5 Sebab Utama Kerosakan Gigi

  5 Sebab Utama Kerosakan Gigi

  Penjagaan gigi perlu diterapkan sejak kecil. Ia adalah sangat penting dalam memberikan penampilan yang baik serta kesihatan badan secara amnya.

  Sekurang-kurangya, anda perlu mendapatkan pemeriksaan doktor gigi setiap enam bulan sekali. Jangan pandang rendah pada kesan yang boleh gigi anda berikan pada anda jika tidak dijaga dengan baik. Walaupun saiznya nampak kecil, efeknya besar.

  Lihat 5 sebab utama kerosakan gigi di bawah.

  1. Penjagaan kebersihan mulut yang lemah

  Kebersihan mulut bukan sekadar memberus gigi, tetapi juga menggunakan floss, memberus lidah dan menggunakan ubat kumur. Berus gigi sekurangnya-kurangnya dua kali sehari selama sekurang-kurangnya dua minit.

  Tanpa penjagaan yang baik, tentunya gigi anda akan mengalami kerosakan.

  2. Pemakanan yang tidak sihat

  Makanan utama yang merosakkan gigi adalah yang mengandungi tinggi gula, karbohidrat dan asid. Cuba kurangkan makanan ini untuk menjaga kesihatan gigi anda.

  3. Mulut kering

  Atas apa sebab sekalipun, mulut kering menyebabkan kurang penghasilan air liur yang penting dalam menghalang pembentukan plak. Sebab itu, mereka yang mengalami mulut kering lebih cenderung untuk mendapatkan gigi yag kurang sihat.

  Antara sebab mulut kering adalah kurang minum air, sesetengah ubat-ubatan atau keadaan kesihatan seperti diabetes.

  4. Mengisar atau mengetap gigi

  Kadangkala, ia sudah menjadi tabiat sehingga tidak disedari oleh pelakunya, terutamanya jika ia berlaku semasa tidur. Amalan ini merosakkan gigi dengan menyingkirkan enamel pada gigi yang penting dalam melindungi permukaan gigi.

  Anda boleh menggunakan alat pelindung gigi semasa tidur untuk mengelakkan masalah ini.

  5. Umur

  Penuaan adalah proses yang tidak dapat dielakkan. Semakin lama, banyak fungsi badan akan mula berkurang dan rosak. Gigi juga tidak terlepas daripada proses ini. Namun, dengan penjagaan gigi yang sihat dari usia muda, anda boleh melewatkan kerosakan gigi akibat penuaan.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Cavities/tooth decay. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892. Accessed on Sept 10, 2021

  Decay. https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/d/decay.Accessed on Sept 10, 2021

  Cavities. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10946-cavities/. Accessed on Sept 10, 2021

  Dental decay. https://www.dentalhealth.org/dental-decay. Accessed on Sept 10, 2021

  Tooth Decay (Caries or Cavities) in Children.  https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/tooth-decay-caries-or-cavities-in-children. Accessed on Sept 10, 2021

   

   

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 10/09/2021
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor