Terapi perilaku kognitif adalah salah satu bentuk psikoterapi yang paling berkesan untuk gangguan Anxiety, termasuk Agorafobia.

Secara umumnya rawatan jangka pendek, terapi tingkah laku kognitif memberi tumpuan kepada mengajar anda kemahiran khusus untuk lebih menerima Anxiety, terus mencabar kebimbangan anda dan secara beransur-ansur kembali ke aktiviti yang anda telah dielakkan kerana Anxiety. Melalui proses ini, gejala anda bertambah baik apabila anda membina kejayaan awal anda.

Anda boleh belajar:

 • Faktor apa pun yang boleh mencetuskan serangan panik atau gejala seperti panik dan apa yang membuat mereka lebih buruk.
 • Bagaimana untuk mengatasi dan menerima gejala Anxiety.
 • Cara untuk terus mencabar kebimbangan anda, seperti kemungkinan perkara-perkara buruk yang berlaku dalam situasi sosial.
 • Bahawa kegelisahan anda beransur-ansur berkurang jika anda berada dalam keadaan dan anda boleh menguruskan gejala-gejala ini sehingga mereka melakukannya.
 • Bagaimana untuk mengubah tingkah laku yang tidak diingini atau tidak sihat melalui desensitisasi, juga dikenali sebagai terapi pendedahan, untuk menghadapi dengan selamat tempat dan situasi yang menyebabkan ketakutan dan kecemasan

Sekiranya anda mempunyai masalah meninggalkan rumah anda, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda mungkin pergi ke pejabat terapis. Ahli terapi yang merawat Agorafobia sedar tentang masalah ini.

Sekiranya anda merasakan terkurung disebabkan oleh Agorafobia, dapatkan terapi yang boleh membantu anda mencari alternatif kepada temujanji pejabat, sekurang-kurangnya pada awal rawatan. Dia boleh menawarkan untuk melihat anda terlebih dahulu di rumah anda atau bertemu dengan anda dalam apa yang anda anggap tempat selamat (zon selamat). Sesetengah ahli terapi juga mungkin menawarkan beberapa sesi melalui telefon, melalui e-mel, atau menggunakan program komputer atau media lain.

Jika Agorafobia sangat parah sehingga anda tidak dapat mengakses penjagaan, anda mungkin mendapat manfaat daripada program hospital yang lebih intensif yang mengkhususkan diri dalam rawatan Anxiety.

Anda mungkin mahu mebawa saudara atau sahabat yang dipercayai untuk temujanji anda yang boleh menawarkan keselesaan, bantuan dan bimbingan, jika diperlukan.

Ubat-ubatan

Sesetengah jenis antidepresan sering digunakan untuk merawat agoraphobia, dan kadang-kadang ubat anti-anzieti digunakan secara terhad. Antidepresan adalah lebih berkesan daripada ubat anti-anzieti dalam rawatan agoraphobia.

Antidepresan. Antidepresan tertentu yang dikenali sebagai perencat pengambilan-semula serotonin selektif (SSRIs), seperti fluoxetine (Prozac) dan sertraline (Zoloft), digunakan untuk merawat gangguan panik dengan agoraphobia. Lain-lain jenis antidepresan juga boleh secara berkesan merawat agoraphobia.

Ubat anti-Anxiety. Ubatan anti-Anxiety yang dipanggil benzodiazepines adalah sedatif yang, dalam keadaan yang terhad, doktor anda mungkin menetapkan ianya bagi kelegaan sementara gejalaAnxiety. Benzodiazepines biasanya digunakan hanya untuk melegakan Anxiety akut secara jangka pendek. Ini kerana mereka boleh membentuk tabiat kebiasaan, ubat-ubatan ini bukan pilihan yang baik jika anda mempunyai masalah jangka panjang dengan Anxiety atau masalah dengan alkohol atau penyalahgunaan dadah.

Ia mungkin mengambil masa beberapa minggu bagi ubat untuk melegakan gejala. Dan anda mungkin perlu mencuba ubat-ubatan yang berbeza sebelum anda mencari yang terbaik untuk anda.

Kedua-dua bermula dan berakhir dengan kursus antidepresan boleh menyebabkan kesan sampingan yang menyebabkan sensasi fizikal yang tidak selesa atau gejala serangan panik. Atas sebab ini, doktor anda akan secara beransur-ansur meningkatkan dos anda semasa rawatan, dan perlahan-lahan mengurangkan dos anda apabila dia merasakan anda sudah bersedia untuk menghentikan pengambilan ubat.

Ubatan alternatif

Diet tertentu dan suplemen herba mendakwa dapat memberi manfaat yang menenangkan dan anti-Anxiety. Sebelum mengambil salah satu daripada ini untuk Agorafobia, bincanglah mengenai perkara tersebut dengan doktor anda. Walaupun suplemen ini tersedia tanpa preskripsi, mereka mungkin dapat tampil dengan kemungkinan tindak balas yang menimbulkan risiko kesihatan.

Sebagai contoh, suplemen herba kava, juga dikenali sebagai kava kava, kelihatan sebagai rawatan yang menggalakkan untuk Anxiety, tetapi terdapat laporan kerosakan hati yang serius, walaupun dengan penggunaan jangka pendek. Pentadbiran Makanan dan Ubatan (FDA) telah mengeluarkan amaran tetapi tidak mengharamkan jualan di Amerika Syarikat. Elakkan menggunakan apa-apa produk yang mengandungi kava sehingga kajian keselamatan yang lebih ketat dilakukan, terutamanya jika anda mempunyai masalah hati atau mengambil ubat-ubatan yang menjejaskan hati anda.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Agorafobia?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi Agorafobia:

 • Setia pada pelan rawatan yang disyorkan.
 • Belajar bagaimana untuk menenangkan diri dan mencapai serta mengekalkan rasa tenang.
 • Cuba menghadapi situasi yang ditakuti, kerana ini boleh membuatkan ia menjadi kurang menakutkan.
 • Mengelakkan alkohol dan dadah rekreasi.
 • Kekal sihat dengan aktiviti fizikal, diet seimbang, dan tidur yang cukup.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Takut Tinggi? Takut Air? Ini Merupakan Jenis Fobia Yang Mungkin Anda Alami

  Apabila seseorang mengalami fobia, mereka sebenarnya sedang mengalami ketakutan melampau terhadap sesuatu objek atau situasi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 25/10/2019 . 2 minit bacaan

  Apa Itu Trypophobia?

  Pernah tak ketika anda melihat sesuatu berlubang yang banyak, dan tiba-tiba anda berasa meremang? Jika ya, anda berkemungkinan adalah penghidap trypophobia. Tapi tahukah anda apa itu trypophobia? Artikel di bawah ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Bromidrofobia: Ketakutan Melampau dengan Bau Badan

  Tiada siapa yang selesa dan mampu mengekalkan keyakinan diri jika bau badan sendiri mengganggu orang lain. Malah ramai yang memakai minyak wangi berlebihan untuk memastikan tubuh tetap wangi sebelum keluar. Bahkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/10/2018 . 3 minit bacaan

  Fobia: Adakah Sekadar Permainan Perasaan?

  Fobia ialah sejenis keadaan kesihatan mental di bawah kategori kegelisahan (anxiety). Ia dicirikan sebagai ketakutan melampau yang tidak rasional terhadap sebarang situasi, objek atau tempat. Mereka yang mengalaminya ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 04/09/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit fobia

  Si Kecil Takut Dengan Belon? Jangan Biarkan Nanti Sampai Ke Besar Fobia, Ini Cara Atasinya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 13/07/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit fobia

  Jangan Permainkan Orang Yang Takut Kepada Badut! Ini Bukan Dibuat-buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 10/07/2020 . 3 minit bacaan
  ketakutan-dialami-kanak-kanak-dan-cara-atasinya

  Anak Takut Gelap, [email protected]? Ketahui Fobia Lazim Bayi, Kanak-kanak & Remaja

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/05/2020 . 3 minit bacaan
  halusinasi

  Adakah Normal Jika Anda Kerap Bercakap Dengan Diri Sendiri?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 05/11/2019 . 2 minit bacaan