home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Perosak Gigi yang Patut Anda Ketahui

Perosak Gigi yang Patut Anda Ketahui

Terdapat banyak tabiat harian yang boleh merosakkan gigi anda. Apakah tabiat buruk yang perlu anda elakkan itu? Artikel di bawah akan menunjukkan 9 perosak gigi.

Mengunyah ais

Apabila cuaca panas menyiksa anda, anda mungkin terdorong untuk mengunyah beberapa ketulan ais. Walau bagaimanapun, selepas itu, gigi anda boleh menjadi rosak teruk, terjejas mahupun retak.

Bermain sukan fizikal yang keras tanpa perlindungan mulut

Melainkan jika anda mahu senyuman anda kehilangan beberapa gigi, pakai pelindung mulut setiap kali anda bermain sukan yang berkaitan.

Mempunyai tindikan mulut

Tidak jarang untuk melihat orang yang mempunyai minat untuk tindikan mulut. Walau bagaimanapun, tindikan boleh menyebabkan jangkitan, gigi sensitif, kehilangan gigi, dan gusi menyusut.

Menikmati gula-gula

Ramai orang yang suka menikmati gula-gula. Walau bagaimanapun, makanan ini boleh menambah tahap gula dalam darah anda dan juga merosakkan gigi anda.

Menggunakan mulut anda untuk membuka sesuatu

Ia adalah perkara biasa untuk melihat pelakuan ini kerana ramai yang ingin menjimatkan masa daripada mencari sepasang gunting.

Makan tanpa henti

Sesetengah orang sukakan makanan lebih daripada segala-galanya. Walau bagaimanapun, sentiasa mengunyah sesuatu atau meneguk minuman memang boleh memendekkan jangka hayat gigi anda, menjadikannya lebih sensitif.

Merokok

Menghisap rokok atau tembakau bukan sahaja menjejaskan kesihatan anda, terutamanya menyebabkan masalah paru-paru, tetapi ia juga boleh merosakkan gigi anda. Hentikan tabiat ini sebelum terlambat.

Minum kopi dengan banyak

Bagi sesetengah orang, minum kopi telah menjadi kebiasaan yang tidak dapat mereka elakkan. Kopi mengandungi bahan yang dipanggil kafein, yang boleh membantu orang berjaga dan menumpukan perhatian. Itulah sebab mengapa begitu ramai orang memerlukan minuman ini sewaktu kerja. Walau bagaimanapun, kafein adalah berbahaya kepada gigi anda, kerana ia mengganggu aliran air liur, menyebabkan mulut kering, dan dari segi jangka masa panjang, boleh membawa kepada kerosakan gigi.

Banyak minum jus buah-buahan

Walaupun jus buah-buahan mengandungi timbunan vitamin A, C dan mineral penting yang lain, minum berlebihan boleh membuat gigi menjadi reput. Ini disebabkan glukosa semula jadi dalam buah-buahan boleh merosakkan gigi anda.

Ternyata, beberapa tabiat yang kelihatan tidak berbahaya boleh menjadi faktor yang boleh menjejaskan atau merosakkan gigi anda. Perlu diingat 9 tabiat buruk di atas perlu dielakkan supaya anda tidak mempunyai sebarang komplikasi dengan gigi anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Teeth-Wrecking Things You Need to Stop Doing. http://www.pinoylistnetwork.com/10-teeth-wrecking-things-you-need-to-stop-doing/ Accessed March 24, 2017

10 Ways Your Kids Are Wrecking Their Teeth. https://www.patientconnect365.com/dentalhealthtopics/article/10_ways_your_kids_are_wrecking_their_teeth Accessed March 24, 2017

Slideshow: 19 Habits That Wreck Your Teeth. http://www.webmd.com/oral-health/ss/slideshow-teeth-wreckers Accessed March 24, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x