Kemurungan, Keresahan dan Panik Boleh Ditangkis Melalui Sifat Ketekunan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Individu yang tidak berputus asa pada matlamat mereka (atau bertambah baik dari masa ke masa untuk tidak berputus asa pada matlamat mereka) dan yang mempunyai pandangan positif, mempunyai kurang keresahan, kemurungan dan serangan panik yang lebih sedikit. Ini adalah berdasarkan penyelidikan yang dijalankan keatas beribu-ribu penduduk Amerika Syarikat sepanjang 18 tahun tempoh penyelidikan. Lebih mengejutkan, perasaan untuk mengawal tidak memberi kesan kepada kesihatan mental peserta-peserta kajian sepanjang tempoh masa kajian tersebut.

Penyelidikan bertajuk ‘Relation Between Cognitive and Behavioral Strategies and Future Change in Common Mental Health Problems Across 18 Years’ tersebut telah diterbitkan oleh American Psychological Association dalam Journal of Abnormal Psychology.

Menurut Hur Hani Zainal, penulis utama kajian dari Pennsylvania State University, ketekunan atau ketabahan menanam rasa keutamaan yang dapat mewujudkan daya tahan atau menurunkan tahap gangguan kemurungan utama, gangguan keresahan umum dan gangguan panik. Menurut beliau, dengan melihat ke arah sisi positif peristiwa malang yang berlaku, mempunyai kesan yang sama kerana individu merasa bahawa hidup itu bermakna, difahami dan boleh diurus.

Menurut Zainal dan penulis bersama penyelidikan tersebut, Michelle G. Newman, kemurungan, keresahan dan gangguan panik adalah masalah kesihatan mental yang biasa yang boleh menjadi kronik dan melemahkan selain meletakkan kesihatan fizikal dan mata pencarian seseorang secara berisiko. Menurut Newman lagi, individu yang mengalami masalah ini seringkali terperangkap dalam satu pola corak pemikiran negatif dan tingkah laku yang boleh membuat mereka berasa lebih teruk, dan mereka mahu memahami strategi mengatasi (coping) khusus yang akan membantu mengurangkan kadar kemurungan, keresahan dan serangan panik.

Kaedah kajian kemurungan, keresahan dan panik

Zainal dan Newman menggunakan data daripada 3,294 orang dewasa yang dikaji selama 18 tahun. Umur purata peserta adalah 45 tahun, hampir kesemuanya adalah individu berkulit putih dan kurang daripada separuh yang berpendidikan tinggi. Data dikumpulkan tiga kali, dari 1995 hingga 1996, 2004 hingga 2005 dan 2012 hingga 2013. Pada setiap selang waktu, para peserta diminta untuk menilai kegigihan terhadap matlamat mereka (contohnya, “Apabila saya menghadapi masalah, saya tidak berputus asa sehingga saya menyelesaikannya”). Diagnosis untuk gangguan kemurungan, keresahan dan panik yang utama juga dikumpulkan pada setiap selang.

Hasil kajian kemurungan, keresahan dan panik

Individu yang menunjukkan lebih banyak kegigihan terhadap matlamat dan optimis semasa penilaian pertama pada pertengahan tahun 1990-an, mempunyai penurunan yang lebih besar dalam aspek kemurungan, keresahan dan gangguan panik sepanjang tempoh 18 tahun tersebut.

Menurut penulis kajian lagi, sepanjang tempoh tersebut, individu yang bermula dengan masalah kesihatan mental yang kurang telah menunjukkan peningkatan ketekunan terhadap matlamat hidup dan lebih baik dalam memfokuskan pada sisi positif peristiwa malang yang berlaku.

Menurut Zainal, penemuan mereka menunjukkan bahawa individu boleh meningkatkan kesihatan mental mereka dengan meningkatkan atau mengekalkan tahap keteguhan, daya tahan dan keyakinan yang tinggi. Menggalakkan matlamat peribadi dan karier dapat membuatkan individu berasa seperti hidup mereka mempunyai makna. Sebaliknya, menjauhkan diri daripada berusaha ke arah tujuan dan matlamat hidup atau mempunyai sikap sinis boleh mengakibatkan kesan negatif terhadap kesihatan mental.

Tidak seperti dalam kajian terdahulu, Zainal dan Newman tidak mendapati bahawa penguasaan diri, atau perasaan mengawal nasib seseorang, mempunyai kesan ke atas kesihatan mental peserta sepanjang tempoh 18 tahun. Menurut Newman, ini mungkin kerana secara puratanya, para peserta tidak menunjukkan sebarang perubahan dalam penguasaan diri mereka dari semasa ke semasa. Berkemungkinan, penguasaan diri adalah bahagian yang stabil dalam watak seseorang yang tidak mudah berubah.

Penulis penyelidikan percaya bahawa penemuan mereka akan memberi manfaat kepada psikoterapi yang mempunyai pelanggan yang berhadapan dengan kemurungan, keresahan dan gangguan panik.

Menurut Zainal, para doktor boleh membantu pelanggan mereka memahami kitaran kasar yang disebabkan oleh sikap berputus asa terhadap aspirasi profesional dan peribadi. Berputus asa berkemungkinan boleh memberikan kelegaan emosi yang bersifat sementara, tetapi dapat meningkatkan risiko mendapat masalah apabila merasai penyesalan dan kekecewaan. Meningkatkan keyakinan dan daya tahan pesakit dengan melakukan tindakan tertentu untuk menjadikan impian berhasil, walaupun rintangan dapat menjana mood yang lebih positif dan sense of purpose.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Faraj Koyak Besar Waktu Bersalin, Ibu Alami Trauma! Bagaimana Nak Atasi Rasa Trauma Kelahiran?

  Adakalanya kesakitan yang dirasai semasa atau selepas kelahiran bayi boleh mengakibatkan ibu mengalami trauma bersalin. Tetapi adakah semua ibu berisiko?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 14/10/2020 . 3 minit bacaan

  Ramai Sakit Jiwa Angkara COVID-19, Mungkinkah PKPB Kali Ini Bakal Tambah Bilangan Pesakit Mental?

  Ketika COVID-19, kesihatan mental merupakan sesuatu yang perlu dipandang serius. Tambahan lagi, masalah mental merupakan sesuatu yang boleh membawa maut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 08/10/2020 . 3 minit bacaan

  Kes Bunuh Diri Di Negara Jepun Adalah Tinggi! Adakah Isolasi Sosial Jadi Punca Utama?

  Seperti mana yang kita semua tahu, kes bunuh diri di Jepun adalah sangat tinggi. Adakah isolasi sosial jadi punca utama? Jom ikuti artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 02/10/2020 . 3 minit bacaan

  Benarkah Tahap Kesihatan Mental Ganggu Prestasi Kalian Di Ranjang? Ya, Ini 5 Kaitannya!

  Untuk pengetahuan anda, hubungan seks suami isteri terjejas akibat banyak perkara termasuklah masalah mental. Jom baca untuk tahu lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  hubungan cinta

  Ada Masalah Ingin Menjalin Hubungan Cinta? Atasi Kegelisahan Anda Dengan 7 Langkah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 3 minit bacaan
  stres pasca trauma

  Jangan Biarkan Jika Alami Stres Pasca Trauma PTSD, Penghidap Berisiko Kena Penyakit Kronik!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 3 minit bacaan
  kesihatan mental

  Hari Statistik Dunia 20 Okt: Angka Kesihatan Mental Dunia Meningkat Angkara COVID-19

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  gangguan personaliti

  Gangguan Sakit Jiwa Ini Adalah Antara Yang PALING SUKAR Dikesan & Dirawat, Cuba Periksa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan