What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

5 Sebab Utama Kerosakan Gigi

5 Sebab Utama Kerosakan Gigi

Penjagaan gigi perlu diterapkan sejak kecil. Ia adalah sangat penting dalam memberikan penampilan yang baik serta kesihatan badan secara amnya.

Sekurang-kurangya, anda perlu mendapatkan pemeriksaan doktor gigi setiap enam bulan sekali. Jangan pandang rendah pada kesan yang boleh gigi anda berikan pada anda jika tidak dijaga dengan baik. Walaupun saiznya nampak kecil, efeknya besar.

Lihat 5 sebab utama kerosakan gigi di bawah.

1. Penjagaan kebersihan mulut yang lemah

Kebersihan mulut bukan sekadar memberus gigi, tetapi juga menggunakan floss, memberus lidah dan menggunakan ubat kumur. Berus gigi sekurangnya-kurangnya dua kali sehari selama sekurang-kurangnya dua minit.

Tanpa penjagaan yang baik, tentunya gigi anda akan mengalami kerosakan.

2. Pemakanan yang tidak sihat

Makanan utama yang merosakkan gigi adalah yang mengandungi tinggi gula, karbohidrat dan asid. Cuba kurangkan makanan ini untuk menjaga kesihatan gigi anda.

3. Mulut kering

Atas apa sebab sekalipun, mulut kering menyebabkan kurang penghasilan air liur yang penting dalam menghalang pembentukan plak. Sebab itu, mereka yang mengalami mulut kering lebih cenderung untuk mendapatkan gigi yag kurang sihat.

Antara sebab mulut kering adalah kurang minum air, sesetengah ubat-ubatan atau keadaan kesihatan seperti diabetes.

4. Mengisar atau mengetap gigi

Kadangkala, ia sudah menjadi tabiat sehingga tidak disedari oleh pelakunya, terutamanya jika ia berlaku semasa tidur. Amalan ini merosakkan gigi dengan menyingkirkan enamel pada gigi yang penting dalam melindungi permukaan gigi.

Anda boleh menggunakan alat pelindung gigi semasa tidur untuk mengelakkan masalah ini.

5. Umur

Penuaan adalah proses yang tidak dapat dielakkan. Semakin lama, banyak fungsi badan akan mula berkurang dan rosak. Gigi juga tidak terlepas daripada proses ini. Namun, dengan penjagaan gigi yang sihat dari usia muda, anda boleh melewatkan kerosakan gigi akibat penuaan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Verifying...

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Cavities/tooth decay. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892. Accessed on Sept 10, 2021

Decay. https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/d/decay.Accessed on Sept 10, 2021

Cavities. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10946-cavities/. Accessed on Sept 10, 2021

Dental decay. https://www.dentalhealth.org/dental-decay. Accessed on Sept 10, 2021

Tooth Decay (Caries or Cavities) in Children.  https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/tooth-decay-caries-or-cavities-in-children. Accessed on Sept 10, 2021

 

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 10/09/2021
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor